Ποια είναι τα πρώτα σχέδια αξιοποίησης του αεροδρομίου Καζαντζάκης στο Ηράκλειο

Δημοσιεύτηκε στις 31/01/2020 20:19

Ποια είναι τα πρώτα σχέδια αξιοποίησης του αεροδρομίου Καζαντζάκης στο Ηράκλειο

Το θέμα της αξιοποίησης του αεροδρομίου «Νίκος Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο έχει γίνει ένα από τα πιο επίκαιρα το τελευταίο διάστημα.

Στις 27 Ιανουαρίου ο βουλευτής Ηρακλείου με το ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, ρωτά να μάθει για την αξιοποίηση του ακινήτου «φιλέτου». Ως γνωστόν, με την κατασκευή και λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι Ηρακλείου, 40χλμ έξω από την πόλη, το «Καζαντζάκης» θα πάψει να χρησιμοποιείται ως αεροδρόμιο.

Όπως σημειώνει στο κείμενο της ερώτησης του ο κ.Κεγκέρογλου, προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το σχεδιασμό, τη διαδικασία και τ σκοπό αξιοποίησης των υποδομών του σημερινού αεροδρομίου και λόγω των δεσμεύσεων που αναλήφθηκαν έναντι της ΕΤΕπ (η οποία χρηματοδοτεί με 180εκατ.ευρώ την συμβολή του ελληνικού δημοσίου στο έργο του Καστελίου).

Ο βουλευτής Ηρακλείου ζητά να μάθει ποιος είναι ο ιδιοκτήτης των γηπέδων και εγκαταστάσεων του σημερινού αεροδρομίου, αν έχει υποθηκευτεί στην ΕΤΕπ, ποιος θα είναι ο αρμόδιος φορέας αξιοποίησης του χώρου και αν θα υπάρχει ρόλο στα περιφερειακά και τοπικά όργανα.

H ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου είναι ένα ακίνητο που έχει έκταση 3.000 στρέμματα. Βρίσκεται σε ένα προνομιακό σημείο μέσα στην πόλη και πολύ κοντά στο λιμάνι. Τα χρήματα που λήφθησαν από την ΕΤΕπ έχουν βασική προϋπόθεση την αξιοποίηση του ακινήτου προκειμένου να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του Ελληνικού.

Για το τι θα γίνει στην περιοχή είναι προς το παρόν άγνωστό. Ένα σενάριο είναι να γίνει ένας διαγωνισμός για ήπια χρήση του χώρου σε συνδυασμό με ένα μητροπολιτικό πάρκο. Άλλωστε ο Ηράκλειο είναι από τις πόλεις με την μικρότερη κάλυψη σε πράσινο σε όλη την Ελλάδα. Άλλο σενάριο μιλά για αξιοποίηση μέσω των προτάσεων καινοτομίας, που όμως ίσως προσκρούσει σε αντιδράσεις τοπικών φορέων. Ένα τρίτο σενάριο είναι να γίνει διαβούλευση με την τοπική κοινωνία και να προκύψει ένα βιώσιμο σχέδιο αστικής ανάπλασης.

Θα πρέπει πάντως να γίνει σαφές ότι η αξιοποίηση του Καζαντζάκης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αποδέσμευση χρημάτων από την ΕΤΕπ για το αεροδρόμιο Καστελίου. Μάλιστα αναφέρεται πως μετά την καταβολή 100εκατ.ευρώ (των δύο πρώτων δόσεων δηλαδή) το Δημόμιο πρέπει ήδη ξεκαθαριστεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς και το μοντέλο αξιοποίησης.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πως αν κάποιος επιχειρήσει να μπλοκάρει την αξιοποίηση του χώρου με οποιοδήποτε τρόπο, ταυτόχρονα ενδέχεται να μπλοκάρει και το μεγάλο αναπτυξιακό έργο στο Καστέλι.

Το αργότερο σε 36 μήνες από την έναρξη της παραχώρησης (μέχρι τις 8.3.2023) θα πρέπει να έχει συσταθεί ο φορέας διαχείρισης. Συμπερασματικά, η κακή εμπειρία με το Ελληνικό, δημιούργησε κανόνες εντός του έργου για το Καστέλι για να προχωρά ταυτόχρονα και η αξιοποίηση του υφιστάμενου αεροδρομίου που μπορεί να μεταμορφώσει προς το καλύτερο το Ηράκλειο.

ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ: ΟΧΙ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ

Ο υπουργός Υποδομών κατά τη διάρκεια της υπογραφής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για χρηματοδότηση της κατασκευής του νέου διεθνούς αερολιμένα στο Καστέλι είχε δηλώσει για το θέμα πως «Με την έναρξη λειτουργίας του νέου αεροδρομίου – όπως είναι αυτονόητο – θα κλείσει το αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης. Η αξιοποίηση αυτού του χώρου είναι υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου, και πρέπει να προετοιμαζόμαστε ήδη για αυτό».

Όπως τόνισε ο κ.Καραμανλής, «Σε καμία περίπτωση δεν θα φτάσουμε σε εκείνη τη χρονική περίοδο, χωρίς να έχει προδιαγραφεί το πώς θα αξιοποιηθεί ο χώρος. Δεν θα έχουμε επανάληψη του φαινομένου του Ελληνικού».

ΜΕΣΟ ΣΤΑΘΕΡΗΣ ΤΡΟΧΙΑΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ-ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ

Ερωτηματικό πάντως παραμένει ο τρόπος μετακίνησης από και προς το αεροδρόμιο Καστελίου. Η μεγάλη απόσταση από το Ηράκλειο, ανοίγει τη συζήτηση για την ανάγκη δημιουργίας έστω ενός ελαφριού μέσου σταθερής τροχιάς το οποίο να συνδέει το νέο αεροδρόμιο με την πρωτεύουσα του νησιού.

Πέρυσι ο κ.Μανόλης Στρατάκης, πρώην υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, αρθρογραφόντας στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ του Ηρακλείου, μεταξύ άλλων είχε προτείνει τη σύνδεση με μέσο σταθερής τροχιάς, του νέου αεροδρομίου με την πόλης του Ηρακλείου και την περιοχή της Χερσονήσου με το αεροδρόμιο και την περιοχή περιμετρικά απ’ αυτό.

ypodomes.com