Πρ. Ιερωνυμάκης: “Δεν έχουμε το δικαίωμα να γίνει άλλο λάθος”
Στόχος είναι να αποφευχθούν τα λάθη της προηγούμενης ελαιοκομικής περιόδου, τόνισε ο πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών – Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο οποίος μίλησε στον Politica 89.8 και στην εκπομπή «Δημοσίως» του Νίκου Παπαδάκη, ο οποίος αναφέρθηκε και στην επιστολή που εστάλη στον Πρωθυπουργό από την Οργάνωση για την απόσταξη οίνου.
«Όντως έχουν πάρει τα πράγματα κακό δρόμο. Σε πολλά πράγματα όσον αφορά τις καλλιέργειες της Κρήτης, όπου η ελαιοκαλλιέργεια έχει πάθει ανεπανόρθωτη ζημιά και βέβαια κοιτάμε αυτή τη χρονιά, να βοηθήσουμε όσο μπορούμε και έχετε δει ότι όσον αφορά την Οργάνωση τη δική μας ότι προσπαθήσαμε και ήρθαμε σε επαφή και με τον κ. Μαρινάκη και με τον κ. Κουράκη, συνεδριάσαμε στο Ρέθυμνο, προσπαθούμε όσο μπορούμε να συνδράμουμε στο έργο της Περιφέρειας για να αποφύγουμε τα περσινά. Υπάρχουν βέβαια 2 εκ. παραπάνω για το θέμα της δακοκτονίας, αυτό δεν αρκεί, χρειάζονται πολλά πράγματα τα οποία δεν έγιναν, δεν ακούστηκαν όλες οι προτάσεις οι δικές μου. Αυτό πλέον είναι νόμος, και πρέπει να ακολουθήσουμε αυτά, αλλά πρέπει να βοηθήσουμε στο έργο όλοι μαζί. Δεν πρέπει να κάνουμε τους χωροφύλακες στους εργολάβους αλλά πρέπει να συνδράμουμε, τα Κοινοτικά Συμβούλια πρέπει να μπουν στη διαδικασία, οι Ενώσεις και οι Δήμοι πρέπει να συνδράμουν με γεωπόνους, ήδη έχουν ξεκινήσει πολλοί Δήμοι και συνδράμουν με γεωπόνους, όπως ο Δήμος Αρχανών – Αστερουσίων» ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης.
Όπως επεσήμανε ο κ. Ιερωνυμάκης, αφορά όλους ακόμη και τους πολίτες να παρακολουθούν την κατάσταση. Όσον αφορά τα λάθη που έχουν γίνει, ο πρόεδρος της Οργάνωσης ανέφερε: «Οι εργολαβίες έπρεπε να υπάρχει μια κατώτερη τιμή, διότι μέσα από τον ανταγωνισμό που κάνουν, και δεν ξέρω και ποιοι είναι οι εργολάβοι, τι γίνεται; Όταν υπάρχει ανταγωνισμός και κατεβαίνει στο κατώτερο σημείο φυσικά δεν φτάνουν τα χρήματα για να κάνει τη δουλειά παίρνει όμως το έργο. Εκεί υπάρχει ένα θέμα, εφόσον παίρνει το έργο πρέπει να κάνει και τη δουλειά μετά. Έπρεπε να υπάρχει μια νομοθεσία με κατώτερη τιμή, που να διασφαλίζει κάποια πράγματα. Από εκεί και πέρα παίζει η έρευνα ρόλο, το φώναζα από την αρχή ότι πρέπει να στελεχωθούν τα ερευνητικά κέντρα για να ξέρουμε τις ημερομηνίες ακριβώς που πρέπει να ραντίσουν οι εργολάβοι, γιατί αν ραντίσουν λάθος τότε θα έχουμε θέμα διότι είναι σαν το ρίχνουμε στο δρόμο το φάρμακο. Σκοτώνει τα αυγά δεν σκοτώνει το δάκο, είναι προληπτικά τα ραντίσματα. Όταν γίνονται σωστά, δεν θα έχουμε θέμα».
Στην ερώτηση αν προλάβουμε, ο κ. Ιερωνυμάκης απάντησε: «Αυτό βέβαια θα το πει η Περιφέρεια. Εξ αυτού του λόγου εμείς είμαστε πίσω σαν συνδικαλιστικός φορέας και πρέπει να ενεργοποιηθούμε και φωνάζουμε γι’ αυτό. Από το Υπουργείο δεν εισακουστήκαμε όσον αφορά κάποιες αλλαγές. Έχω μιλήσει με τον κ. Συριγωνάκη, και πήραμε διαβεβαιώσεις ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις, και γι’ αυτό προτείνουμε. Κάνουμε κουβέντες γύρω – γύρω, τις προάλλες μας κάλεσε ο Δήμαρχος Ηρακλείου για τα προβλήματα και του είπαμε να αναλάβει και κάλεσε τον αρμόδιο τον κ. Σισαμάκη να ενημερώσουν τα τοπικά συμβούλια στο Δήμο Ηρακλείου, που είναι μεγάλος δήμος αγροτικός, να το ακολουθήσουν όλοι οι Δήμαρχοι αυτό, να δουλέψουν μαζί με τους εργολάβους τα τοπικά συμβούλια, να βοηθήσουν όπου μπορούν, να απευθύνονται στην Περιφέρεια για να γίνει σωστά η διαδικασία».
Αναφορικά με την επιστολή που εστάλη στον Πρωθυπουργό, και την παρέμβαση του κ. Βορίδη ο κ. Ιερωνυμάκης ανέφερε: «Δύο λεπτά μια συζήτηση που έγινε στον αέρα, χωρίς διευκρινήσεις δεν λέει τίποτα. Εμείς αυτή τη στιγμή, ξεκάθαρα γιατί εμπλέκουμε ξανά το λάδι, που είναι μεγάλο προϊόν στην Κρήτη, οι δύο μεγάλες καλλιέργειες που είναι πολυετής είναι το αμπέλι και η ελιά, και τα λόγια μας δεν τα μασάμε πια. Έχουμε γράψει ξεκάθαρα στην επιστολή, ότι αυτή τη στιγμή ειδικά για το λάδι υπάρχει εγκληματική αμέλεια. Και το λέω αυτό γιατί, η επιστολή πήγε στον Πρωθυπουργό αλλά αναφέρεται μέσα και στο θέμα του λαδιού. Μιλάω για εγκληματική αμέλεια δεν λέω ότι είναι σκοπιμότητα, αλλά είναι εγκληματική αμέλεια για το λόγο ποιο; Ναι μεν ήμασταν υπέρ του φακέλου, βεβαίως ο οποίος αγνοείται που είναι αυτή τη στιγμή, η τελευταία μου επαφή ήταν με τον κ. Αυγουλά, θεωρώ ότι έχει κλείσει ο φάκελος. Δεν υπάρχει θέμα θεωρώ».
«Αφήσαμε ένα προϊόν που πουλήθηκε 1 ευρώ με τεράστιο πρόβλημα στρέβλωσης της αγοράς, διαταράχθηκε ο κανόνας της προσφοράς και της ζήτησης, και έπρεπε να υπάρξει μια ειδική μέριμνα για το θέμα του λαδιού που παράχθηκε. Υπήρξαν κάποιες περιοχές που έβγαλαν καλή ποιότητα, το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό είναι και διαχρονικά το θέμα σοβαρό. Η ποιότητα που βγήκε σε κάποιες περιοχές, μπορεί να παίξει ένα ρόλο, αλλά το μεγάλο πρόβλημα είναι να μη χάσουμε τις αγορές. Δεν έχουμε το δικαίωμα να γίνει άλλο λάθος. Διότι θα δημιουργηθούν τόσα προβλήματα μετά στο brand name της Κρήτης που θα είναι ανεπανόρθωτα» ανέφερε ο κ. Ιερωνυμάκης.
Τέλος, για το πότε θα μεταβεί στην Αθήνα, ο κ. Ιερωνυμάκης ανέφερε πως αυτή την εβδομάδα θα κοιτάξει να κλείσει ραντεβού. «Μέχρι την Παρασκευή θα κοιτάξω να πάω Αθήνα» κατέληξε ο κ. Ιερωνυμάκης.
Ακούστε τον κ. Ιεωνυμάκη: