Προέδρος ΔΑΚΕ για ανάρτηση Μητσοτάκη: «Όλοι οι πολιτικοί θα έπρεπε να έχουν περισσότερη φειδώ και να σκέφτονται πριν μιλήσουν»
Με αφορμή την χθεσινή απεργία και τα αιτήματα των εργαζόμενων μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ και γραμματέας του ΓΣΕΕ, Νίκος Κιουτσούκης.
Η απεργία και το χάσιμο ενός μεροκάματου, σύμφωνα με τον Κιουτσούκη, παίζει μεγάλο ρόλο στην σημερινή εποχή. «Οι απεργίες δεν γίνονται για να προασπίσουν κάποια δικαιώματα των συνδικαλιστών. Οι γενικές απεργίες γίνονται με πολιτικό περιεχόμενο και μετά από ώριμη σκέψη των συνδικάτων για ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Το νομοσχέδιο έχει θετικά σημεία αλλά έχει επίσης σημεία αρνητικά και θολά που πρέπει να διευκρινιστούν».
Για τα αιτήματα των εργαζόμενων τοποθετήθηκε ο κ. Κιουτσούκης λέγοντας: «Δυσκολεύει η διαδικασία μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ. Είχε καταργηθεί το 2013 με νόμο, και έπρεπε οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες να προσφεύγουν από κοινού στον ΟΜΕΔ. Κάτι που όπως αντιλαμβάνεσθε δεν πρόκειται να γίνει ποτέ. Έρχεται σήμερα με την διάταξη που υπάρχει στο προς κατάθεση νομοσχέδιο στη Βουλή και λέει ότι η διαδικασία αυτή θα δυσκολέψει και άλλο, στην οποία διαδικασία συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργοδοτών και εκπρόσωποι των εργαζομένων και δικαστικοί λειτουργοί. Πρέπει να αποδεικνύονται χιλιάδες πράγματα, κάτι που δεν υπάρχει περίπτωση να βρεις πως θα τα αποδείξεις. Και εκτός αυτού, το ζήτημα είναι ποιος το αποφασίζει για να αποδεικνύονται αυτά;» σχολίασε ο κ. Κιουτσούκης ενώ συμπλήρωσε: «Όσον αφορά τις κλαδικές συμβάσεις. Όταν διαδικασία που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο λέει ότι θα εξαιρούνται οι επιχειρήσεις που έχουν οικονομικά προβλήματα, η ερώτηση είναι απλή. Ποια επιχείρηση δεν έχει οικονομικά προβλήματα; Άρα όλες θα εξαιρούνται από τις κλαδικές συμβάσεις; Αυτά είναι ζητήματα που έπρεπε χθες ο Υπουργός και η Κυβέρνηση να έχουν διευκρινίσει ώστε να μη γίνονται αυτά».
Για τη μικρή συμμετοχή στην απεργία ο κ. Κιουτσούκης σχολίασε: «Δεν έχει γίνει καλή επικοινωνία με τους εργαζόμενους, την ευθύνη γι’ αυτό την έχουν τα ΜΜΕ που σήμερα από το πρωί παίζουν την δήλωση του Πρωθυπουργού και δεν συζητάει κανείς αυτά τα δύο, για τους εργαζόμενους, κορυφαία ζητήματα. Όταν συζητιούνται ζητήματα όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία κάνουν λάθος. Για εμάς αυτό που μαζικοποιεί το κίνημα και γίνεται η ζύμωση των εργαζομένων, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, είναι η γενική συνέλευση. Η συνέλευση αυτή δεν μπορεί να καταργηθεί, διότι αν έχουμε φαινόμενα όπως αυτά στα δύο τελευταία συμβούλια θα πρέπει να υπάρχει κι άλλος τρόπος για τους εργαζόμενους να λένε τα θέματα που τους απασχολούν και γι’ αυτό έγινε και η ηλεκτρονική ψηφοφορία» ενώ επίσης ο κ. Κιουτσούκης σχολίασε: «Υπάρχει επίσης το ζήτημα του εκλογικού βιβλιαρίου, που δεν έχει εφαρμοστεί η εξέλιξη του εκλογικού σε ηλεκτρονικό βιβλιάριο για τον κάθε εργαζόμενο. Αυτό θα δώσει έξοδο από τα σωματεία «μαϊμού» που ουσιαστικά δεν υπάρχουν στους εργασιακούς χώρους».
«Επί 4,5 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ, αγαπούσε τους φτωχούς και ήθελε οι εργαζόμενοι να είναι φτωχοί. Όταν ο κατώτατος μισθός είχε κατρακυλήσει στα 300 ευρώ και οι περισσότεροι εργαζόμενοι σήμερα είναι με ημιαπασχόληση, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολο είναι για έναν οικογενειάρχη να κατέβει στην απεργία. Υπάρχει η ευθύνη των συνδικάτων με τον τρόπο που συμπεριφερόμασταν στα προβλήματα που υπήρξαν από τις διάφορες κυβερνήσεις, τα προηγούμενα χρόνια, με τον τρόπο που συμπεριφερόμασταν στα προβλήματα που υπήρξαν από τις διάφορες κυβερνήσεις» δήλωσε ο κ. Κιουτσούκης στον Politica 89.8.
Για την ανάρτηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, μίλησε ο κ. Κιουτσούκης, λέγοντας: «Δεν συνηθίζω να σχολιάζω δηλώσεις πρωθυπουργών. Δεν θεωρώ όμως ότι ο κ. Μητσοτάκης αβίαστα και από μόνος του έκανε μια τέτοια δήλωση. Προφανώς υπήρξε ένα ζήτημα για την ταλαιπωρία του κόσμου, εμείς ζητήσαμε δημόσια συγγνώμη, αλλά όταν ένα λαός ταλαιπωρείται εδώ και 10 χρόνια δεν βγήκε κανένας πολιτικός να ζητήσει συγγνώμη για ότι γίνεται. Θα έπρεπε όλοι οι πολιτικοί όταν μιλούν να έχουν περισσότερη φειδώ και να σκέφτονται περισσότερο αυτά που λένε».
Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Κιουτσούκη: