«Προέχει αυτή την ώρα η ανθρώπινη ζωή – Έκκληση να συμμορφωθούν με τους κανόνες»
Αναστέλλεται η λειτουργία των ξενοδοχείων και των λοιπών τουριστικών καταλυμάτων εποχικής λειτουργίας από αύριο 15 Μαρτίου και μέχρι τις 30 Απριλίου. Με αφορμή τα παραπάνω, ο εντεταλμένος Σύμβουλος Τουρισμού και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κυριάκος Κώτσογλου, μίλησε στον Politica 89.8.
«Δεν μπορώ να κρίνω εγώ τον καθένα, αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή βιώνουμε μια πραγματικότητα, όπου η ατομική συνείδηση σε μεγάλο βαθμό δείχνει ότι πάσχει και τα μέσα με κάθε τρόπο προσπαθούν να μας επιστρέψουν στην λογική. Δεν ξέρω πόσο αποδίδει αυτό με τρόμο είδα και εγώ ένα παιδί νέο στα Χανιά, να δηλώνει on camera, ότι η ηλικία μας 20 – 25 ετών δεν πρόκειται να μείνει μέσα για κανένα λόγο. Τα μέτρα αφορούν τους γονείς και τους παππούδες μας και κατά συνέπεια μην περιμένετε. Εκτιμώ ότι θα ανασκευάσει τις δηλώσεις του αν ερωτηθεί ξανά, και θα πει ότι δεν το πιστεύω αυτό, αλλά αυτό θα γίνει εν τέλει. Σαν άνθρωπος το παρακολουθώ με έναν τρόπο.. Αυτή τη στιγμή αν το σκεφτούμε καλά και το συγκρίνουμε με την Ιταλία, θα μας έβαζε σε μια λογική προστασίας πραγματικής πέραν των μέτρων η απαγόρευση της κυκλοφορίας» ανέφερε ο κ. Κώτσογλου ενώ συμπλήρωσε πως προέχει αυτή την ώρα η ανθρώπινη ζωή.
Για την αναστολή λειτουργίας των ξενοδοχείων, μίλησε ο κ. Κώτσογλου λέγοντας: «Καταρχάς στην ουσία από την στιγμή που η εστίαση είχε κλείσει και τα τραπεζοκαθίσματα είχαν απαγορευτεί, ένα ξενοδοχείο δεν μπορεί να δουλέψει παρά μόνο αν πρόκειται για ένα ξενοδοχείο πόλης το οποίο δεν κάνει τίποτα άλλο από το να δίνει ύπνο. Διότι διαφορετικά ένα ξενοδοχείο, χωρίς εστιατόριο, πρωινό, σνακ δεν δουλεύει. Σε αυτή την περίπτωση εγώ θα έλεγα ότι ήταν και λογικό με την έννοια ότι ένας ξενοδόχος, άνοιγε τον Απρίλιο το ξενοδοχείο του, όχι επειδή ήθελε αλλά γιατί δεν ήθελε να χάσει το συμβόλαιο του έτσι όπως το είχε υπογράψει. Και αναγκαζόταν να το ανοίξει, και κολλούσε κάποιος. Αμέσως το ξενοδοχείο θα έλεγε ποιοι πήγαν τις ταβέρνες; Τι έκαναν; Θα χάναμε όλο τον προορισμό. Οπότε λέει το κράτος. Ας το κάνω ξεκάθαρο. Ας κλείσω κάθε εποχικό κατάλυμα, ξενοδοχείο κλπ. και από εκεί και πέρα ας δω αν το Μάιο θα έχω γυρίσει στην υγειονομική κανονικότητα».
«Δημιουργούνται τέσσερις βασικοί άξονες ανασφάλειας. Πρώτον τι γίνεται με τα συμβόλαια; Τι γίνεται με τις συμφωνίες; Τι γίνεται με αυτό το νομικό έγγραφο, το οποίο κατοχύρωνε τον ξενοδόχο έναντι του τι θα έρθει. Τι γίνεται με τους προμηθευτές, οι οποίοι παραδοσιακά ήταν να πληρωθούν Μάρτη – Απρίλη; Τι γίνεται με τους εργαζόμενους οι οποίοι θα προσλαμβανόταν και τώρα είναι σε αναμμένα κάρβουνα; Τι γίνεται με τις τράπεζες, οι οποίες ανέμεναν από την εισροή χρημάτων οι δικές τους υποχρεώσεις να καλυφθούν; Αυτά τα κομμάτια, συμβόλαια, εργαζόμενοι, προμηθευτές, και τράπεζες είναι 4 κεφαλαιώδη ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και είναι στον αέρα» ανέφερε ο κ. Κώτσογλου.
«Η άποψη μου παραμένει ότι το 30/ 4 είναι επαρκές, ότι θα χρειαστούμε λίγο χρόνο να γυρίσουμε στην οργανωτική κανονικότητα, γιατί τίποτα δεν θα είναι έτοιμο» κατέληξε ο κ. Κώτσογλου.
Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Κώτσογλου: