Πρόεδρος Ι.Σ.Η: «Δεν αντιλαμβάνονται στην 7η ΥΠΕ τι συμβαίνει – Δεν έχουν ενσυναίσθηση όταν ζητούν στοιχεία για το ποιος συμμετείχε στην μεγαλειώδη πορεία για το Βενιζέλειο»
Τον προβληματισμό του για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η 7η ΥΠΕ, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος, επισημαίνοντας πως: «Δεν αντιλαμβάνονται στην 7η ΥΠΕ τι συμβαίνει – Δεν έχουν ενσυναίσθηση όταν ζητούν στοιχεία για το ποιος συμμετείχε στην μεγαλειώδη πορεία για το Βενιζέλειο»
Για την σημερινή πορεία διαμαρτυρίας ο κ. Πατριανάκος ανέφερε πως: «Δεν κινδυνεύει η βιωσιμότητα του Βενιζελείου και η πεποίθησή μου είναι ότι κανείς δεν θα επιτρέψει το Βενιζέλειο να μην λειτουργήσει το νοσοκομείο. Υπάρχουν προβλήματα ναι, υπάρχουν πολλά προβλήματα ; ναι, αρκετά, αλλά σε κάθε πρόβλημα πρέπει να υπάρχει η άμεση μεσοπρόθεσμη η μακροπρόθεσμη λύση. Ως άμεση λύση, με τους ιδιώτες αναισθησιολόγους για ένα τρίμηνο, ναι γίνεται αποδεκτό, αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να έχουμε τις ενέργειες μαζί με τις fast track προσλήψεις, με τις προσλήψεις με οικονομικά κίνητρα, με αποφορολόγηση εφημεριών και πολλές άλλες προτάσεις τις οποίες ως ιατρικός σύλλογος έχουμε κάνει. Περιμένουμε να δούμε τα επόμενα βήματα έτσι ώστε να περάσουμε στο μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο όταν αποκατασταθεί η ισορροπία διότι την έχει ανάγκη ο κόσμος. Η σημερινή πορεία διαμαρτυρίας, δεν ήταν πορεία διαμαρτυρίας για εμένα, ήτανε ένα καμπανάκι προς το Υπουργείο Υγείας, ήταν πολύ αισιόδοξο ότι γιατροί ασθενείς πολίτες ζητούν ένα δημόσιο σύστημα υγείας που να μπορεί ο καθένας να έχει πρόσβαση. Είναι μια κοινή απαίτηση την οποία πρέπει να την προφυλάξουμε, να διαφυλάξουμε, ενισχύσουμε.»
Ο κ. Πατριανάκος, αναφέρθηκε στις εξαγγελίες του κ. Χρυσοχοϊδη για προσλήψεις ιδιωτών αναισθησιολόγων με fast track διαδικασίες, επισημαίνοντας πως: «Θα πρέπει να προλαμβάνουμε όπως πολλές φορές έχουμε πει, παρά να επιλύουμε αυτή τη στιγμή τα όποια προβλήματα παρουσιάζονται. Δυστυχώς δεν υπήρχε η πρόληψη ή έγινε με κακό σχεδιασμό κι έτσι βρεθήκαμε σε ένα άμεσο πρόβλημα το οποίο πρέπει να το λύσουμε τώρα. Δυστυχώς βρεθήκαμε να λειτουργούμε με δυο χειρουργικά τραπέζια, αδιανόητο, αν σκεφτεί κανείς ότι το ένα ήταν τα επείγοντα και το άλλο για τα ογκολογικά περιστατικά, ώστε τόσος κόσμος να περιμένει. Αυτό είναι πρόβλημα, χρειάζεται άμεση λύση για το νησί και για αυτό νομίζω ότι ως πρώτη λύση μπορεί να γίνει αποδεκτή, η λύση με τις προσλήψεις ιδιωτών, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως μόνιμη λύση.»
