«Πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες θεσμοθέτησης της ΑΟΖ» – «Γελοιότητες τα περί Κρήτης»

Δημοσιεύτηκε στις 05/12/2019 12:51

«Πρέπει να κινηθούν άμεσα οι διαδικασίες θεσμοθέτησης της ΑΟΖ» – «Γελοιότητες τα περί Κρήτης»

Στον απόηχο της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν, τις ανησυχίες, τους φόβους αλλά και τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν άμεσα από πλευράς Ελληνικής Κυβέρνησης για την θεσμοθέτηση της ΑΟΖ, μίλησε ο Πολιτικός Αναλυτής, Νίκος Λυγερός, στον Politica 89.8 και στην Αντιγόνη Ανδρεάκη.

«Πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε «ελέφαντες»

Για ένα θέατρο παραλόγου έκανε λόγο ο  Νίκος Λυγερός σχολιάζοντας τις κινήσεις της Τουρκίας αλλά και για το κείμενο της συμφωνίας με τη Λιβύη που ως και αυτή την ώρα δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα: «Προσπαθούν να πουν ότι θα κάνουν γεωτρήσεις πάνω σε αυτή τη βάση, εμείς πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το timing. Αν δεν έχουμε ΑΟΖ δεν έχουμε και οριοθέτηση, πρέπει να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε «ελέφαντες», ότι υπάρχει στην περιοχή η Κρήτη. Κανονικά εμείς έχουμε χαράξει μονομερώς την περιοχή για έρευνα υδρογονανθράκων από το 2011 και η Λιβύη δεν έχει πει τίποτα, και τώρα ξαφνικά βλέπουμε ότι το 1/3 της Λιβύης προσπαθεί να κάνει άλλες κινήσεις όσον αφορά το στρατιωτικό.  Πρέπει από την πλευρά μας να είμαστε σταθεροί γιατί έχουμε κάνει 8 συναντήσεις με Κύπρο και Αίγυπτο και συμφωνούμε σε όλα τα σημεία. Από τη στιγμή που δεν την έχουμε θεσπίσει πως θα πατήσουν πάνω σε αυτό; Ενώ δεν έχουμε κάνει επίσημες θεσπίσεις και οριοθετήσεις, έχουμε βγάλει θαλάσσια οικόπεδα. Θα ήταν καλό να περάσουμε στο επόμενο στάδιο ώστε να μην έχουμε μαζί μας μόνο τις εταιρίες».

Τα τεχνικά λάθη της Τουρκίας

Για τα τεχνικά λάθη της Τουρκίας μίλησε ο κ. Λυγερός λέγοντας: «Όταν κάνουμε μια συμφωνία το πρώτο πράγμα που κάνουμε είναι να τη στείλουμε στα Ηνωμένα Έθνη, και είναι προσβάσιμη εκεί και δεν έχουμε την ανάγκη να τη δημοσιεύσουμε αλλιώς. Αυτό είναι ήδη παράξενο, ότι δεν έχει δημοσιευτεί κάτι, εμείς πρέπει να είμαστε τυπικοί και όταν ακολουθούμε το δίκαιο της θάλασσας και όταν η Λιβύη έχει κάνει ήδη δύο υποθέσεις στα δικαστήρια κι έχει θεσπίσει το ΑΟΖ, το 2009, ξέρει καλά την διαδικασία. Όταν κάνουμε μια γραμμή οριοθέτησης πρέπει να τη δηλώσουμε στα Ηνωμένα Έθνη, αν δεν το κάνουν σημαίνει ότι υπάρχει ένα πρόβλημα, το άδηλο μέρος της Λιβύης, δεν αναγνωρίζει το πρώτο».

«Χάσαμε πολύτιμο χρόνο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ»

«Οι πρώτες επαφές είχαν γίνει επί Καραμανλή, άρχισε η διαδικασία επί Σαμαρά, επί Τσίπρα δεν πήγε πιο γρήγορα, θα μπορούσε να είχε τελειώσει από την αρχή της προηγούμενης Κυβέρνησης. Φτάνουμε στην τέταρτη Κυβέρνηση που συζητάμε το θέμα άτυπα και έχουμε κάνει συναντήσεις, και ρωτάω, σε τέτοιες αποστάσεις που είμαστε πρέπει να καταλάβουμε ότι παίζουν πολύ τα Δωδεκάνησα. Από τη στιγμή που τα Δωδεκάνησα είναι ξεκάθαρα δεν υπάρχει κάποιος να πει πως παίζουν ή δεν παίζουν. Το διάστημα που περνάει  δίνει τη δυνατότητα στην Τουρκία να κάνει τις προκλήσεις. Αν το είχαμε ξεκαθαρίσει το θέμα της οριοθέτησης και δεν σπαταλούσαμε αυτά τα χρόνια θα είχαμε τελειώσει. Εδώ φτάνουμε σε μια κατάσταση, μιλάμε χρόνια για τα θέματα της οριοθέτησης και τώρα θα το παρουσιάσουμε σαν απάντηση στην προκλητική κίνηση της Τουρκίας, αν το είχαμε κάνει από πριν δεν θα υπήρχαν καν αυτές οι κινήσεις. Πρέπει να είμαστε σοβαροί και από τη στιγμή που η κατάσταση είναι φιλική από πλευράς Κύπρου – Αιγύπτου, που λένε ότι είναι απαράδεκτο αυτό που κάνει η Τουρκία, τι άλλο θέλουμε; Δεν ασχολούμαστε εμείς με την Τουρκία, η Τουρκία ασχολείται με την Λιβύη, εμείς με τους παίκτες που παίζουμε έχει φτάσει η ώρα να το υλοποιήσουμε».

«Γελοίο το θέμα με την Κρήτη»

«Η Κρήτη είναι τόπος γεωπολιτικός, αν δεν είχαμε καθόλου στρατιωτικό σκέλος στην Κρήτη τι θα κάναμε; Θα το αφήναμε στο έλεος του Θεού;  Δεν τίθεται θέμα για την Κρήτη, δεν είναι αυτό. Όταν θα αφήσουμε όλους αυτούς να λένε τέτοια πράγματα στο τέλος ακόμη και για το τουριστικό κομμάτι θα έχουμε προβλήματα και μετά δεν θα πουν «συγγνώμη» που δεν έγινε τίποτα. Αντί να κοιτάζουμε το θέμα της ανησυχίας, πρώτα να ανακοινωθεί τι γίνεται και μετά να καταλάβουμε ότι αντί να περιμένουμε να δικαιωθούμε από αυτά που κάνει η Τουρκία, να συνεχίσουμε αυτά που κάνουμε εποικοδομητικά».

Για το αν υπάρχει περίπτωση για επεισόδιο ο κ. Λυγερός απάντησε: «Όχι βέβαια, δεν το φοβάμαι. Εμείς αφήνουμε αυτές τις παράλογες κινήσεις της Τουρκίας να βγουν στη δημοσιότητα ενώ στην πραγματικότητα είναι γελοίο το όλο θέμα. Μετά έχουμε ανθρώπους που μπορεί να φοβηθούν, όταν ο άλλος λέει κάτι και εσύ τον πιστεύεις, φταις εσύ κι όχι αυτός. Δεν είναι να φοβόμαστε, υπάρχει κάποιος που αμφισβητεί την ύπαρξη της Κρήτης;»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook