Προβληματίζει τους επιχειρηματίες της εστίασης η επόμενη ημέρα

Δημοσιεύτηκε στις 27/04/2020 17:11

Προβληματίζει τους επιχειρηματίες της εστίασης η επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα μετά την άρση των μέτρων για τον κορωνοϊό, προβληματίζει τους επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης. Αγωνία και ανασφάλεια είναι δύο συναισθήματα που διακατέχουν τους επιχειρηματίες, οι οποίοι περιμένουν πως και πότε θα έρθει το “αύριο” και η επιστροφή στην κανονικότητα.

Σύμφωνα και με την πρόεδρου του Συνδέσμου Καταστημάτων Εστίασης και Καφέ στο ν. Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη ο κλάδος της εστίασης, είναι ένας από τους κλάδους που πλήττεται περισσότερο μετά τον τουριστικό κλάδο. “Είναι ένας κλάδος παραμελημένος, ένας κλάδος με πάρα πολλές ανάγκες που δυστυχώς η βιωσιμότητα του εξαρτάται καθαρά και μόνο από το τι μέτρα θα παρθούν στήριξης για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, υπάρχει πρόβλημα με τους εργαζόμενους τους οποίους ούτε το 1/3 δεν θα μπορέσει να απασχολήσει ο κλάδος δυστυχώς και μην ξεχνάτε ότι απασχολούμε 27.500 υπαλλήλους εκτός την τουριστική περίοδο οι οποίοι είναι πολύ περισσότεροι”.

Τα μέτρα που επιβάλλονται είναι δύσκολα και για ψυχολογικούς λόγους, επισημαίνει η κ. Αντωνακάκη. “Θα χρειαστεί να δουλεύουμε με τις μάσκες και με τα γάντια, κάτι το οποίο είναι ανασταλτικό, ότι αφοράει την ψυχολογία του κόσμου, μετά από τέτοιο κλείσιμο δύο μηνών στα σπίτια του. Άρα εμείς τι θέλουμε σε πρώτη φάση; Η πολιτεία να δείξει την ανθρωπιά της, να βοηθήσει, να στηρίξει, για να μπορέσουμε κι εμείς να είμαστε βιώσιμοι και να μπορέσουμε κυρίως να διατηρήσουμε τους εργαζόμενους μας”.

Όσον αφορά τη λειτουργία των καταστημάτων η κ. Αντωνακάκη μας εξηγεί πως ακούγονται διάφορα. “Ακούγεται ότι στο εξωτερικό μπαίνουν μέχρι και τζάμια ανάμεσα στους πελάτες, δεν συμφωνούμε, είναι δύσκολο να εφαρμοστούν τέτοια μέτρα. Είναι πάρα πολλά τα χρήματα, εδώ δεν υπάρχουν χρήματα για να ανοίξουν για τις προμήθειες, και δεν είναι και εφικτό από θέμα κοινόχρηστων χώρων.  Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθούν πιο απλές διαδικασίες, ότι ο κόσμος έχει συνείδηση, προσέχει. Σίγουρα πρέπει να υπάρχουν τα αντισηπτικά και αυτά που επιβάλλονται για υγειονομικούς λόγους αλλά μέχρι εκεί, το παραπάνω θα κάνει περισσότερη ζημιά”.

Τέλος, όπως όλα δείχνουν, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες κατά πάσα πιθανότητα δεν θα συμπεριληφθούν στις επιχειρήσεις που θα ανοίξουν στο πρώτο κύμα “απελευθέρωσης”.  Παράλληλα, όταν τελικά και οι χώροι εστίασης πάρουν το “πράσινο φως” για την επαναλειτουργίας τους, αυτή αναμένεται για τον πρώτο τουλάχιστον καιρό, να συνοδεύεται από κανόνες για την αποφυγή συγχρωτισμού. “Από ότι μαθαίνουμε θα είμαστε σε δεύτερο και τρίτο χρόνο, για να μην πω και οι τελευταίοι που θα ανοίξουν, για πολλούς λόγους, λόγω του ότι είμαστε μαζική εστίαση και η προσβασιμότητα και γενικότερα η επισκεψιμότητα είναι περισσότερη από άλλες επιχειρήσεις. Αυτό προσπαθούν να προσέξουν για να μην υπάρξει εξάπλωση, θέλω να πιστεύω ότι κι εμείς γρήγορα θα δουλέψουμε αλλά το θέμα δεν είναι αν ανοίξουμε σύντομα αλλά αν θα μπορέσουμε να δουλέψουμε και πόσοι θα ανοίξουν. Γιατί πολλοί συνάδελφοι δεν θέλουν καν να ανοίξουν, διότι δεν υπάρχει ούτε ο χώρος ο ανάλογος για να απλωθούν ούτε η δυνατότητα μέσα στις επιχειρήσεις τους για να μπορέσουν να λειτουργήσουν”  καταλήγει η κ. Αντωνακάκη.

Ακούστε εδώ τις δηλώσεις της κ. Αντωνακάκη: