Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ στο ΙΤΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη
Περιοδεία πραγματοποίησε το πρωί της Δευτέρας 13/5 κλιμάκιο της ΚΟ Ηρακλείου του ΚΚΕ στις εγκαταστάσεις του ΙΤΕ στο Ηράκλειο, με επικεφαλής τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος, αποτελούμενο ακόμα από τους Γιάννη Χριστοφοράκη και Πάνο Καραγιώργο, μέλη της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.
Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομίλησε με εργαζόμενους ερευνητές του ιδρύματος, τεχνικό προσωπικό, διοικητικούς υπαλλήλους, μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες, ενώ πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΙΤΕ καθώς και με τον Ν. Ταβερναράκη, πρόεδρο του ΙΤΕ.
Στη συζήτηση με τους εργαζόμενους αναδείχθηκε το ζήτημα του περιεχομένου της έρευνας και της αξιοποίησής της, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, προωθούν τον προσανατολισμό της σε στρατιωτικές και κατασταλτικές εφαρμογές. Στη συζήτηση εκφράστηκε έντονη καταδίκη στο γεγονός ότι η ερευνητική εργασία και υποδομές σε ελληνικά ερευνητικά ιδρύματα και σε προσκείμενες σε αυτά νεοφυείς εταιρείες αξιοποιούνται ως εργαλείο για τη μαζική δολοφονία παιδιών στην Παλαιστίνη από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, για το αιματοκύλισμα λαών όπου γης, όπως μέσω του προγράμματος DIANA του ΝΑΤΟ, στο οποίο εμπλέκεται το ΙΤΕ, κάτι το οποίο αποτελεί κλιμάκωση της εμπλοκής της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
Ο Κ. Παπαδάκης ανάδειξε τον ρόλο των επιχειρηματικών ομίλων που καθορίζουν και αξιοποιούν αποτελέσματα της έρευνας για να βγάλουν τα επιθυμητά επιστημονικά συμπεράσματα στην προώθηση των σχεδιασμών και της κερδοφορίας τους, όπως, για παράδειγμα, για την «πράσινη ανάπτυξη» και την ψηφιακή μετάβαση. Όλα αυτά, σημείωσε, στον αντίποδα των τεράστιων δυνατοτήτων της επιστημονικής έρευνας στην κάλυψη σύγχρονων αναγκών του λαού.
Αναδείχθηκε ως βασικό πρόβλημα η έλλειψη σταθερής κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη των δαπανών στην Έρευνα, γεγονός που επιτείνει την εργασιακή ανασφάλεια και οδηγεί στο κυνήγι ευρωπαϊκών, περιφερειακών, ιδιωτικών και άλλων προγραμμάτων με ημερομηνία λήξης, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του ιδρύματος σε υποδομές και προσωπικό. Παράλληλα, αναδείχθηκε το γεγονός ότι η χρηματοδότηση μέσω αυτών των προγραμμάτων καλύπτουν, στην πράξη, ένα ελάχιστο μέρος της έρευνας, ενώ η ουσιαστική οικονομική βοήθεια κατευθύνεται προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και όχι προς την βασική έρευνα.
Συζητήθηκαν, επίσης, το εργασιακό καθεστώς και οι αμοιβές των εργαζομένων, που καλύπτονται από πολλές και διαφορετικού τύπου συμβάσεις εργασίας. Ειδικότερα, το καθεστώς των ανασφάλιστων υπότροφων υποψηφίων διδακτόρων, το οποίο καθιστά εξαιρετικά δύσκολη τη ζωή των νέων ερευνητών, συντελεί ακόμα περισσότερο στην αβεβαιότητα για το μέλλον τους και τους αναγκάζει να αναζητήσουν εργασία στο εξωτερικό, καθώς επίσης και να καθυστερήσουν στη δημιουργία οικογένειας, αλλά και των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες λειτουργίας του ιδρύματος. Ο Κ. Παπαδάκης στηλίτευσε την απάντηση σε Ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ στην Ευρωβουλή σχετικά με ελαστικές εργασιακές σχέσεις στον χώρο της έρευνας και γενικά, ότι η ΕΕ δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή εργασία, ενώ βασική πολιτική της αποτελεί η «κινητικότητα» και οι ευέλικτες εργασιακές σχέσεις.
Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους να κάνουν στην άκρη όλα τα κόμματα που συμφωνούν με την πολιτική της ΕΕ και να στηρίξουν το ΚΚΕ, αφού οι ευρωβουλευτές του βρέθηκαν πλάι σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες των εργαζομένων, και θα συνεχίσουν, ξεσκεπάζοντας παράλληλα και την ΕΕ, και στους χώρους που παίρνονται οι αντιλαϊκές αποφάσεις, και κυρίως, εκεί που ανατρέπονται, στους δρόμους του αγώνα.