Προβληματισμός για την πτώση των βάσεων – Μπήκαν σε σχολές γράφοντας 4
Προβληματισμός μετά τα χαμόγελα της ανακοίνωσης των βάσεων για το 2019, και την εισαγωγή υποψηφίων σε Πανεπιστήμια με βαθμό κάτω από το 10. Η υπουργός παιδείας Νίκη Κεραμέως, σχολιάζοντας τις χαμηλές βαθμολογίες διατύπωσε την πρόταση «της δημιουργίας μιας ελάχιστης βάσης εισαγωγής που θα ορίζεται από την πολιτεία και από εκεί και πέρα να μπορεί κάθε Πανεπιστήμιο να ορίζει αν θέλει ακόμη υψηλότερη βάση».
Πολιτικό το ζήτημα της βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια
«Ήταν μια μέρα με πολλά χαμόγελα για αρκετούς υποψηφίους αλλά εμάς μας προβληματίζει και πόσοι επιτυγχάνουν να εισάγονται στις σχολές της πρώτης προτίμησης τους, δήλωσε στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρέακη, ο κ. Μαυράκης Μανώλης, Διευθυντής φροντιστηρίων Πουκαμισάς. «Γενικά ήταν πτωτική η εικόνα των φετινών βάσεων. Οι φιλοσοφικές σχολές είχαν μια πολύ σοβαρή πτώση με αποτέλεσμα να υποδέχονται υποψηφίους με βαθμούς κοντά στη βάση σε αντίθεση με τις οικονομικές σχολές και τις σχολές πληροφορικής που είχαν άνοδο. Με λιγότερο από 10 χιλ. μόρια εισάγονται υποψήφιοι σε 159 τμήματα γεγονός που σημαίνει ότι άμεσα πρέπει να ανοίξει μια συζήτηση που θα αφορά στον τρόπο εισαγωγής και τι εναλλακτικές θα προτείνονται στους υποψηφίους που δεν θα εισάγονται. Να προσφέρονται δηλαδή διέξοδοι επαγγελματικής τεχνικής κατάρτισης. Πάντως οφείλω να σταθώ σε μια παράμετρο που ελάχιστα έχει αναφερθεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα και αυτό αφορά πως για ακόμη μία χρονιά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία τα κορίτσια τα κατάφεραν καλύτερα σε σχέση με τα αγόρια υποψήφιους αποδεικνύοντας πως η οργάνωση και ο τρόπος μελέτης τους είναι σαφώς αποδοτικότερος.»
Μεγαλύτερη από την αναμενόμενη η πτώση των βάσεων
Ένας στους 4 μαθητές περνάει στο Πανεπιστήμιο με βαθμολογίες κάτω από τη βάση σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης Μανώλη Καζαντζάκη, ο οποίος μιλώντας στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρέακη, τόνισε πως τίθεται και ζήτημα διατήρησης καλού επιπέδου πλέον εντός των Ελληνικών Πανεπιστημίων καθώς ο ίδιος θεωρεί δύσκολο να μπορέσει ένας μαθητής που έχει γράψει κατά από την βάση να μπορεί να παρακολουθήσει και να ολοκληρώσει το απαιτητικό πρόγραμμα σπουδών της σχολής των Πανεπιστημίων που φέτος παρουσίασαν σημαντική μείωση στις βάσεις τους. Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης ν. Ηρακλείου, σύμφωνα με τον κ. Καζαντζάκη έχει ήδη συντάξει επιστολή με προτάσεις τις οποίες έχει αποστείλει στην Κεντρική Ομοσπονδία με σκοπό να τεθούν στο τραπέζι της συζήτησης στο Υπουργείο Παιδείας.»
Ακούστε εδώ τις συνεντεύξεις του κ. Μαυράκη και του κ. Καζαντζάκη στον Politica 89.8: