«Πόλεμος» νεύρων από την Άγκυρα με τις γεωτρήσεις κοντά στην Κρήτη
Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι σε εγρήγορση μετά τις πληροφορίες ότι η Τουρκία προτίθεται να στείλει το σεισμογραφικό σκάφος κοντά στην Κρήτη για έρευνες.
Ειδικά μετά και τη νέα πρόκληση της Αγκυρας που δημοσίευσε χάρτες οι οποίοι δείχνουν το Αιγαίο και την Κύπρο υπό τουρκική κυριαρχία.
Η κυβέρνηση και ειδικά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι σε εγρήγορση μετά τις πληροφορίες ότι η Τουρκία – εκμεταλλευόμενη την παράνομη τουρκολιβυκή συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες – προτίθεται να στείλει το σεισμογραφικό σκάφος κοντά στην Κρήτη για έρευνες.
Το χθεσινό δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας στην Τουρκία «Γενί Σαφάκ», αναφορές και στην «πειρατική» συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης ήρθε να θυμίσει ότι η γειτονική χώρα θα διεκδικήσει μέχρι τέλους μερίδιο από τον θαλάσσιο πλούτο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, πιέζοντας με εμπρηστικές δηλώσεις και επιθετικές ενέργειες.
Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα μόλις ο ΟΗΕ αναρτήσει τις συντεταγμένες θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει η συμφωνία, «σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις θα ξεκινήσουν στην περιοχή που θα ανακηρυχθεί τουρκική ΑΟΖ».
Αρχικά, η τουρκική εταιρεία πετρελαίου (TP), αναφέρεται στο προκλητικό δημοσίευμα, θα λάβει αδειοδότηση για έρευνες ανατολικά της Κρήτης, στο οικόπεδο 15», αναφέρει το δημοσίευμα προσθέτοντας ότι έρευνες το «Όρους Ρέις» θα σταλεί στην περιοχή.
Σε ετοιμότητα η Αθήνα – Όλα τα σενάρια αντίδρασης
Οι κινήσεις του «Ορουτς Ρέις» έχουν μπει στο μικροσκόπιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων το τελευταίο διάστημα με όλα τα υπάρχοντα μέσα που διαθέτουν.
Ολα αυτές οι ενέργειες ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων μάλιστα, όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ» δεν έχουν γίνει την τρέχουσα χρονική περίοδο, αλλά είναι σε εξέλιξη από το περασμένο έτος.
Από τότε άλλωστε υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις και πληροφορίες ότι η Άγκυρα μετά τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είχε στόχο να προχωρήσει και σε ανάλογες «πειρατικές» ενέργειες και εντός της ελληνικής ΑΟΖ.
Η Αθήνα έχει διαμηνύσει στη γειτονική χώρα πως η αντίδρασή της σε περίπτωση που ξεπεραστούν οι «κόκκινες γραμμές» θα είναι δυναμική και αποφασιστική.
Τα σενάρια που υπάρχουν σε Μαξίμου και υπουργείο Άμυνας για το ενδεχόμενο μίας ακραίας πρόκλησης, είναι τρία και επικαιροποιούνται ανάλογα με τις εξελίξεις.
Το πρώτο στάδιο απάντησης της Αθήνας που είναι και το πλέον ανώδυνο, θα είναι η ταχύτατη αντίδραση με την έγκαιρη άφιξη μονάδων του ΠΝ αλλά και της αεροπορίας στην περιοχή που θα επιχειρήσει να προκαλέσει ένα τουρκικό ερευνητικό σκάφος.
Αν ένα οποιοδήποτε ερευνητικό-σεισμογραφικό τουρκικό σκάφος επιχειρήσει έρευνα εντός της ελληνικής ΑΟΖ θα του ζητηθεί, σε πρώτη φάση, να απομακρυνθεί.
Το δεύτερο στάδιο προβλέπει «απώθηση» και ακινητοποιήσει με πολιτικά μέσα του ερευνητικού σκάφους. Η απότομη αλλαγή πορείας ενός τέτοιου σκάφους την ώρα που βρίσκεται σε διαδικασία διεξαγωγής έρευνας άλλωστε όπως σημειώνουν ειδικοί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα εργαλεία ερευνών του.
Το τρίτο στάδιο, που αποτελεί την έσχατη λύση σε μία ενδεχόμενη ακραία πρόκληση, περιλαμβάνει απελευθέρωση των κανόνων στρατιωτικής εμπλοκής στην περίπτωση που το τουρκικό ερευνητικό θα συνοδεύεται από πολεμικά πλοία, δεν θα συμμορφώνεται στις συστάσεις να απομακρυνθεί και ταυτόχρονα υπάρξει ενέργεια στρατιωτικής κλιμάκωσης από την Τουρκία.
Μοιρασιά στην Αν. Μεσόγειο ζητά ο Τσαβούσογλου
Μετά το προκλητικό δημοσίευμα για το σεισμογραφικό σκάφος, ήρθε να το ενισχύσει ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ξεπερνώντας κάθε όριο, δήλωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να συμφωνήσει με την Ελλάδα αρκεί να συμβιβαστεί στην μοιρασιά στην ανατολική Μεσόγειο.
Σε συνέντευξή του στο TRT Haber ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει ότι «εμείς λέμε στoυς Έλληνες προσωπικά, ο πρόεδρος Ερντογάν είπε στον Μητσοτάκη προσωπικά, «εμείς μπορούμε να κάνουμε παρόμοια συμφωνία με εσάς, αρκεί να είστε έτοιμοι να συμβιβαστείτε. Μην κάνετε παιχνίδια πίσω από την πλάτη μας. Να είστε ειλικρινείς. Να μιλήσουμε. Να μάθετε να μοιράζεστε στην ανατολική Μεσόγειο. Όλοι έχουν δικαιώματα εδώ»».
Σκληρή απάντηση Δένδια
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», ήταν η άμεση απάντηση του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στα σχόλια του Τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης κάλεσε την Ελλάδα να μάθει να μοιράζεται και την κατηγόρησε ότι ήθελε να απομονώσει την Τουρκία!
«Η Ελλάδα είναι διαχρονικά και πάντοτε έτοιμη για μια έντιμη συνεννόηση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, είναι όμως επίσης διαχρονικά και πάντοτε ανέτοιμη για ένα ανατολίτικο παζάρι και έναν ανέντιμο και καταχρηστικό συμβιβασμό», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας σε ομιλία του σε ημερίδα του μορφωτικού ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα στο υπουργείο Εξωτερικών.
«Είμαστε ένα κράτος που έχει μια πολυμερή εξωτερική πολιτική, που πάντοτε όμως υπηρετεί το διεθνές δίκαιο, την ασφάλεια και τη σταθερότητα» υπογράμμισε, ο κ. Δένδιας ενώ διατύπωσε την ελπίδα «ότι όλοι οι ηγέτες της περιοχής θα δουν καθαρά πέρα από την ομίχλη των συγκρούσεων, πέρα από την ομίχλη των επεμβάσεων, των διακηρύξεων ισχύος και της πολιτικής των κανονιοφόρων ότι ο 21ος αιώνας είναι αιώνας που επιβάλλει την εξασφάλιση της ευημερίας των λαών μέσα από την υλοποίηση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της εγκάρδιας συνεννόησης μεταξύ των λαών».
Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει τη διαμόρφωση συνεννοήσεων δικαίου και λογικής στην περιοχή και επιδιώκει την ενδυνάμωση των σχέσεών της με τους παραδοσιακούς και ιστορικούς της συμμάχους, τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, τις αραβικές χώρες, το Ισραήλ. Ιδιαίτερα αναφορά έκανε στο East Mediterranean gas forum, στον αγωγό EastMed, καθώς στην υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, η οποία, όπως τόνισε, είναι προς όφελος όχι μόνο των δύο χωρών, αλλά και της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή.