Πρόεδρος ΔΑΚΕ: «H κυβέρνηση καταργεί στην πράξη την 5νθημερη εργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα»

Δημοσιεύτηκε στις 08/07/2024 17:00

Πρόεδρος ΔΑΚΕ: «H κυβέρνηση καταργεί στην πράξη την 5νθημερη εργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα»

Την άποψη πως η κυβέρνηση καταργεί στην πράξη την 5νθημερη εργασία σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, υποστήριξε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Νίκος Κιουτσούκης, εκφράζοντας την αντίθεση του στο Νομοσχέδιο της κυβέρνησης στα εργασιακά.

Για το Νόμο που θεωρεί ότι καταργεί το πενθήμερο και το 40ωρο, ο κ. Κιουτσούκης ανέφερε: «Μπορεί στα χαρτιά και νομικά να μην καταργείτε το πενθήμερο και το 40 ωρο, αλλά δυστυχώς ανοίγει ο ασκός του αιόλου, καθώς, τα περισσότερα επαγγέλματα τα οποία γνωρίζετε φαντάζομαι και εσείς δουλεύουνε επί εικοσιτετραώρου βάσεως, όπως τα λιμάνια, την αεροπορία, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, είτε του  ευρύτερου δημόσιου τομέα, είτε τα ΚΤΕΛ, στη ΔΕΗ, στον ΟΤΕ, στην ΕΥΔΑΠ. Δεν υπάρχει κάτι που να μην εργάζεται με βάση την εγκύκλιο ή αν θέλετε τη Νομοθεσία 5053. . Αρα λοιπόν με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, μπορεί ναι μεν επαναλαμβάνω να μην καταργείτε νομικά το πενθήμερο και το 40ωρο, όμως αυτό επεκτείνεται, καθώς η μία μερα του Σαββάτου, αν πούμε ότι είναι ρεπό κι αυτό αντικαθίσταται με το 115% ή αν θέλετε το 140%, όπως λέει το υπουργείο ενός μισθού,  αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι καταργείται το ρεπό και άρα υπάρχει εξαήμερη εργασία και άρα 48 ώρες εβδομαδιαίως εργασίας. Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση . Αν η νομοθεσία όμως, η 5053 προέβλεπε και την καταβολή ρεπό μαζί με το 115% του μισθού, τότε προφανώς δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.  Την ώρα όμως  που καταργείται το ρεπό, υπάρχει ένα ζήτημα το οποίο αντιλαμβάνονται όλοι και πέραν του Ατλαντικού, αλλά προσπαθούν, εδώ  στην Ελλάδα να μας κάνουν να ξεχάσουμε και τα λίγα που γνωρίζουμε.  Αν λοιπόν δεν διευκρινιστεί ότι η ημέρα του Σαββάτου παραμένει ως ρεπό για να την λαμβάνει, ο εργαζόμενος όποτε επιθυμεί με βάση την προηγούμενη νομοθεσία, αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι η 40 ώρες τη βδομάδα γίνονται 48 και ότι το πενθήμερο και με εξαήμερο.»

Για το αν υπήρξε διαβούλευση με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις γι αυτή τη ρύθμιση: Παρότι εμείς ως ΔΑΚΕ, δε συμμετέχουμε στο Προεδρείο της ΓΣΕΕ, μιας κι οι Δημοκρατικές δυνάμεις, εντός εισαγωγικών έκαναν δικό τους προεδρείο, εννοώ η ΠΑΣΚΕ και οι δυνάμεις που ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ, τουλάχιστον για όσο γνωρίζω, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, δεν υπήρξε διαβούλευση με την Συνομοσπονδία. Επαναλαμβάνω από αυτά που γνωρίζω εγώ.

Για τις δηλώσεις Κεραμέως και Μαρινάκη για fake news στην κατάργηση του πενθήμερου ο κ. Κιουτσούκης αναφέρει:  «Προφανώς κι είναι fake news αν λέμε ότι καταργείται το πενθήμερο, όπως σωστά είπαν  η κυρία Κεραμέως και ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος. Δεν καταργείται το πενθήμερο νομικά, αυτό συνεχίζει και ισχύει. Όμως η ουσία της ρύθμισης αυτής, είναι η κατάργηση του πενθημέρου και του 40ωρου. Δεν μπορεί, να συνεχιστεί και το λέω για τις μεγάλες επιχειρήσεις, οι οποίες με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχουν βρει κώδικα επικοινωνίας είτε μέσω μέγαρο Μαξίμου με κάποιους πρώην υπαλλήλους τους που σήμερα κατοικοεδρεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε μέσω  κάποιας γενικής γραμματέως στο Υπουργείο που διαχειρίστηκε τα προηγούμενα χρόνια τα μνημόνια και όλα αυτά δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η λογική και να γίνονται χατίρια στους μεγαλοεργοδότες γιατί έτσι αυτοί θέλουν. Κάποια στιγμή πρέπει η κυβέρνηση, οι ειδήμονες αυτής της πολιτικής, πρέπει να βάλουν το δάχτυλο επί τον τύπο των ήλων και να καταλάβουν ότι οι  εργαζόμενοι στην Ελλάδα, είναι οι  σκληρά εργαζόμενοι σε όλη την Ευρώπη και φυσικά, οι ι χαμηλότερα αμειβόμενοι σε όλη την Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία. Νομίζω ότι αυτά τα στοιχεία δεν αμφισβητούνται από κανέναν και αυτά πρέπει να μπουν στην πολιτική τους κι αυτά πρέπει να τα διορθώσουν στη σημερινή κυβέρνηση.»

Για τι πως πρέπει να αντιδράσουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις απέναντι στο νέο Νόμο, ο κ. Κιουτσούκης απαντά: «Κατά κύριο λόγο αυτοί που πρέπει να αντιδράσουν, είναι οι εργαζόμενοι στους κατά τόπους εργασιακούς χώρους. Δεν ξέρω για την αντίδραση που θα πρέπει να υπάρχει από τη συνομοσπονδία. Οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις σε όλο το φάσμα του ευρύτερου δημοσίου αλλά και του ιδιωτικού τομέα, μέσα από τις συλλογικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν καταργείται η μέρα ρεπό που δικαιούται ο εργαζόμενος. Θα πρέπει δηλαδή να καταλάβουν όλοι και πρώτα απ όλα εμείς οι συνδικαλιστές, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ότι ο εργαζόμενος πρέπει να έχει τουλάχιστον 8 ρεπό το μήνα. Κάθε τι άλλο προφανώς παραπέμπει στην κατάργηση του πενθημέρου και στην κατάργηση του 40ώρου την εβδομάδα εργασίας.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook