Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ: «Μόνη λύση για τους πλειστηριασμούς η επαναγορά των κόκκινων δανείων στη τιμή που αποκτήθηκαν από τους servicers»
Ως μοναδική λύση για την αντιμετώπιση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θεωρεί την επαναγορά των κόκκινων δανείων στη τιμή που αποκτήθηκαν από τους servicers από τους δανειολήπτες, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς που μίλησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.
Για την πρόταση να καταθέσουν τα κόμματα κοινή πρόταση Νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας και της επαγγελματικής στέγης ο κ. Καββαθας ανέφερε: «Δυστυχώς όλοι οι νόμοι κατά την άποψή μου, ήταν ατελής γιατί ουσιαστικά έδωσαν βορά στα funds και στους servicers την πρώτη κατοικία των Ελλήνων και των Ελληνίδων βεβαίως και την επαγγελματική στέγη των επιχειρήσεων. Θεωρώ ότι στα πλαίσια της διατήρησης της κοινωνικής συνοχής είναι απαραίτητο να κατατεθεί μια κοινή πρόταση νόμου από όλα τα κόμματα του συνταγματικού τόξου, έτσι ώστε πραγματικά να έχουμε ένα νόμο το οποίο δεν θα επωφεληθεί, ένας πολιτικός χώρος, αλλά θα είναι μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία βάζει τέλος στην ομηρεία που έχουν χιλιάδες δανειολήπτες και τα δάνεια τους που δοθεί σε funds και servicers με αποτέλεσμα να έχουμε καθημερινά πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σε όλη την Ελλάδα.»
Για το τι ζητά η ΓΣΕΒΕΕ ο κ. Καββαθάς σημείωσε πως: «Ζητούμε μια ρύθμιση που δεν θα επιτρέπει στα funds και στους servicers, να εκποιούν την πρώτη κατοικία, αλλά να τους δοθεί το δικαίωμα προτίμησης στην εξαγορά του δανείου σε κόστος αντίστοιχο αυτών που αγόρασαν τα χαρτοφυλάκιά από τις τράπεζες. Δηλαδή στην πράξη να εφαρμόσουμε το σχέδιο, το πρόγραμμα εστία που είχαμε στην Κύπρο, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που τα δάνεια δόθηκαν κατά προτεραιότητα στους ίδιους τους δανειολήπτες σε τιμές εξαγοράς από τα funds, δηλαδή της τάξης του 20 του 25, του 15 %, της αξίας του δανείου.»
Για το αν αυτό θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα, ο κ. Καββαθάς απαντά: «Είναι μια ευκαιρία απ τη μια οι τράπεζες να διαγράψουν τα κόκκινα δάνεια από το ενεργητικό τους. Ας δώσουμε το δικαίωμα λοιπόν στους δανειολήπτες, να εξαγοράσουν από το fund ή τους servicers το δάνειο τους σε μια άξια περισσότερη βέβαια από εκείνη που το αγόρασαν τα funds, αλλά στα ίδια επίπεδα της εξαγοράς. Με ένα εύλογο κέρδος όχι να ζητάνε το 100% του δανείου και τα πανωτόκια, τα οποία εκ των πραγμάτων και να θέλουν να καταβληθούν από τους δανειολήπτες, δεν είναι εύκολο όταν είδαν να αλλάζει η ζωή τους την τελευταία δεκαετία τραγικά.»
Για το αν υπάρχει διάθεση από πλευράς Υπουργείου Ανάπτυξης να υλοποιηθεί η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ ο κ. Καββαθάς απαντά: «Θα βρεθούμε εξ ανάγκης μπροστά στην υποχρεωτική νομοθέτηση κάποιας ευεργετικής ρύθμισης, διότι, ο κίνδυνος διάρρηξης κοινωνικής συνοχής είναι ορατός πλέον, όταν βλέπουμε να ξεσηκώνονται γειτονιές στις οποίες πάει ο δικαστικός επιμελητής, να πάρει τα σπίτια των δανειοληπτών, όταν βλέπουμε αστυνομικούς να σπάνε τις πόρτες διαμερισμάτων, νομίζω ότι κάποια στιγμή θα βρεθούμε μπροστά στο πρόβλημα και τότε ενδεχόμενα το πρόβλημα θα είναι και μη επιλύσιμο.»
Για την δομή του ταμείου ανάκαμψης ο κ. Καββαθάς επεσήμανε πως: «Είναι σαφές ότι από την δομή του που έχει το Ταμείο Ανάκαμψης ενισχύει επενδυτικά σχέδια εκατομμυρίων ευρώ και όχι ειδικά σχέδια, των 200, 300, 500.000 ευρώ, τα οποία ενδεχομένως θα μπορούσαν να καταθέσουν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα τα δωδεκάμιση δις του Ταμείου Ανάκαμψης να δοθούν ουσιαστικά σε 500 600 επιχειρήσεις.»
Για το αν υπάρχει ένας σχεδιασμός μακρόπορθεσμα για να τελειώνουμε με την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα, ο κ. Καββαθάς απαντά: «Αυτό είναι ξεκάθαρο , αλλά αυτό που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουμε καμία διαφορετικότητα από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Να ότι οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αποτελούν το 96,4% των επιχειρήσεων, δηλαδή επιχειρήσεις 25 εργαζόμενους, στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά σε άλλα κράτη μέλη είναι το 92 με 94%, και να τονίσω ότι ιδιαίτερα στη Γερμανία οι μικρές επιχειρήσεις κάτω των 9 εργαζομένων είναι το 82% των επιχειρήσεων άρα η επιχειρηματική δομή στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αντίστοιχη της Ελληνικής. Δεν είναι κάτι διαφορετικό, άρα εδώ μιλάμε για προγραφή ουσιαστικά των μικρών επιχειρήσεων μέσα από πολιτικές που ακολουθούνται, είτε αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης είτε αφορά, το ΕΣΠΑ 21 27 είτε αφορά τον αποκλεισμό τους από το Συστημικό Τραπεζικό Σύστημα της Χώρας, μόνο 49μιση χιλιάδες επιχειρήσεις, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, έχουν δυνατότητα πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό. Κι από την άλλη μεριά βλέπουμε ότι μέρα με τη μέρα, αυξάνονται και οι υποχρεώσεις αυτών των επιχειρήσεων σε βαθμό που ουσιαστικά τις οδηγεί σε κλείσιμο. Και από τα προγράμματα ακόμα ΕΣΠΑ όταν αφήνονται αυτά στις μικρομεσαίες ή τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, μπαίνει ένας κόφτης, των 2 ή 3 αιτήσεων εργασίας μονάδων εργασίας, κάτι που αποκλείει το 75% της ατομικής επιχείρησης και το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων στην ψηφιακή μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Άρα ουσιαστικά τους κλείνουμε χωρίς να το λέμε επίσημα.»
Για το αν η πραγματικότητα που ισχύει για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στη χώρα είναι τέτοια που θα μπορούσε για τα επόμενα χρόνια να σταθεί και να ανταπεξέλθει στα βασικά ο κ. Καββαθάς υπογραμμίζει πως: «Όχι βεβαίως, όταν έχεις 3 μεγάλα θέματα, ως μικρομεσαία, μικρή και πολύ μικρή επιχειρηματικότητα και αυτοαπασχόληση, όπως είναι το νέο φορολογικό, το οποίο θα φορολογεί τις επιχειρήσεις για εισοδήματα του 23 με τεκμαρτό τρόπο, όταν δεν έχεις χρηματοδότηση από την τράπεζα, είτε από κανένα πρόγραμμα χρηματοδότησης, από το ταμείο Ανάκαμψης είτε από το ΕΣΠΑ, όταν έχεις αυξήσει το λειτουργικό κόστος την τελευταία χρονιά, κατά 30% όταν έχεις περίπου 200 και πλέον δις ευρώ στο κόκκινο, εκ των πραγμάτων δεν υπάρχει δυνατότητα επιβίωσης επιχείρησης στην Ελλάδα.»