“Περιβαλλοντικοί όροι για 33.000 στρέμματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης”

Δημοσιεύτηκε στις 07/01/2020 18:17

“Περιβαλλοντικοί όροι για 33.000 στρέμματα υδρογονανθράκων νοτίως της Κρήτης”

Για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή, νοτίως της Κρήτης, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης, Νίκος Ξυλούρης.

«Είχε έρθει από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων, είναι η κρατική εταιρία η οποία διαχειρίζεται όλο αυτό το πλέγμα του ελέγχου, της έρευνας, της εξόρυξης και της διάθεσης των υδρογονανθράκων μέσα στα νομικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας. Τι προβλέπει; Νότια της Κρήτης, και το τονίζω, γιατί η συγκυρία είναι τέτοια που μας κάνει όλους πιο ευαίσθητους και προσεκτικούς. Έρχεται μια στρατηγική μελέτη που λέει αν μπορούμε να κάνουμε έρευνα, εξόρυξη αν υπάρχουν και μεταφορά των παραγόμενων ενδεχομένως υδρογονανθράκων. Είναι αυτό το γενικό που λέμε ναι ή όχι. Εύχομαι να υπάρχουν, ευχόμαστε όλοι να υπάρχουν. Έχει οριστεί λοιπόν, με τις διαδικασίες που προβλέπει το κράτος μια περιοχή νότια της Κρήτης, θα πρέπει να το συνδέσω με τα εθνικά. Είναι στα όρια από αυτό που βγήκε ο Ερντογάν και ορίζει, οπότε καταλαβαίνετε τη διάσταση που έχει το θέμα. Εμείς λοιπόν, λέμε στην πρόταση για έρευνα, εξόρυξη και διάθεση ότι θα συμφωνήσουμε με κάποιους όρους» τόνισε ο κ. Ξυλούρης συμπληρώνοντας: «Στην έρευνα υπάρχουν τρόποι, σεισμικές έρευνες, θα πρέπει να εξετάσουμε αν υπάρχει επίπτωση στο περιβάλλον κυρίως στο ζωικό. Αυτά έχουν ξαναγίνει νοτιοδυτικά της Κρήτης κι έχουν μπει όροι που προβλέπονται από την νομοθεσία, λαμβάνοντας υπόψη τις οικολογικές ευαισθησίες όλων των Ελλήνων ότι θα πρέπει να σεβαστούμε το «ζωικό κεφάλαιο» που υπάρχει στην περιοχή και αυτό το βάζουμε ως όρο. Το δεύτερο που εξετάζουμε, είναι η εξόρυξη. Η εξόρυξη εδώ είναι ένα ζήτημα που τεχνικά δεν έχει λυθεί ακόμη. Θέλει 2  – 3 ίσως και 5 χρόνια τεχνολογικά να προοδεύσουμε ώστε να εξορύξουμε. Οι όροι που μπαίνουν εδώ είναι αν υπάρχουν υδρογονάνθρακες, θα πρέπει να προστατευτεί η περιοχή από ένα ατύχημα. Να μπουν όροι του τι πρέπει να γίνει σε περίπτωση ατυχήματος και το τρίτο είναι η φάση της αξιοποίησης, που είναι το μεγαλύτερο χρονικά διάστημα. Αν οι έρευνες κρατήσουν ένα χρόνο, η εξόρυξη κρατήσει δύο – τρία πχ η διάθεση θα κρατήσει 20 – 30 χρόνια. Στην τρίτη φάση, που είναι για εμάς η κρισιμότερη, μπαίνουν όροι που λένε τι πρέπει να προσέξουμε. Αν γίνει ένα ατύχημα, αν στην καθημερινή χρήση έχουμε διαρροές για παράδειγμα, όλα αυτά αντιμετωπίζονται και μπαίνουν οι όροι για να προστατευτεί η περιοχή, ο βυθός ακόμη και τα κύτη. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να πούμε όχι στην επένδυση γιατί η ζημιά πχ θα είναι μεγαλύτερη. Προφανώς μια επένδυση επηρεάζει το περιβάλλον, αλλά γι’ αυτό υπάρχουν νόμοι, θεσμοί να είναι εκεί αν ελέγχουν τα ισχύοντα και το τι πρέπει να γίνει».

Για το αν ανησυχεί καθόλου, ο κ. Ξυλούρης απάντησε: «Αν πρέπει να απαντήσω με ένα ναι ή ένα όχι, δεν ανησυχώ. Όμως καταλαβαίνετε ότι σε ένα μεγάλο βάθος, οι υδρογονάνθρακες και μάλιστα απ’ ότι φαίνεται φυσικό αέριο, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτική η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί για να μην έχουμε επιπτώσεις. Προφανώς θα υπάρχει μια επίδραση στο περιβάλλον, είναι αδύνατον να γίνεται εξόρυξη των υδρογονανθράκων και να μην υπάρχει επίπτωση στο περιβάλλον, αλλά είναι τόσο μικρή ή τουλάχιστον ευελπιστούμε να είναι τόσο μικρή. Υπάρχει κίνδυνος πάντα, υπάρχει κίνδυνος διαρροής, ενός ατυχήματος, μιας σκόπιμης ενέργειας. Πρέπει να πω ότι εδώ μιλάμε για περίπου 40 χιλ. στρέμματα και η ίδια η στρατηγική μελέτη, το μειώνει στα 33 χιλ. γιατί αφήνει κομμάτια που είναι στη νότια Κρήτη, κοντά στην παραλία, που υπάρχουν περιοχές που πρέπει να είναι προστατευμένες οικολογικά και τις μειώνει η στρατηγική μελέτη, εμείς συμφωνούμε σε αυτό. Τώρα αν το κράτος, συμφωνήσει να παραχωρηθεί μέχρι τα 39 χιλ. στρέμματα προφανώς θα μπουν παραπάνω όροι, αλλά τώρα είναι 40 χιλ. στρέμματα και κατεβαίνει με την πρόταση της ίδιας της στρατηγικής μελέτης στα 33 χιλ. στρέμματα, μειώνεται ο αριθμός που πάνε για έρευνα, αν αποδειχθεί ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα άλλα εδώ είμαστε να το δούμε» ενώ ο κ. Ξυλούρης συμπλήρωσε: «Φαίνεται ότι υπάρχει δυνατότητα, να αξιοποιηθούν όχι 33 χιλ. στρέμματα, αλλά κάποια κομμάτια. Επειδή φαντάζομαι ότι όλος ο κόσμος καταλαβαίνει τη συγκυρία, πέρα από το ότι η στρατηγική μελέτη έχει εξεταστεί με τους πιο αυστηρούς επιστημονικούς όρους, όμως η συγκυρία τι λέει; Εφαρμόζουμε τους νόμους που ισχύουν για όλη τη διαδικασία της έρευνας, εξόρυξης και μεταφοράς αλλά για φανταστείτε, να υπήρχε μια αρνητική στάση και μάλιστα όχι επαρκώς αιτιολογημένη να λέμε όχι. Φαντάζεστε τον αντίκτυπο; Εδώ έρχεται ο άλλος και διεκδικεί δίπλα μας και εμείς θα πούμε όχι; Βέβαια αν έπρεπε να πούμε όχι, θα έπρεπε να το πούμε, για εμάς όμως και όχι επειδή το λέει ο Ερντογάν. Τώρα, από τη στιγμή που μπορούμε να εξασφαλίσουμε σε ένα μεγάλο βαθμό το περιβάλλον της Κρήτης, λέμε ναι και για έναν επιπλέον λόγο. Εδώ είναι Κρήτη, είναι δικό μας ο χώρος, εμείς θα τον αξιοποιήσουμε, με τους δικούς μας όρους και όποιος θέλει ας έρθει!».

Για το πώς θα τοποθετηθούν οι παρατάξεις και για το αν θα «περάσουν» και τα δύο θέματα, ο κ. Ξυλούρης, απάντησε: «Εκτιμώ ναι, θα περάσουν και τα δύο θέματα, κατά πλειοψηφία πιο πιθανόν. Αυτή είναι η εκτίμηση μου, εξάλλου στο θέμα των υδρογονανθράκων της Δυτικής Κρήτης, «πέρασε» με μεγάλη πλειοψηφία».

Ακούστε εδώ όλη τη συνέντευξη του κ. Ξυλούρη: