Πρ. Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης: «Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης στα πανεπιστήμια χρειάζεται και τη στήριξη της αντιπολίτευσης»

Δημοσιεύτηκε στις 28/03/2023 09:02

Πρ. Πρύτανης Πολυτεχνείου Κρήτης: «Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης στα πανεπιστήμια χρειάζεται και τη στήριξη της αντιπολίτευσης»

Την άποψη πως «Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης στα πανεπιστήμια χρειάζεται και τη στήριξη της αντιπολίτευσης», εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πρώην Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης Ιωακείμ Γρυσπολάκης. 

Ο κ. Γρυσπολάκης

Ο κ. Γρυσπολάκης, αναφέρθηκε στο νόμο για την εξάλλειψη της βίας στα πανεπιστημία που όπως επισημαίνει δεν έτυχε της σύμφωνης γνώμης και της αντιπολίτευσης για να εφαρμοστεί, σημειώνοντας πως: «Σε μία φιλελεύθερη δημοκρατία πρέπει να υπάρχει μια πολύ καλή κυβέρνηση και μια εξίσου καλή αντιπολίτευση, εποικοδομητική. Έγιναν προσπάθειες, επί Διαμαντοπούλου και Κεραμέως, όμως πάντα η αντιπολίτευση, ερχόταν να αναιρέσει οτιδήποτε καλό έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση. Η παρούσα κυβέρνηση προσπάθησε για την πάταξη της βίας στα πανεπιστήμιά, προσπάθησε να εκδιώξει καταληψίες από δεκάδες πανεπιστημιακά ιδρύματα και κτίρια που ανήκαν στα πανεπιστήμιά, ενώ νομοθέτησε και τις ομάδες προστασίας των Πανεπιστημίων που δεν έχουν ακόμα εφαρμοστεί, καθώς υπάρχει πληθώρα αντιδράσεων από πλευράς αντιπολίτευσης. »

Μεταξύ άλλων, εξήγησε τους λόγους που ένας πρύτανης θα πρέπει να συγκρουστεί με το κατεστημένο κι όχι να συμβιβαστεί με τις ομάδες που ασκούν τη βία, τονίζοντας πως:  «Από τα 4 ιδρύματα που θα εφαρμοζόταν η Ακαδημαϊκή Αστυνομία, γνωρίζω πως μόνο η πρυτανεία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, δηλαδή, ο κ. Νίκος Παπαιώαννου, ήταν αυτός που στήριξε αυτό το μέτρο, οι άλλοι 3 δίστασαν πάρα πολύ και δεν το θέλησαν από το φόβο, μήπως έχουν συνέπειες ακόμα και προσωπικές. Αυτό  δεν είναι θεμιτό και κατανοητό, από εμένα,  όταν αναλαμβάνεις την ευθύνη διοίκησης ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος πρέπει να «περιμένεις και συνέπειες. Δεν μπορεί να κυλήσει η θητεία σου ομαλά, αν δεν συγκρουστείς με όλα αυτά τα κατεστημένα, γιατί περί κατεστημένου πρόκειται. Αυτές οι ομάδες που ασκούν τη βία, οι νεοσταλινικές ομάδες που πιστεύουν στον ολοκληρωτισμό και θέλουν να καθυποτάξουν στην κυριολεξία την προσωπικότητα και την ελευθερία έκφρασης λόγου, πρέπει να τελειώσουν μες στα πανεπιστήμια. Αν αυτό δεν υποστηριχθεί κι από την αντιπολίτευση κι από τις ηγεσίες των πανεπιστημίων τότε δεν μπορεί να εφαρμοστεί. »

Θεωρεί μάλιστα ο κ. Γρυσπολάκης, πως για να εξαλειφθεί η βία στα Πανεπιστήμια, δεν χρειάζεται να προσπαθήσουν μεμονωμένα κάποιοι άνθρωποι που ζητούν την απλή εφαρμογή του Νόμου, αλλά οι πρυτάνεις και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης, εφόσον υπέρ του Νόμου, τάσσεται συνολικά κι η κοινωνία της χώρας. Ειδικότερα σημειώνει πως:  «Η ευκολότερη λύση και η οποία ακολουθείται είναι ο συμβιβασμός και η προσπάθεια να χαϊδέψουν τα αυτιά, τέτοιών ομάδων που εκφράζουν τη βία, ομάδων κρούσης δηλαδή, προκειμένου να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους. Εκεί έγκειται το πρόβλημα, αν είσαι αποφασισμένος να συγκρουστείς και με κόστος θα πετύχεις. Δεν απαιτούνται μεμονωμένες προσπάθειες, η κοινωνία θέλει να εξαφανιστεί η βία από τα πανεπιστήμιά, οι ηγεσίες  των κομμάτων της αντιπολίτευσης όμως δεν στήριξαν το έργο της κυβέρνησης. Όπως είπα δεν φτάνουν μόνο οι νομοθετικές πρωτοβουλίες από πλευράς κυβέρνησης, χρειάζεται και μια καλή αντιπολίτευση, την οποία δυστυχώς δεν έχουμε.»

 

 

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook