Πρόεδρος Εποπτών Δημόσιας Υγείας: «Οι φυσικές καταστροφές πλέον εξελίσσονται και σε υγειονομικές κρίσεις»
Τους λόγους που θεωρεί πως οι φυσικές καταστροφές πλέον εξελίσσονται και σε υγειονομικές κρίσεις και πως η πολιτική προστασία συνδέεται και με αυτό το κομμάτι, αυτό της δημόσιας υγείας, επεξήγησε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο Πρόεδρος της Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εποπτών Δημόσιας Υγείας Αντώνης Παπαδάκης.
Για την εκλογή του σε Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εποπτών Δημόσιας Υγείας ο κ. Παπαδάκης, ανέφερε: «Είναι πολύ τιμητικό για την περιφέρεια Κρήτης πως ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εποπτών δημόσιας υγείας είναι από την Κρήτη. Είμαστε σαν Περιφέρεια έτοιμοι, να προετοιμαστούμε και να οργανώσουμε Τοπικά συντονιστικά κέντρα δημόσιας υγείας ώστε να αποφύγουμε πολλά από τα προβλήματα που έζησε η Θεσσαλία από την καταστροφή.»
Για τις φυσικές καταστροφές και τις υγειονομικές κρίσεις που δημιουργούν, ο κ. Παπαδάκης ανέφερε: «Οι φυσικές καταστροφές ξέρετε πλέον εξελίσσονται και σε υγειονομικές κρίσεις. Όσο πιο σφοδρή είναι μια φυσική καταστροφή τόσο πιο επικίνδυνη μπορεί να είναι και για τη δημόσια υγεία. Στη Θεσαλία για παράδειγμα, είχαμε πει από την πρώτη στιγμή για την λεπτοσπύρωση αλλά και για άλλα νοσήματα ιδιαίτερα επικίνδυνα. Το στάσιμο νερό θα φέρει κουνούπια κάτι που σημαίνει πως ελλοχεύει ο κίνδυνος του ιού του Δυτικού Νείλου που είχε κρούσματα ακόμα και πριν την πλημμύρα άρα τώρα θα δώσει αρκετά περισσότερα. Το νερό είναι ακόμα ακατάλληλο, όχι μόνο για να το πιούμε, είναι ακτάλληλο για κάποιον για να μαγειρέψει, να ξεπλύνει, να κάνει μπάνιο, να καθαρίσει ακόμα και την αυλή του. Δεν μπορούν να φυλλάξουν νερό σε υδροφόρες κλπ, οπότε αναγκαστικά οι άνθρωποι αυτοί θα πρέπει να κάνουν όλες αυτές τις δουλειές με το εμφιαλωμένο νερό. Όσο περνά ο καιρός η κατάσταση θα βελτιώνεται, όμως για την ώρα χρειάζεται προσοχή. Υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθεί υγιειονομική κρίση. Ακόμα και οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι ακόμα οι κατάλληλες καθώς όπως θυμάστε υπήρξαν καταστροφές στην ύδρευση την άρδευση αλλά και την αποχέτευση. Απαιτείται χρόνος. Και στο Αρκαλοχώρι πάντως που έγινε ο σεισμός, αν θυμάστε καλά είδατε πως το νερό για κάποιες μέρες ήταν ακατάλληλο στο οροπέδιο. Κάθε φυσική καταστροφή μπορεί να εξελιχθεί σε υγειονομική κρίση και γι αυτό πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα.»
Για το επίπεδο της Κρήτης σε επίπεδο συντονισμού πολιτικής προστασίας ο κ. Παπαδάκης ανέφερε: «Στην Κρήτη το Συντονιστικό πολιτικής προστασίας είναι σε ετοιμότητα. Έχουμε προετοιμαστεί και πρέπει να δούμε πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μόνο περιπτώσεις πολύ ακραίων φαινομένων. Δεν το λέω αυτό, επειδή υπηρετώ στην περιφέρεια Κρήτης, είμαστε σε ετπομότητα όμως και απλά για να αντιμετωπίσουμε ακόμα μεγαλύτερης έκτασης καταστροφές που μπορεί να συμβούν, καλό θα ήταν να έχουμε ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες σε εξοπλισμό και σε ανθρώπινο δυναμικό ίσως περισσότερους εθελοντές.»