Πρόεδρος Επιστημονικού Ινστιτούτου Π.Ι.Σ: «Τέλος 0,10€ υπέρ υγείας από την πώληση καπνικών προϊόντων για χρηματοδότηση της πρόληψης»
Την άποψη πως με την εφαρμογή του ελάχιστου τέλους 0,10 του ευρώ στην πώληση καπνιών προϊόντων θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί το Δημόσιο Σύστημα υγείας για να εφαρμόσει πολιτικές πρόληψης, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος του Επιστημονικού Ινστιτούτου Π.Ι.Σ Χάρης Βαβουρανάκης.
Κατά την άποψή μας ένας έξυπνος και στοχευμένος τρόπος χρηματοδότησης του συστήματος υγείας, είναι να μπορείς να εισπράξεις χρήματα από τα καπνικά προϊόντα, διότι αντιλαμβάνεστε ότι οι άνθρωποι αυτοί επιβαρύνουν το σύστημα υγείας με τα προβλήματα που τους προκαλεί το τσιγάρο. Είναι εντυπωσιακό ότι το 69 – 70% των πολιτών αλλά κι ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό ιατρών, αποδέχεται και συμφωνεί με την πρόταση αυτή. Δίνει δηλαδή το μήνυμα προς την πολιτεία ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε σε αυτό το σημείο για να μπορέσουμε να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση, του συστήματος υγείας, ώστε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό και αξιόπιστο. Θα σας πω έτσι χονδρικά ότι αν από αυτά τα προϊόντα παίρνουμε φόρο ένα δεκάλεπτο, τότε θα έχουμε περίπου συν 150 εκατομμύρια στο σύστημα υγείας. Ένα ποσό διόλου ευκαταφρόνητο με βάση τις ανάγκες που έχουμε ως χώρα, πρόσθεσε. Άλλες πρωτοβουλίες παρόμοιες, όπως για παράδειγμα επιτέλους να εφαρμοστεί στην πράξη και επί της ουσίας μια καλύτερη ποιότητα προϊόντων που έχει να κάνει με την παχυσαρκία θα μπορούσε επίσης να δώσει θετικά αποτελέσματα. Το ζήτημα είναι να μάθει ο καθένας μας πόσο επιβαρύνει το δημόσιο σύστημα υγείας αλλά και πως μπορεί να σταματήσει να το κάνει μέσα από την πρόληψη.
Σε ότι αφορά το σύστημα υγείας ο κ. Βαβουρανάκης αναφέρει: «Ο κόσμος είναι ικανοποιημένος, από την αντιμετώπιση που έχει από το ιατρικό και από το νοσηλευτικό προσωπικό, ενώ εκφράζει την απογοήτευση του σε σχέση με την οργάνωση του συστήματος υγείας. Ακόμα και οι νέοι άνθρωποι που εντάσσονται στο σύστημα υγείας, εκφράζουν στο σύνολό τους σε πολύ μεγάλο βαθμό την αποστροφή σε αυτό και για το λόγο αυτό θέλουμε να δούμε κάποια πιο ποιοτικά χαρακτηριστικά στο επόμενο χρονικό διάστημα για την βελτίωση του.»
Σε ότι αφορά τον οικογενειακό γιατρό και το θεσμό του ο κ. Βαβουρανάκης ανέφερε πως: «Οι πολίτες αντιμετωπίζουν πολύ θετικότερα τις αλλαγές που έγιναν στην παρούσα φάση προς το σύστημα του Προσωπικού γιατρού, πλέον, χρειάζεται να δούμε εκείνα τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που χρειάζονται βελτίωση. Αφού γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να δούμε πως θα μπορέσουμε να το απελευθερώσουμε ακόμα περισσότερο, ώστε να φτάσουμε σε μια επιλογή γιατρού ακόμα πιο ελεύθερα. Να γίνει δηλαδή, περίπου όπως το Dentist pass, όπου να μπορεί ο πολίτης να έχει μια τάρτα δικιά του και να μπορεί να επιλέγει τον γιατρό του και να τον επισκέπτεται για να φροντίσει την υγεία του.»
Ο κ. Βαβουρανάκης, μεταξύ άλλων έκανε λόγο για δημόσιο σύστημα υγείας, στο οποίο ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα υγείας θα μπορούν να συνεργάζονται αρμονικά κάτω από την ίδια σκέπη.