Πονοκέφαλος στην Αποκεντρωμένη Διοικήση το πρόβλημα με τον Λαγοκέφαλο
Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης συζητήθηκε το πως θα αντιμετωπιστεί και θα καταπολεμηθεί η παρουσία του Λαγόψαρου από τις παραλίες της Κρήτης.
Μετά την συνάντηση αυτή το θέμα συζητήθηκε εκ νέου και στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης για να βρεθεί κάποια λύση στο ζήτημα του Λαγοκέφαλου και στον πονοκέφαλο που προκαλεί σε δεκάδες αλιείς και όχι μόνο.
Το αποτέλεσμα αυτών των δύο συζητήσεων ήταν οι προτάσεις που θα δώσουν στους πολίτες για να αντιμετωπισθεί το φαινόμενο του τοξικού ψαριού, ενώ αποφασίστηκε και η επικοινωνία της Αποκεντρωμένης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδοτήσεις για την δράση της καταπολέμησης των λαγοκέφαλων
Σε δηλώσεις για το θέμα του Λαγοκέφαλου προχώρησε η Νότα Περιστεράκη, ιχθυολόγος και μέλος του ΕΛΚΕΘΕ η οποία σημείωσε ότι οι αρμόδιες αρχές έχουν ενημερωθεί, τονίζοντας όμως ότι το θέμα έχει πάρει υπερέκθεση καθώς είναι ένα πρόβλημα το οποίο όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί εύκολα για να σταματήσει ο Λαγοκέφαλος να δημιουργεί προβλήματα στους αλιείς και το θαλάσσιο Περιβάλλον.
Στην συνέχεια η κυρία Περιστεράκη υποστήριξε ότι έχουν γίνει αιτήματα για αποζημιώσεις των αλιέων ενώ γι αυτό το θέμα έχει ενημερωθεί και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ενώ σχετικά με την αντιμετώπιση του ζητήματος έχει γίνει συζήτηση με τον ΕΛΚΕΘΕ και τον ΓΕΩΤΕΕ για την δημιουργία ενός οργάνου που θα συμβάλει με έρευνα επιστημονική να δώσει λύση στο φαινόμενο του λαγόψαρου, το οποίο ωστόσο θέλει χρόνο καθώς χρειάζεται δειγματοληψία και σύστημα παρακολούθησης του τοξικού αυτού ψαριού.
Ο Αλέξανδρος Στεφανάκης πρόεδρος της ΓΕΩΤΕΕ σε δηλώσεις που παραχώρησε είπε ότι το θέμα του Λαγόψαρου είναι τεράστιο με συνέπειες οικονομικές και περιβαλλοντικές ενώ έρχεται ως απόρροια της κλιματικής αλλαγής. Σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει ένα ενιαίο σχέδιο δράσης όλων των φορέων.
Τέλος ο κύριος Νίκος Καλογερής Περιφερειακός σύμβουλος, σε δηλώσεις του σημείωσε ότι το πρόβλημα του λαγόψαρου ακμάζει λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει υποστεί ο τόπος μας και λόγω της διαπλάτυνσης της Διώρυγας του Σουέζ , προτείνοντας για τη αντιμετώπιση του συντονισμένες ενέργειες και καταγραφή του προβλήματος