Πλεύρη: «Δεν πρόκειται για γιορτή αλλά για επετειακό αφιέρωμα»

Δημοσιεύτηκε στις 22/08/2019 17:14

Πλεύρη: «Δεν πρόκειται για γιορτή αλλά για επετειακό αφιέρωμα»

Το φετινό θεματικό Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου «Κρήτη, μια ιστορία, 5+1 πολιτισμοί» έχει ως βασικό θεματικό πεδίο την επέτειο των 350 ετών από την άλωση του Χάνδακα. Για το Φεστιβάλ, τις εκδηλώσεις αλλά και μελλοντικά σχέδια που αφορούν τον Δήμο Ηρακλείου, μίλησε η κ. Αριστέα Πλεύρη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού – Εθελοντισμού και Μνημείων, στον Politica 89.8 στην Αντιγόνη Ανδρεάκη.

 

Το φυλλάδιο για το Φεστιβάλ περιέχει τις εκδηλώσεις αλλά και δημοσιεύσεις αρχείων και υλικού που σύμφωνα με την κ. Πλεύρη, βγαίνει πρώτη φορά ευρέως στον κόσμο. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την προηγούμενη Τρίτη και τελειώνουν την Πέμπτη 5 Σεπτεμβρίου.

«Ξεκινάμε επειδή το φεστιβάλ είναι θεματικό, με μια ημερίδα όπως κάναμε και τα προηγούμενα χρόνια. Η φετινή ημερίδα αποτελεί και μια πύλη «εισόδου» στο μεγάλο διεθνές συνέδριο που θα διοργανώσει το Νοέμβριο η βιβλιοθήκη της Βικελαίας με θέμα πάλι τα 350 χρόνια από την άλωση του Χάνδακα» δήλωσε η κ. Πλεύρη. Μετά από την ημερίδα αυτή, ακολουθούν διάφορες εκδηλώσεις που μπορείτε να βρείτε στο site του Δήμου Ηρακλείου.  Με την θεματική αυτή ενότητα, επιδιώκεται να ριχθεί φως σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο της πόλης και πως από την Ενετική κυριαρχία περάσαμε στην Οθωμανική κυριαρχία.

Ωστόσο λόγο έκανε η κ. Πλεύρη για την άποψη της κ. Λιάνας Σταρίδας, η οποία στάθηκε αφορμή  να δημιουργηθούν παρεξηγήσεις, λέγοντας πως: «Η αγαπητότατη κ. Σταρίδα κατέθεσε μια άποψη αλλά έχει δημιουργηθεί μια παρεξήγηση. Ένα επετειακό αφιέρωμα δεν σημαίνει γιορτή.  Ένα αφιέρωμα έχει τον σκοπό να μας εισαγάγει σε μια περίοδο η οποία δεν είναι γνωστή και είναι ανατροπή για την πορεία της πόλης. Αυτό ακριβώς πέρα από τα μυαλά και τις γνώσεις των ειδικών, στο ευρύτερο κοινό δεν είναι γνωστό και αυτό ακριβώς θέλουμε να πετύχουμε».

Η κ. Πλεύρη έχει μεγάλο όραμα για την πόλη μας. Στα «σκαριά» είναι μια έκδοση, σε συνεργασία με την Βικελαία Βιβλιοθήκη, για την ιστορία της πόλης από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. «Αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο εγχείρημα, αλλά αξίζει να το προσπαθήσουμε γιατί είναι πολλά εκείνα που δεν γνωρίζουμε για την πόλη που ζούμε» ενώ συμπλήρωσε «Θα κάνουμε επανέκδοση του Νικολάου Σταυρινίδη, βελτιωμένη και συμπληρωμένη από τον εγγονό του. Η επανέκδοση θα αφορά  το μνημειώδες έργο του «Η τελευταία περίοδος της πολιορκίας του Μεγάλου Κάστρου».