Πρ. Ιδιοκτητών Ακινήτων: «”Παγίδα” για τους αγοραστές η κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής ΤΑΠ – Κινδυνεύουν να αναλάβουν χρέη των πωλητών»

Δημοσιεύτηκε στις 09/01/2024 17:52

Πρ. Ιδιοκτητών Ακινήτων: «”Παγίδα” για τους αγοραστές η κατάργηση του πιστοποιητικού περί μη οφειλής ΤΑΠ – Κινδυνεύουν να αναλάβουν χρέη των πωλητών»

Να ενημερώνονται οι αγοραστές για το αν υπάρχει οφειλή του ΤΑΠ, καθώς υπάρχει κίνδυνος να αναλάβουν χρέη των πωλητών, συνιστά ο  Πρόεδρος Ιδιοκτητών Ακινήτων Κρήτης Κώστας Αράπογλου, μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

Σε ότι αφορά τον πληθωρισμό των ακινήτων και τις τιμές στα ακίνητα ο κ. Αράπογλου αναφέρει πως: «Μετά την απότομη αύξηση των τιμών που είχαμε μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, δηλαδή αρχές του 2022 που είδαμε να ανεβαίνουν πολύ σημαντικά οι τιμές των ακινήτων και μιλάμε πάντα για αγοραπωλησίες. Αυτή την περίοδο έχουν σταθεροποιηθεί. Οι αυξήσεις είναι στο μέσο όρο της χώρας. Τις μεγάλες αυξήσεις,  τις είδαμε στο πρώτο εξάμηνο ή στα μέσα του 2022 λόγω  της απότομης αύξησης του κόστους καὶ κατασκευής των οικοδομών, λόγω της αύξησης των οικοδομικών υλικών.»

Για τις τιμές που διαμορφώνονται αυτή τη στιγμή για την πόλη του Ηρακλείου, αναφέρει πως:« Κυμαίνονται γύρω στις 3.000€ κατά μέσο όρο, εξαρτάται από την περιοχή, αν είναι πιο προνομιούχα θα πάμε παραπάνω αν όχι θα πάμε σε χαμηλότερες του Μ.Ο. τιμές.»

Για το αγοραστικό ενδιαφέρον κι αν υπάρχει αναφέρει πως:  «Προσφορά υπάρχει, αγοραστικό ενδιαφέρον υπάρχει αλλά όχι τόσο έντονο όπως το παρελθόν κυρίως για καινούργιες οικοδομές. Υπάρχει ενδιαφέρον για κατασκευές πριν του 2007 επειδή υπάρχουν επιδοτούμενα προγράμματα όπως εκείνο της επιδότησης των επιτοκίων, για νέα ζευγάρια. Γι αυτό και τέτοια σπίτια έχουν γίνει ανάρπαστα. Οι τιμές τους πριν από αυτά τα προγράμματα και σήμερα, έχουν πάρει αύξηση έως  και 800 ευρώ πάνω ανά τετραγωνικό μέτρο. Σε αυτό συνεπικουρεί και το αυξημένο κόστος των οικοδομικών υλικών στα νέα διαμερίσματα.»

Για το αν χτίζονται νέα διαμερίσματα αναφέρει πως: «Υπάρχει δραστηριότητα κατασκευής νεών κατοικιών, όμως το κόστος είναι σημαντικό κι οι περισσότεροί καταφεύγουν σε δανεισμό με αρκετά υψηλά επιτόκια. Δανείζουν με 6% πράγμα εξωφρενικό γι αυτό και προτείνουμε να μειωθεί η ψαλίδα μεταξύ καταθέσεων και επιτοκίων δανεισμού.»

Για τη χρήση του ψηφιακού φακέλου μεταβίβασης ακινήτων και τους συμβολαιογράφους, ο κ. Αράπογλου, ανέφερε πως;  « Δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα με τη νέα διαδικασία. Απλά, η πολιτεία, έχει μετακυλήσει ευθύνες και στους συμβολαιογράφους για τον έλεγχο των πιστοποιητικών και να επιμελούνται και την έκδοση των πιστοποιητικών. Σε επίπεδο χρόνου θεωρώ ότι δεν αλλάζει κάτι.»

Ο κ. Αράπογλου συμβουλεύει ακόμα τους υποψήφιους αγοραστές ακινήτων πως: «Θα πρέπει, να ζητάνε οι αγοραστές και να τους ενημερώνει ο δικηγόρος τους για το αν υπάρχει οφειλή, για το ΤΑΠ. Θα πρέπει δηλαδή να ζητάνε το ΤΑΠ καθώς, μπορεί το πιστοποιητικό σαν πιστοπποιητικό να έχει καταργηθεί, όμως δεν έχει καταργηθεί το τέλος ακίνητης περιουσίας, με αποτέλεσμα, αν αυτός που θέλει να πουλήσει το ακίνητο δεν έχει πληρώσει το ΤΑΠ και γίνει η αγοροπωλήσια, τότε το χρέος να μεταβιβάζεται στον αγοραστή  και νέο ιδιοκτήτη.»

Για την αύξηση των τιμών στα ενοίκια, ο κ. Αράπογλου, αναφέρει:  «Έχουν ανέβει σημαντικά τα ενοίκια, σε σχέση με πριν το 2022. Μπορώ να πω ότι έχουν ανέβει και 25 και 30% οι τιμές ενοικίασης και σε αυτό έχει συμβάλει αφενός μεν ότι πολλοί ιδιοκτήτες στρέφονται στη βραχυχρόνια μίσθωση τύπου Airbnb ή και έχουν λιγοστέψει τα διαθέσιμα σπίτια. Από την άλλη πλευρά είναι ασύμφορο για οποιοδήποτε ιδιοκτήτη να επενδύσει και να χτίσει μια οικοδομή και να τη νοικιάζει για μακροχρόνια μίσθωση.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook