Περιοδεία κλιμακίου της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αφροδίτη Κτενά, βουλευτή του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Παιδείας και Έρευνας της ΚΕ του ΚΚΕ, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 26/10 στην πανεπιστημιούπολη Βουτών του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ πρώτα συναντήθηκε με τους εργαζόμενους της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου, όπου αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης της Βιβλιοθήκης, όπως ότι αυτή λειτουργεί με 13 μόλις άτομα μόνιμο προσωπικό, καθώς και ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για προμήθεια νέων συγγραμμάτων.
Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στον πολύτιμο ρόλο της Βιβλιοθήκης στην εκπαιδευτική, ερευνητική και πολιτιστική λειτουργία του Πανεπιστημίου, ρόλο στον οποίο προσπαθούν να ανταποκριθούν παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Η Αφροδίτη Κτενά τόνισε ότι η Βιβλιοθήκη «πληρώνει το μάρμαρο» της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και υποβάθμισης του δημόσιου Πανεπιστημίου, με αυτά τα προβλήματα να επιδεινώνονται με το επικείμενο νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων.
Τέλος, υπενθύμισε την πρόσφατη Ερώτηση του ΚΚΕ σχετικά με την υπολειτουργία της Βιβλιοθήκης προς το υπουργείο Παιδείας, στην οποία δεν έχει δοθεί απάντηση, ενώ διαβεβαίωσε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ παρακολουθεί το θέμα.
Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ συναντήθηκε με το ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Καθηγητών του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ηράκλειο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, η βουλευτής του ΚΚΕ ανέδειξε ότι οι μεγάλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις των φοιτητών και της πανεπιστημιακής κοινότητας έχουν δυσκολέψει τον σχεδιασμό της κυβέρνησης.
Επισήμανε ότι το επικείμενο νομοσχέδιο εντάσσεται στη στρατηγική της ΕΕ, όπως εκφράζεται με τη Διαδικασία της Μπολόνια, από το 1999 μέχρι σήμερα, και τον Ενιαίο Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης, γι’ αυτό και ο νόμος Κεραμέως για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση αποτελεί ενιαίο πλαίσιο για τη λειτουργία δημόσιων και ιδιωτικών ΑΕΙ.
Η Αφροδίτη Κτενά τόνισε πως «απελευθέρωση» του Πανεπιστημίου σημαίνει όχι μόνο ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, μα κυρίως εμβάθυνση της ιδιωτικο-οικονομικής λειτουργίας των δημόσιων Πανεπιστημίων μέσω της «αυτονόμησής» τους από την κρατική χρηματοδότηση, εξέλιξη που οδηγεί αντικειμενικά στην πλήρη εμπορευματοποίηση του εκπαιδευτικού και ερευνητικού έργου και στην ανάπτυξή του με μοναδικό κριτήριο το κέρδος. Όταν η κυβέρνηση μιλάει για τα «ευεργετικά» αποτελέσματα του ανταγωνισμού με τα ιδιωτικά ιδρύματα, υπογράμμισε, εννοεί μεγαλύτερη περιστολή κρατικών δαπανών, κάτι που θα οδηγήσει σε επιβολή διδάκτρων, εμπορική εκμετάλλευση της περιουσίας των Πανεπιστημίων, ανταποδοτική λειτουργία της φοιτητικής μέριμνας και άλλων λειτουργιών του Πανεπιστημίου, ώστε να μπορέσουν να ανταγωνιστούν τα ιδιωτικά ιδρύματα.
Με αυτόν τον τρόπο, συνέχισε, με το νομοσχέδιο η κυβέρνηση πετυχαίνει την απαλλαγή του κράτους από την παροχή δημόσιας δωρεάν Τριτοβάθμιας Παιδείας, άρα απελευθέρωση κονδυλίων για την ενίσχυση της καπιταλιστικής ανάπτυξης, μεταθέτει την ευθύνη για την κάλυψη των μορφωτικών αναγκών στα λαϊκά νοικοκυριά, ενώ ταυτόχρονα ανοίγει ένα νέο πεδίο κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο.
Στη συνάντηση με το ΔΣ του Συλλόγου Έκτακτων Συμβασιούχων Πανεπιστημίου Κρήτης και τους εργαζόμενους του ΕΛΚΕ, η βουλευτής του ΚΚΕ ανάδειξε την ανάγκη της συλλογικής και οργανωμένης δράσης όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εργασιακές σχέσεις, της συσπείρωσης στους συλλόγους τους, ως μονόδρομου τόσο για την προστασία τους από αυθαιρεσίες κι αντιδραστικές εξελίξεις, όσο και για την απόσπαση μέτρων ανακούφισης.
Τόνισε πως το επικείμενο νομοσχέδιο θα πλήξει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις στο δημόσιο Πανεπιστήμιο, θα εντείνει την ευελιξία, πατώντας στο υπάρχον αντεργατικό οπλοστάσιο αλλά και τους αντιεκπαιδευτικούς νόμους, που έχουν οδηγήσει στη μη μονιμοποίηση των υπαλλήλων ΙΔΟΧ και στην επί δεκαετίες ομηρία τους μέσω κυλιόμενων συμβάσεων, σημειώνοντας πως η σχετική Ερώτηση που έκανε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ δεν έχει συζητηθεί ακόμα από την κυβέρνηση. Η δε ψηφιοποίηση που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, είπε, δεν θα ανακουφίσει τους εργαζόμενους, μα αντίθετα, με δεδομένο τον όγκο των εργασιών που θα κληθεί να υποστηρίξει για την ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία του Πανεπιστημίου, το ήδη υποστελεχωμένο διοικητικό προσωπικό θα βρεθεί αντιμέτωπο με νέα, σύνθετα καθήκοντα και την υποχρέωση να εκπαιδευθεί στα νέα συστήματα με δική του ατομική ευθύνη, στον «ελεύθερο» χρόνο του, όπως με εργασία τις Κυριακές.
Η Αφροδίτη Κτενά είπε πως το ΚΚΕ θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εργαζομένων σε κάθε τους διεκδίκηση, μέσα και έξω από τη Βουλή, και τους κάλεσε σε συμπόρευση με το ΚΚΕ σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας.