Πρόεδρος Ι.Σ.Η: «Δεχόμαστε πρωτοφανή επίθεση από το Υπ.Υγείας»
Για πρωτοφανή επίθεση που δέχονται οι ιατροί, με τις προωθούμενες από το Υπουργείο Υγείας ρυθμίσεις που προβλέπουν κυρώσεις σε περίπτωση που δε βοηθήσουν στα δημόσια νοσοκομεία, κάνοντας εφημερίες, μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Αλέξανδρος Πατριανάκος.
Ο κ. Πατριανάκος, άσκησε κριτική στη στάση του Υπουργείου Υγείας, ενώ αναφέρθηκε και στην πανελλαδική διήμερη αποχή των γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, στο πλαίσιο της κινητοποίησης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, σημειώνοντας πως: «Στηρίξουμε την ιατρική αξιοπρέπεια και τη δημόσια υγεία και αυτή η στιγμή δεχόμαστε μια πρωτόγνωρη επίθεση από το Υπουργείο Υγείας. Δεν μπορώ να την καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό, οι αδυναμίες του ΕΣΥ φαίνεται να μετακινιόνται σε εμάς. Αυτό συμβαίνει όταν εξαναγκάζεις τους ιδιώτες ιατρούς να πάνε για εφημέρευση. Εμείς ποτέ δεν θέλαμε να γίνει η οποιαδήποτε είδους κινητοποίηση, είμαστε με τους ασθενείς, θέλουμε να δούμε πως θα αντιδράσει το Υπουργείο, ας μας τιμωρήσει όπως λέει, το μόνο που θα καταφέρει είναι να την πληρώσει ο ασθενής καθώς είναι προνόμιο του ασθενούς η συνταγογράφηση. Εμείς θα εξακολουθήσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας, θα εξετάζουμε τον ασθενή, θα είμαστε με τον ασθενή, θα δίνουμε χειρόγραφα τη συνταγή, από εκεί και πέρα ο ασθενής θα πηγαίνει στις δημόσιες δομές οι οποίες δεν μπορώ να φανταστώ πως θα μπορέσουν να διαχειριστούν τόσο κόσμο που θα θέλει να πάρει τη συνταγή του. Είναι αδιανόητα πράγματα αυτά που ζούμε, δεν μπορώ να καταλάβω, ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω τι σκέφτεται το Υπουργείο. Δε γίνεται να ζητάς τη βοήθεια κάποιου και την ίδια στιγμή, να αναγκάζεις να κάνει κάτι κάποιος από τον οποίο του ζητάς τη βοήθεια. Το υπουργείο πρέπει να καταλάβει ποια είναι τα όριά του και μέχρι που μπορεί να πιέζει και ποια είναι αυτά που πρέπει να κάνει, αντί να μετακυλά δικές του αδυναμίες στους ιατρούς. Εμείς όπου μας ζητήθηκε δώσαμε λύση και ως Ιατρικός Σύλλογος και στο Ρέθυμνο και στον Άγιο Νικόλαο. Ωστόσο είχαμε πει πως οι λύσεις που δόθηκαν ήταν βραχυπρόθεσμες, το Υπουργείο ζητά πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, αλλά αυτό που πάει να κάνει είναι αδιανόητο. Αντί να λύσει το πρόβλημα, με τη στάση του, θα γίνονται ακόμα περισσότερες παραιτήσεις. Είναι αδιανόητο να μην κοιτάς το τι συνέβη και να μην παραδειγματίζεται από το παρελθόν και να πας να κάνεις χειροτέρα το μέλλον. Δεν μπορούμε να ακούμε αυτά που ακούμε. Και δεύτερον επαναλάβω. Δεν είναι δυνατόν να προσπαθούν να μας υποβαθμίσουν με αυτό τον τρόπο και μετά να ζητάνε τη συνεργασία μας και τη βοήθεια μας. Ζητάμε από το Υπουργείο να αλλάξει γραμμή.»
Για το τι έχει κάνει το Υπουργείο, ο κ. Πατριανάκος ανέφερε: « Αυτό το οποίο έχει ζητήσει και έχει κάνει υπουργός και γνωρίζω είναι ότι έχει καλέσει τους προέδρους των Ιατρικών Συλλόγων που έχουν πρόβλημα στο να βρεθούν παθολόγοι και αναισθησιολόγοι και τους ζητά να βρουν ιδιώτες να βοηθήσουν. Αυτός δεν είναι ο σωστός, τρόπος επίλυσης, ενός χρόνιου προβλήματος. Νομίζω ότι πάλι λανθασμένα κινείται, το Υπουργείο, διότι θα πρέπει ένα πρόβλημα να το δούμε συνολικά και όχι αποσπασματικά, όποτε το είδαμε αποσπασματικά, το μόνο που καταφέραμε είναι να το κάνουμε ακόμα χειρότερο και για μια ακόμα φορά βλέπω ότι πρόθεση του υπουργείου είναι η αποσπασματική επίλυση.»
Για την αντίδραση που θα είχαν οι ιατροί αν η προσέγγιση του Υπουργείου ήταν διαφορετική, ο κ. Πατριανάκος επεσήμανε: «Εάν υπήρχε ένας διάλογος μέσα σε πλαίσια καλής συνεννόησης που είχαμε και αν μας έλεγαν για λύσεις με ορίζοντα τριμήνου, πιστεύετε πως θα αρνούμασταν και δεν βοηθούσαμε ; Διαφωνούμε από κει και πέρα στο τι σημαίνει εφημέρευση. Εφημέρευση δεν είναι βάλε μια άσπρη μπλούζα και πήγαινε εκεί να κάνεις το γιατρό. Υπάρχει ένας ασθενής. Υπάρχει μια συνέχεια. Εμείς στα πλαίσια του σεβασμού της ισονομίας, δε δεν είμαστε ούτε παράλογοι, θέλουμε το δημόσιο σύστημα υγείας, οι πιο πολλοί από μας έχουν προσφέρει πάρα πολλά στο δημόσιο σύστημα υγείας , θέλουμε να βοηθήσουμε. Μας αρέσει η ιατρική το οικονομικό είναι ένα άλλο κομμάτι αλλά όταν μας προσβάλεις και στο ιατρικό μας επάγγελμα εκεί τα πράγματα αλλάζουν εκεί είναι κόκκινη γραμμή για εμάς.»