Για το αν η διοίκηση του Βενιζελείου μπορούσε να προκηρύξει θέσεις για την κάλυψη σε αναισθησιολόγους, ο κ. Πατριανάκος απαντά: «Δεν ξέρω αν είχε τη δυνατότητα η διοίκηση να προχωρήσει στην διαδικασία ανάθεσης έργου προσλαμβάνοντας αναισθησιολόγους με μπλοκάκι, ξέρω όμως ότι τον Μάρτιο είχαν προκηρυχθεί 2 θέσεις η 1 κηρύχθηκε άγονη κι η άλλη ήταν ένας γιατρός ο οποίος μετά παραιτήθηκε. Νομίζω ότι θα έπρεπε να είχε γίνει ένας σχεδιασμός έτσι ώστε αυτές οι θέσεις να αντικατασταθούν. Θεωρώ ότι θα μπορούσαν να είχαν γίνει κάποια βήματα αλλά αυτό ξέρετε είναι και θέμα του Υπουργού. Το να παρθεί μια απόφαση έπρεπε να γίνει με την συνεργασία του Νοσοκομείου, της 7ης ΥΠΕ και του Υπουργείου, και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν κάποιες κωλυσιεργίες ως προς αυτό το κομμάτι, όπως και γενικά σε τέτοιους τομείς που εμπίπτουν και στην δημόσια διοίκηση.»
Για το αν θα καλυφθούν οι θέσεις που θα προκηρυχθούν και για το τι προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος ως μόνιμη λύση στο γενικότερο ζήτημα της υποστελέχωσης, ο κ. Πατριανάκος ανέφερε πως: Προσφορά από ιδιώτες από ότι ξέρουμε θα υπάρξουν για την θέση των αναισθησιολόγων. Το θέμα είναι αν θα υπάρχουνε γιατροί Αναισθησιολόγοι οι οποίοι θα θέλουν να προσληφθούν γιατί εκεί πλέον μπαίνει ένα άλλο ερώτημα. Εγώ ελπίζω ότι σε βαθμό επιμελητή Α θα υπάρξουν άνθρωποι να στελεχώσουν τις θέσεις, αλλά από κει και πέρα θα πρέπει να υπάρξει μια μόνιμη λύση. Αν έρθει ένας γιατρός σε μια ανοργάνωτη κλινική με ένα εργασιακό πλαίσιο στο οποίο ασφυκτιά δεν θα έρθει να καλύψει θέσεις. Ακόμα, σίγουρα δεν είναι μόνο οικονομικοί οι λόγοι που μπορεί να μην καλύπτονται οι θέσεις αλλά και οι οικονομικοί παίζουν ρόλο. Εννοείται ότι θέλουμε καλύτερες οικονομικές απολαβές, εφόσον γνωρίζετε πως το επάγγελμα φέρει κι αρκετά μεγάλη ευθύνη. Εμείς προτείναμε την αποφορολόγηση των εφημεριών, την αποφορολόγηση των απογευματινών ιατρείων. Προσωπική μου πρόταση ήταν και η αποζημίωση παραπάνω ωρών εργασίας , καθώς ο καθένας από εμάς έχει, ένα ρεπό το οποίο δικαιούμαστε εάν εντέλει το δουλέψει να αποζημιωθεί για αυτό που κάνει. Προτείναμε πράγματα που είναι εύκολο να γίνουν και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο κ. Πατριανάκος σχολίασε και την στάση της 7ης ΥΠΕ που ζήτησε να ενημερωθεί για όσους συμμετείχαν στην σημερινή πορεία διαμαρτυρίας, επισημαίνοντας πως: «Αντιλαμβάνομαι και εγώ ότι μπορεί να είναι μια τυπική διαδικασία.. Δεν αντιλαμβάνομαι το ότι δεν αντιλαμβάνονται το τι συμβαίνει. Δεν αντιλαμβάνονται ότι αυτή τη στιγμή, αγωνιούμε όλοι, δεν αντιλαμβάνονται, ότι αυτή τη στιγμή, όλοι είμαστε από την ίδια πλευρά. Όλο αυτό κάπου σε βγάζει κι έξω από τα ρούχα σου. Το να ζητά η 7η ΥΠΕ να ενημερωθεί για το ποιοι συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και ποιοι όχι, σημαίνει ότι δεν αντιλαμβάνονται το κοινό αίσθημα. Δεν έχουν ενσυναίσθηση όταν ζητούν στοιχεία για το ποιος συμμετείχε στην μεγαλειώδη πορεία για το Βενιζέλειο.»