Πολιτική Προστασία Περ.Κρήτης: «Σε “κόκκινο” συναγερμό για τις πυρκαγιές σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Λασίθι την Τρίτη»
Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται από αύριο η Κρήτη, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς και τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Λεονταράκη που προειδοποίησε τους ακροατές και τις ακροάτριες του Politica 89.8 και του Χρήστου Κώνστα, πως «Η παραμικρή σπίθα μπορεί να προκαλέσει καταστροφή και πως δεν χρειάζεται κανένας πολίτης να προβεί σε δραστηριότητα που να μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά».
Ο κ. Λεονταράκης αναφέρθηκε στην επιχείρηση διάσωσης των πολιτών που κινδύνευσαν από την πυρκαγιά που καίει για 7η μέρα σήμερα 24 Ιουλίου, σημειώνοντας πως: «Όσον αφορά τη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε και πραγματοποιείται ακόμα και τώρα με αμείωτη δράση η κινητοποίηση των αρχών και όλων των αρμόδιων δυνάμεων για την κατάσβεση της πυρκαγιάς. Αυτό που γίνεται στην Ρόδο με τις εκκενώσεις χωριών αλλά και το να μην κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές με βάση τη συνεργασία των υπεύθυνων, είναι κάτι το οποίο το έχουμε δει να συμβαίνει και στην Κρήτη τα περασμένα χρόνια. Όχι βέβαια πως έχουμε ζήσει ανάλογες εικόνες σαν αυτές που βλέπουμε στην Ρόδο, αλλά πως πρόρπερσι στην περιοχή του Αμαρίου που είχε σημειωθεί μεγάλη πυρκαγιά, ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε και οι άνθρωποι απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από τις παραθεριστικές περιοχές. Το θέμα όμως είναι να μην φτάνουμε σε τέτοιο σημείο, να καίγονται περιουσίες, να χάνουν την δουλειά τους άνθρωποι και να αλλάζει η ζωή τους από τη μία στιγμή στην άλλη διότι ακόμα και σε ότι αφορά τις αποζημιώσεις, προκύπτουν εμπόδια και δυσκολίες κι εντέλει οι άνθρωποι περισσότερο ταλαιπωρούνται από ότι ανακουφίζονται.»
Για τον κόκκινο συναγερμό στην Κρήτη ανέφερε πως: «Αύριο σε ότι αφορά, την Περιφέρεια Κρήτης, να τονίσουμε και να σημειώσουμε πως θα βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό σε 3 από τους 4 νομούς με το πεντάρι δηλαδή, τον απόλυτο κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, σε όλους τους Νομούς εκτός από εκείνο των Χανίων που είναι στο 4. Το τελευταίο πράγμα που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι να κάνουμε το οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά. Έχουμε μια σχετικά καλή αντιπυρική περίοδο χωρίς μεγάλα γεγονότα μέχρι στιγμής, αυτό βέβαια θα το πούμε στο τέλος του Οκτωβρίου και θα προσπαθήσουμε ως Περιφέρεια να κάνουμε για ακόμα μια φορά πραγματικά ότι περνά από το χέρι μας, ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν έτσι ώστε να μην έχουμε προβλήματα.»
Σε ότι αφορά την πρόληψη και τους λόγους που θεωρεί πως απαιτείται αναδιοργάνωση στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Λεονταράκης ανέφερε πως: «Για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, χρειάζεται μια προετοιμασία ώστε να μην εκδηλωθούν, χρειάζεται να γίνει από το δασαρχείο η αποψίλωση των δασών κι από τους δήμους και τις περιφέρειες σε συνεργασία με το δασαρχείο να γίνουν οι καθαρισμοί και η διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών. Όμως το δυσκολότερο κομμάτι είναι η στήριξη από την πολιτεία. Οι δασικές υπηρεσίες ταλαιπωρούνται από Υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση. Όταν σε κάθε υπηρεσία βρίσκονται 2-3 άτομα προσωπικό, πως θα προλάβουν να κάνουν ότι πρέπει και να καθαρίσουν, ακόμα κι αν έχουν την διάθεση. Ο κ. Πέτσας, έδωσε 25 εκατομμύρια στους δήμους για πυροπροστασία, όμως αν το σκεφτεί κανείς το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε δήμο από του 332 δήμους της χώρας για πυροπροστασία είναι 75.000 ευρώ. Επειδή όμως τα κριτήρια χρηματοδότησης είναι πληθυσμιακά και όχι με βάση, το ανάγλυφο για παράδειγμα του εκάστοτε Δήμου, υπάρχουν Δήμοι που χρηματοδοτούνται με αρκετά λιγότερα χρήματα από την Πολιτεία. Ενώ και οι προσλήψεις των εποχικών δεν λύνουν το πρόβλημα της υποστελέχωσης. Όπως και στην περιφέρειά μας έτσι κι οι άλλες περιφέρειες προσπαθούμε όποτε μας δοθεί η ευκαιρία να το πάρουμε κάποιο χρηματοδοτικό κονδύλιο, είτε από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων στο παρελθόν, είτε μέσω κάποιας άλλης χρηματοδότησης, να πάρουμε μηχανήματα, υδροφόρες και εξοπλισμό που απαιτείτε για τις τοπικές υπηρεσίες. Η αυτοδιοίκηση είναι αρκετά σημαντικό κομμάτι στην αλυσίδα της όλης διαδικασίας της πολιτικής προστασίας και για πρέπει να έχουμε ισχυρή αυτοδιοίκηση και έχουμε ισχυρές υπηρεσίες έτσι ώστε να γίνεται αυτό που πρέπει την ώρα που πρέπει. Ας μην αναφερθούμε δε στην έλλειψη των πυροσβεστών, αν ρωτήσετε κάποιο εκπρόσωπο, θα σας πει πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις. Ενώ ακόμα και στο Ηράκλειο, η πυροσβεστική λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό από άλλα χρόνια φέτος. Σαφώς το πρώτο πράγμα που πρέπει να γίνει και γίνεται είναι να σώζονται οι ανθρώπινες ζωές, όμως θα πρέπει να πάμε και σε μια αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας. Υπάρχουν σχέδια, πολλές Περιφέρειες όπως κι εμείς διαθέτουμε επιχειρησιακά σχέδια τα οποία τα μελετάμε τα γνωρίζουμε και τα έχουμε υπόψη μας για να αποφύγουμε κάθε δυσάρεστο ενδεχόμενο, όμως πρέπει να δοθούν στην αυτοδιοίκηση και προσωπικό και πόροι.»
Για το σχέδιο εκκένωσης περιοχών σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς στην Κρήτη ο κ. Λεονταράκης ανέφερε πως: «Σαν Περιφέρεια Κρήτης, έχουμε μισθώσει πούλμαν από τα ΚΤΕΛ που κατόπιν εντολής, θα κινητοποιηθούν για να μεταφέρουν τον κόσμο που κινδυνεύει σε περίπτωση εκδήλωσης πυρκαγιάς. Έχουμε δηλαδή τα μέσα για να απομακρυνθεί ο κόσμος με ασφάλεια. Έχουν γίνει και ασκήσεις κι ανάλογες δράσεις στο παρελθόν. Εγώ να υπενθυμίσω στον κόσμο πως αύριο υπάρχει στην Κρήτη ο απόλυτος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς, είμαστε και θα είμαστε σε ετοιμότητα, όμως θα ήθελα να πω και στους πολίτες εκτός από το να μην προβούν σε καμία ενέργεια που μπορεί να προκαλέσει φωτιά και αν αντιληφθούν το οτιδήποτε να καλέσουν το 199, το 100 ή και το 112.»