Πνιγμός στη θάλασσα: Προειδοποίηση από την 7η ΥΠΕ για τους κινδύνους – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ασφάλειά μας

Δημοσιεύτηκε στις 21/07/2024 15:44

Πνιγμός στη θάλασσα: Προειδοποίηση από την 7η ΥΠΕ για τους κινδύνους – Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την ασφάλειά μας

Η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού έχει καθιερωθεί στις 25 Ιουλίου με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Αποτελεί μια ευκαιρία για να δοθεί έμφαση σε ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας, διαχρονικά υποτιμημένο, που μπορεί να προληφθεί.

Με αφορμή την 25η Ιουλίου η Δ/νση Δημόσιας Υγείας, σε συνεργασία τον Οργανισμό Safe Water Sports και την Παγκρήτια Σχολή Ναυαγοσωστικής διοργανώνουν δύο δράσεις ενημέρωσης:

➢ Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 και ώρα 10.30 π.μ. -14:30 μμ., στην αίθουσα συσκέψεων της 7ης ΥΠΕ Κρήτης σεμινάριο με θέμα: «Πνιγμός στη θάλασσα: Κίνδυνοι-Πρώτες βοήθειες. Τι πρέπει να γνωρίζουμε για την Ασφάλεια Μας».

Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους εργαζομένους των μονάδων υγείας της 7ης ΥΠΕ Κρήτης και θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης και υβριδικά.

Πρόγραμμα 10:30- 10:45 Εισαγωγή στο θέμα από την 7η ΥΠΕ Κρήτης.

10:45 -11:00 Νικοτιάν Ελίζα, Υπεύθυνη Προγράμματος Safe Water Sports. «Γνωριμία με τον Οργανισμό, τις δράσεις και τη συνεργασία του με τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας και τον ΕΟΔΥ».

11:00-12:00 «Ενημερώσου. Έλεγξε. Πρόσεξε. Απόλαυσε με Ασφάλεια». Νικοτιάν Ελίζα, Υπεύθυνη Προγράμματος Sage Water Sports.

12:00-14:00 Εμμανουήλ Μακριδάκης, Εκπαιδευτής Εκπαιδευτών Ναυαγοσωστικής, Παγκρήτια Σχολή Ναυαγοσωστικής.

«Διάσωση και Επικοινωνία».

«Νομικά και Πρώτες βοήθειες».

«Μέσα και υλικά έρευνας διάσωσης».

14:00-14:30 Ερωτήσεις-Συζήτηση

➢ Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024 και ώρα 18.30 μ.μ. η 7η ΥΠΕ Κρήτης σε συνεργασία με την Παγκρήτια Σχολή Ναυαγοσωστικής θα πραγματοποιήσει στην παραλία παραπλήσια του γηπέδου ΕΓΟΗ στην Αμμουδάρα Γαζίου, περιοχή Βαγιά, Δράσεις Προσομοίωσης Διάσωσης από Πνιγμό, ανοιχτή για το κοινό, βασισμένη σε τρία διαφορετικά σενάρια και μεθόδους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα διανεμηθεί έντυπο ενημερωτικό υλικό στους παρευρισκόμενους και θα πραγματοποιηθούν διαδραστικές δραστηριότητες στα παιδιά για την ασφάλεια τους στο νερό, από ειδικευόμενες της Δημόσιας/Κοινοτικής Νοσηλευτικής.

Στόχος των παραπάνω δράσεων είναι ασφαλέστερες και ευχάριστες δραστηριότητες στο νερό για όλους και μείωση των πνιγμών και των αποτρέψιμων θανάτων, μέσω:

➢ της κατανόησης των κινδύνων που σχετίζονται με το νερό,

➢ της προώθηση της πρόληψης και της ενημέρωσης για την ασφαλή συμπεριφορά σε υδάτινα περιβάλλοντα,

➢ της πιστής τήρησης των κανόνων ασφαλείας από όλους μας,

➢ της γνώσης των βασικών οδηγιών παροχής πρώτων βοηθειών, στις οποίες μπορούμε να προβούμε άμεσα αν βρεθούμε μπροστά σε ένα περιστατικό στην παραλία, όπου κάποιος άνθρωπος πνίγεται και η ζωή του κινδυνεύει άμεσα,

➢ της σημασίας της επαρκούς ναυαγοσωστικής κάλυψης των παραλιών. Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί σε δευτερόλεπτα σε οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή υπάρχει πρόσβαση στο νερό. Παγκοσμίως, ο πνιγμός αποτελεί την 3η κύρια αιτία ακούσιου τραυματισμού και αντιπροσωπεύει το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς. Σύμφωνα με τα στοιχεία, κάθε έτος παγκοσμίως σημειώνονται περίπου 236.000 θάνατοι από πνιγμό, αλλά πιθανώς ο αριθμός αυτός να υποτιμά το πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που σχετίζεται με τον πνιγμό.

Το ελληνικό καλοκαίρι είναι άμεσα συνδεδεμένο με τον ήλιο και τη θάλασσα. Την ψυχαγωγία και τη χαλάρωση, ωστόσο οι κίνδυνοι στη θάλασσα μπορούν να αποβούν μοιραίοι, αν δεν τηρούνται ουσιώδεις κανόνες προστασίας. Κάθε καλοκαίρι γινόμαστε όλοι μας δέκτες δυσάρεστων ειδήσεων από πνιγμούς ανθρώπων στις παραλίες όλης της χώρας. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει την “συμπεριφορά” της ίδιας της θάλασσας, αλλά και εκείνη πολλών συνανθρώπων μας, οι οποίοι δεν τηρούν τους κανόνες προστασίας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ, κάθε χρόνο τα τελευταία χρόνια, πάνω από 400 άνθρωποι πνίγονται, με τους ηλικιωμένους να αποτελούν τα περισσότερα θύματα στις ελληνικές θάλασσες και ακτές. Το 58% των ανθρώπων που πεθαίνουν στη θάλασσα είναι 70 ετών και άνω, ενώ αθροιστικά με την αμέσως προηγούμενη ηλικιακή ομάδα (60-69 ετών), οι άνθρωποι ηλικίας 60 ετών και πάνω που χάνουν τη ζωή τους στη θάλασσα, αποτελούν το 79% των συνολικών θανάτων από πνιγμό.

Τα άτομα της τρίτης ηλικίας είναι αυτά που πρέπει να επιδείξουν τη μεγαλύτερη προσοχή και συνέπεια στις οδηγίες, καθώς ο συνδυασμός του γήρατος με ενδεχόμενα παθολογικά ή άλλης φύσεως προβλήματα επιβαρύνει την υγεία και καθιστά τη συνολική κατάσταση πιο επισφαλή, καθώς βεβαίως και τα παιδιά και οι ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook