Πλήθος κόσμου στη μεγάλη συναυλία στο Ηράκλειο για την 81η επέτειο του Ολοκαυτώματος Βιάννου
Με μια μοναδική συναυλία έκλεισαν στην Κρήτη οι εξαιρετικά επιτυχημένες εκδηλώσεις μνήμης για την 81η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας! Το κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης πλημμύρισε από κόσμο και λούστηκε στο φως των μελωδιών του Μίκη, του Μαρκόπουλου, του Ξαρχάκου, του Λοΐζου, του Ζαμπέτα και άλλων μεγάλων συνθετών και των στίχων των μεγάλων μας ποιητών! Οι ερμηνείες των Βασίλη Λέκκα, Γιώργη Ξυλούρη (Ψαρογιώργη), Νατάσσας Παπαδοπούλου Τζαβέλλα και του Μάνου Παπαδάκη, που είχε και το συντονισμό του μοσυσικού μέρος της εκδήλωσης, συγκίνησαν και τόνωσαν το φρόνημα του πολυπληθούς και ενθουσιώδους ακροατηρίου, που τραγουδούσε και ενθάρρυνε τους εξαίσιους καλλιτέχνες.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό, εκ μέρους των συνδιοργανωτών, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης, ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου Αριστομένης Α. Συγγελάκης, οι οποίοι απέδωσαν τιμή στη μνήμη των 461 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας στα χωριά της Βιάννου και της Ιεράπετρας και τόνισαν τη σημασία της ανάδειξης της ιστορικής μνήμης καθώς και την επικαιρότητα του αγώνα για Δικαιοσύνη και Αποζημίωση.
Την παράσταση έκλεψε η δωδεκάχρονη Μαρία Μαράκη, τρισέγγονη του Γεωργίου Χαλκιαδάκη από το Σοκαρά, ο οποίος τουφεκίστηκε μαζί με τους πέντε γιους του στις 17 Αυγούστου 1944 από τον γερμανικό στρατό κατοχής. Η μαθήτρια της έκτης δημοτικού συγκίνησε με το πάθος της αναφερόμενη στην ηθική σημασία της αναγνώρισης του ηρωικού Σοκαρά ως μαρτυρικού χωριού. Την εκδήλωση προλόγισε ο Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, ο οποίος αναφέρθηκε στα στοιχεία που καθιστούν μοναδικό το Ολοκαύτωμα της Βιάννου και της Δυτ. Ιεράπετρας τονίζοντας, παράλληλα, τη σημασία της μεταλαμπάδευσης της φλόγας για δικαιοσύνη στις νεότερες γενιές.
Θερμό μήνυμα υποστήριξης του αγώνα για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών απέστειλε στην εκδήλωση ο πρώην Αντιπρόεδρος της Βουλής, Υπουργός και Καθηγητής της ΑΣΟΕΕ Μανώλης Δρεττάκης, ένας διανοούμενος αδαμάντινου ήθους και ανεπίλητης διαδρομής. Επίσης η εικαστικός Μαρία Δασκαλάκη δώρισε στην Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου έναν πίνακα αφιερωμένο στην ηρωίδα γυναίκα της Βιάννου.
Το παρών έδωσαν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων Νίκος Σκουλάς, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Ηρακλείου Ρένα Παπαδάκη-Σκαλίδη, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Πρίαμος Ιερωνυμάκης, οι Πρόεδροι των Ενώσεων Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δαμάστας, Πόπη Λιαδάκη και Σοκαρά, Νίκος Μπιμπάκης, η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Αβδελλά Μυλοποτάμου Μαρία Λαμπρινού, η τέως Πρόεδρος και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΜΕ ν. Ηρακλείου Αρετή Σπαχή, το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης Γερμανικών Οφειλών Γιώργος Σαρρής, μέλη της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και κοινωνικών φορέων, καθώς και πλήθος κόσμου, που κυριολεκτικά κατέκλυσε το κηποθέατρο Νίκος Καζαντζάκης.
Συνολικά, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης για την 81η επέτειο του Ολοκαυτώματος της Βιάννου και της Δυτικής Ιεράπετρας, πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, η πορεία Μνήμης και Δικαιοσύνης προς τον τόπο μαζικού τουφεκισμού αμάχων στον Αμιρά, περισσότερες από είκοσι ομιλίες, τρεις συναυλίες (σε Αμιρά, Άνω Βιάννο και Ηράκλειο), ενώ έγινε και η επίσημη προβολή του βιντεοκλίπ του τραγουδιού «Τρεις σταυροί» (σε μουσική και στίχους του Μάνου Παπαδάκη και ερμηνεία των Βασίλη Λέκκα και Μάνου Παπαδάκη) που είναι αφιερωμένο στα αδέλφια Βερβελάκη – την Ευαγγελία, τη Μαρία και το Στυλιανό, 8, 12 και 15 ετών αντίστοιχα – τους μικρούς ήρωες της Βιάννου, που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο από τον γερμανικό στρατό κατοχής αλλά δεν υποτάχθηκαν και αποτελούν φωτεινά σύμβολα του αγώνα για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Δημοκρατία.
Οι φετινές εκδηλώσεις, τις οποίες οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, o Δήμος Βιάννου και η Ένωση Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, υπό την αιγίδα του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με τη σύμπραξη του Δήμου Ηρακλείου και Πολιτιστικών Σθλλόγων της Βιάννου, ήταν αφιερωμένες στους εκπαιδευτικούς των σχολείων της επαρχίας Βιάννου, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ τον μαύρο Σεπτέμβρη του 1943: τον Μανόλη Αγγελάκη από το Βαχό, τους Αριστομένη Μηλιαράκη και Χαράλαμπο Παπαδημητρόπουλο από τον Πεύκο, τους Γεώργιο Τζαγκαράκη και Νικόλαο Τζαγκαράκη από τον Αμιρά και τον μουσουργό και καθηγητή μαθηματικών Στάθη Μάστορα από την Κέρκυρα. Οι έξι λαμπροί Έλληνες εκπαιδευτικοί δεν υπέκυψαν στον φασισμό, παρέμειναν μέχρι την τελευταία στιγμή δίπλα στους μαθητές τους και τους συγχωριανούς τους δείχνοντάς τους τον δρόμο της υπερηφάνειας, της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης ως αληθινοί πνευματικοί ηγέτες. Και αποτελούν σύμβολα του αγώνα για Ελευθερία, Εθνική Ανεξαρτησία και Δημοκρατία. Είναι αυτοί που και μας παραγγέλνουν: «Συνεχίστε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση. Εναντιωθείτε στις απόπειρες επανεμφάνισης του φασισμού και του ναζισμού. Αντιστρατευτείτε τις απόπειρες παραχάραξης και πλαστογράφησης της Ιστορίας. Κρατήστε ζωντανή την ιστορική μνήμη. Μείνετε στις επάλξεις του αγώνα για Δικαιοσύνη».
Οι εκδηλώσεις μνήμης για την 81η επέτειο του Ολοκαυτώματος των χωριών της Βιάννου και της Δυτ. Ιεράπετρας ολοκληρώνονται στην Αττική, σήμερα, Πέμπτη 19.9.2024 (8.30μμ, Αιγάλεω, Θέατρο Αλέξης Μινωτής) με μια σημαντική εκδήλωση στην οποία θα μιλήσουν οι Δρ. Αριστομένης Ι. Συγγελάκης και Λουκάς Παπαδάκης, ενώ θα απευθύνουν χαιρετισμό οι Δήμαρχοι Αιγάλεω, Λάμπρος Σκλαβούνος, Ιεράπετρας, Μανόλης Φραγκούλης και Βιάννου, Παύλος Μπαριτάκης και οι Πρόεδροι της Ένωσης Ιεραπετριτών Αθήνας, Γιάννης Περράκης και του Συλλόγου Βιαννιτών Αττικής ο ΔΙΑΒΑΤΗΣ, Γιώργος Στρατογιαννάκης.
Συμμετέχει το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Κρητών Κορυδαλλού Νίκαιας και οι μουσικοί: Χαρίλαος Παπαδάκης, Γιώργος Δαγαλάκης, Γρηγόρης Αλυσανδράκης, Μανώλης Πετράκης, Γιάννης Δαγαλάκης, Ανδρέας Αλεξάκης, Π. Πριμηκύρης, Γιώργος Λαγουδάκης, Γιάννης Βλάσσης, Γιώργος Κωνσταντουδάκης, Νίκος Ευαγγελάτος και Ανδρέας Γεωργιλαδάκης.
Στην έναρξη της εκδήλωσης θα τελεστεί τρισάγιο στη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας πατέρα Γιαρβάσιο Φράγκου.