Πολυετής εμπειρία και δράση της Περιφέρειας Κρήτης στην EUSAIR

Δημοσιεύτηκε στις 12/07/2020 21:00

Πολυετής εμπειρία και δράση της Περιφέρειας Κρήτης στην EUSAIR

Την βέλτιστη αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών για τις Περιφέρειες επεσήμανε ο Γιώργος Αλεξάκης, Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης για τα Ευρωπαϊκά και Διεθνή Θέματα, στη συνάντηση εργασίας για την  Εδαφική Συνεργασία και τις Μακροπεριφέρειες, που διοργανώθηκε διαδικτυακά από τη Διαμεσογειακή Επιτροπή της CPMR – Συνέλευσης των Παραθαλάσσιων Περιφερειών της Ευρώπης.

Ο Γιώργος Αλεξάκης, μετέφερε σημαντικά συμπεράσματα που έχουν προκύψει από τη δυναμική παρουσία της Κρήτης στην Ευρωπαϊκή Στρατηγική της Αδριατικής Ιονίου EUSAIR από το 2014 έως και σήμερα, τόσο σε πολιτικό επίπεδο όσο και μέσω της υλοποίησης τεσσάρων ανταγωνιστικών προγραμμάτων του πλαισίου ADRION (TOUREST- Υδάτινοι πόροι και Τουρισμος, INNOVAGRO-ΜΜΕ και τοπικό κρασί, IMPRECO-Διαχείριση οικοσυστημάτων, ADRISEISMIC-Ανακαίνιση και αντισεισμική προστασία σε ιστορικά κτίρια).

Όπως τόνισε ο ίδιος, στην εποχή της Ανάκαμψης από την Πανδημία COVID, την ανάγκη της Βιώσιμης Ανάπτυξης κατά τις προτεραιότητες που έχει θέσει η Κομισιόν δια της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας EU GREEN DEAL.

H σημαντική πολυετής εμπειρία και η δράση της Περιφέρειας Κρήτης στην EUSAIR καταδεικνύει 6 σημαντικά συμπεράσματα – πολύ χρήσιμα για την μετέπειτα αξιοποίηση του θεσμού της Μακροπεριφέρειας, για την μεταφορά μιας πολυεπίπεδης Ευρωπαϊκής Στρατηγικής  σε απτά αποτελέσματα εναρμονισμένα με τις τοπικές ανάγκες των Περιφερειών και σε σχέση με τις κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν:

  1. Τη μεταφορά των στρατηγικών ευρωπαϊκών προτεραιοτήτων στις τοπικές ανάγκες σε κάθε χώρα και Περιφέρεια.
  2. Την ενίσχυση της ικανότητας των Περιφερειών να αντιληφθούν και να αξιοποιήσουν τα οφέλη μιας Μακροπεριφερειακής Συνεργασίας.
  3. Την ενσωμάτωση των πολιτικών μηνυμάτων των Μακροπεριφερειακών Στρατηγικών στις Περιφερειακές Πολιτικές
  4. Τη διασύνδεση της Στρατηγικής Αδριατικής Ιονίου με την ατζέντα των Περιφερειών που συμμετέχουν, καθώς αυτό αποτελεί κλειδί για την επιτυχή υλοποίησή της σε τοπικό επίπεδο
  5. Οι Περιφέρειες – μέλη της EUSAIR δεν έχουν δραστηριοποιηθεί στον ίδιο βαθμό, στοιχείο που υποδεικνύει την σημασία της ευθυγράμμισης της αποτελεσματικότητας των αναμενόμενων δράσεων και προσδοκώμενων αποτελεσμάτων
  6. Είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό, ο ρόλος των Περιφερειών ως Δυνητικών Εταίρων του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ADRION για την καλύτερη αξιοποίηση των αποτελεσμάτων των έργων και να προτεραιοποιηθούν δράσεις στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα που να “εξυπηρετούν” τη διαπεριφερειακή, από κοινού-σύγχρονη αντιμετώπιση καίριων ζητημάτων.

 

Αλεξάκης