Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα του ΠΣΑΤ

Δημοσιεύτηκε στις 16/04/2019 12:20

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ημερίδα του ΠΣΑΤ

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η ημερίδα  «Αθλητισμός και υγεία» που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου( ΠΣΑΤ) και η Περιφερειακή επιτροπή ΠΣΑΤ Κρήτης-Αιγαίου, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης , το Σάββατο 13 Απριλίου στο Ηράκλειο Κρήτης.

Η άκρως ενδιαφέρουσα ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ο οποίος ανέφερε, ότι, «Ανάλογες δράσεις  όπως αυτή η ημερίδα του ΠΣΑΤ, βοηθούν όλους όσους ασχολούνται με κάθε μορφή αθλητισμού, να αντιληφθούν το πόσο σημαντικό είναι να γίνεται με την ανάλογη προσοχή. Ο αθλητισμός δίνει υγεία αρκεί να γίνεται σωστά από τις μικρές ηλικίες και τις υποδομές μέχρι και το υψηλότερο επίπεδο. Όταν υπάρχει σωστή συνεργασία τα αποτελέσματα είναι πάντα τα επιθυμητά. Πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την πρωτοβουλία διοργάνωσης αυτής της ημερίδας».

Χαιρετισμούς απεύθυναν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Κουκιαδάκης , ο εντεταλμένος σύμβουλος της περιφέρειας σε θέματα αθλητισμού κ.  Συριγωνάκης, οι οποίοι στάθηκαν στη δύναμη που έχει ο αθλητισμός στην κοινωνία. Ο Δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός έστειλε χαιρετισμό, καθώς ειλημμένες υποχρεώσεις του δεν του επέτρεψαν να παραστεί, στον οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αν η φυσική δραστηριότητα αποτελεί μια από τις σημαντικότερες δράσεις για να βελτιώσει κάθε άνθρωπος την υγεία και τη ποιότητα της ζωής του, ο συστηματικός αθλητισμός στην ερασιτεχνική ή επαγγελματική μορφή του, έχει πάντα ιδιαίτερες απαιτήσεις σωματικής εγρήγορσης.

Στην ημερίδα αυτή που διοργανώθηκε από τον ΠΣΑΤ και την Περιφερειακή Επιτροπή ΠΣΑΤ Κρήτης, εκλεκτοί ομιλητές όπως γιατροί, προπονητές και αθλητές καταθέτουν την επιστημονική και βιωματική γνώση τους στο κεφαλαιώδες θέμα “αθλητισμός και υγεία” και με τις ομιλίες τους θα συμβάλλουν στην μελλοντική αντιμετώπιση διαφόρων σχετικών ζητημάτων».

Καλωσόρισμα απηύθυνε και ο αναπληρωτής ταμίας του ΠΣΑΤ Αντώνης Παπουτσάκης, λέγοντας πως ο σύνδεσμος έχει ως διαχρονικό σκοπό την επιμόρφωση τόσο των μελών του, όσο και όλων όσων ασχολούνται με τον αθλητισμό, αλλά και κάθε μορφή γύρω από αυτόν.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός σύμβουλος κ. Δεικτάκης ,ο Αντιπρόεδρος του ΔΟΠΑΦΜΑΗ κ. Βουρεξάκης ,ο Δημοτικός σύμβουλος κ.Αγγελάκης και ο Πρόεδρος του Εργατικού κέντρου κ.Βοργιάς ενώ συγχαρητήρια επιστολή για την διεξαγωγή της ημερίδας έστειλε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κεγκέρογλου.

Πρώτος ομιλητής της ημερίδας ήταν ο χειρουργός ορθοπεδικός και πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Ηρακλείου Χάρης Βαβουρανάκης, ο οποίος μίλησε για το «δύσκολο στοίχημα», όπως είναι ο πρωταθλητισμός και το παιδί. Ακολούθησε ο προπονητής του Εργοτέλη Νικόδημος Παπαβασιλείου, άνθρωπος με μεγάλη εμπειρία στον χώρο του ποδοσφαίρου και ειδικά στις μικρές ηλικίες. Ο Κύπριος τεχνικός αναφέρθηκε στις απαιτήσεις που υπάρχουν στο μοντέρνο ποδόσφαιρο.

Ο καρδιολόγος Αντώνης Καλογεράκης είχε θέμα της ομιλίας του το ιδιαιτέρως ευαίσθητο θέμα του προ αθλητικού καρδιολογικού ελέγχου και τις κάρτας υγείας αθλητή, τα οποία μπορούν εν πολλοίς να προλάβουν το φαινόμενο του αιφνίδιου θανάτου αθλητών. Ο καθηγητής στο Weill cornell και πρόεδρος του Ελληνικού κολλεγίου οφθαλμολογίας Γιάννης Ασλανίδης στάθηκε στο πολύ σημαντικό θέμα που έχει να κάνει με την δυσλεξία και τη συμβουλευτική αθλητών, πρωταθλητών αλλά και αρχαρίων, που πάσχουν από αυτή. Μια ομιλία που κέντρισε το ενδιαφέρον και δέχτηκε προσκλήσεις για να εξετάσει παιδιά στο χώρο άθλησής τους.

 

Ιδιαίτερη ήταν η ομιλία του Γιώργου Βαρβεράκη, ομοσπονδιακού προπονητή ποδηλασίας ΑμΕΑ, η οποία είχε ως αντικείμενο τον αθλητισμό ως μέσο κοινωνικοποίησης και εκπαίδευσης μεταξύ αθλητών με αναπηρία και μη. «Βοηθάμε τους αθλητές αυτούς, αλλά κυρίως τους δείχνουμε το πως θα τα καταφέρουν μόνοι τους», ήταν το νόημα των λεγομένων του.

 

Παρέμβαση στην ημερίδα πραγματοποίησε ο πρώην προϊστάμενος του γραφείου φυσικής αγωγής Ηρακλείου Νίκος Ροβίθης, ο οποίος τόνισε πως θα πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να αξιοποιήσουν με κατάλληλο τρόπο τα άτομα με αναπηρία, σε όλους τους τομείς του αθλητισμού.

Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία, κατάθεση ψυχής, του team manager της ΠΑΕ ΟΦΗ Παύλου Αδάμου, ο οποίος βαθιά συγκινημένος και με έντονη συναισθηματική φόρτιση μίλησε για την προσωπική του περιπέτεια μετά τον σοβαρό τραυματισμό που είχε στις 21 Μαρτίου 1999, αποτέλεσμα του οποίου ήταν να χάσει τον έναν του νεφρό, κάτι που δεν τον πτόησε όμως και συνέχισε μετά την αποθεραπεία του να παίζει επαγγελματικά.

«Το πρώτο σοκ ήταν όταν ο γιατρός μου είπε πως έπρεπε να χειρουργηθώ, το δεύτερο όταν αντιλήφθηκα πως είχα μείνει 42 κιλά μετά τις επεμβάσεις και το τρίτο όταν αντιλήφθηκα πόσο κοντά είχα φτάσει στον θάνατο», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Αδάμος και συνέχισε: «Πολλοί μπορεί να λένε πως ήμουν άτυχος, εγώ πιστεύω πως ήμουν τυχερός γιατί αντιλήφθηκα την αξία που έχει η ζωή και η υγεία. Στο τέλος κάθε ημέρας καταλαβαίνω πόσο σημαντικό είναι να παραμείνω άνθρωπος…».

 

Ο διατροφολόγος και προϊστάμενος του τμήματος διατροφής του Βενιζελείου νοσοκομείου Στέλιος Λιναρδάκης αναφέρθηκε στη διατροφή των αθλητών, η οποία αποτελεί όπως τόνισε τη βάση για τη σωστή κάλυψη των αναγκών που έχουν, πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά την άσκηση και τους αγώνες.

Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του γυναικολόγου-μαιευτήρα Γιώργου Κλάδου η οποία είχε ως θέμα τα πλεονεκτήματα του αθλητισμού στη γυναίκα. Ο κ. Κλάδος έκανε μια ιστορική αναδρομή στην παρουσία της γυναίκας στον αθλητισμό, ενώ στάθηκε και στα οφέλη που έχει ο αθλητισμός και η κίνηση στην καθημερινότητα μιας γυναίκας.

 

Μετά το πέρας της ημερίδας ακολούθησε συζήτηση και διάλογος του κοινού με τους εισηγητές, από την οποία βγήκαν χρήσιμα συμπεράσματα, με τον κόσμο που παρακολούθησε να φεύγει γεμάτος εμπειρίες και γνώσεις.