Παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης στο ΔΣ του ΠΑΓΝΗ

Δημοσιεύτηκε στις 23/06/2020 13:08

Παρέμβαση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης στο ΔΣ του ΠΑΓΝΗ

Mε ανακοίνωση της παράταξης Αγωνιστική Συσπείρωση, αναφέρθηκε για τις παρεμβάσεις που πραγματοποίησε το προηγούμενο διάστημα σε συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου ΠΑΓΝΗ.

Αναλυτικά η παρέμβαση:

Πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα άλλη μία συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου, όπου έγινε και πάλι φανερό αυτό που λέγαμε εξαρχής σαν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ότι το ΔΣ αποτελεί έναν κρατικό μηχανισμό που υλοποιεί την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας. Είχαμε τονίσει ως ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ότι η συμμετοχή μας και η εκλογή μας στο όργανο αυτό θα αποτελεί τη φωνή των μαχόμενων υγειονομικών, των ασθενών και των οικογενειών τους, θα έχει στόχο την έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένωναποκαλύπτοντας τις αντιλαϊκές επιλογές υπουργείου και διοικήσεων.

 Εκτός ημερησίας διάταξης

Θέσαμε το θέμα των δωρεών του Νιάρχου προς τους εργαζομένους και τονίσαμε το εξής:

Με τους όρους που έθεσε ο δωρητής και νομοθέτησε η κυβέρνηση της ΝΔ αποκλείονται δεκάδες εργαζόμενοι στο νοσοκομείο μας και συνολικά χιλιάδες πανελλαδικά, καλλιεργώντας το διαχωρισμό και τη διαίρεση μεταξύ συναδέλφων.

Ξεκαθαρίζουμε ότι οι λιγοστοί που τελικά θα πάρουν την οικονομική ενίσχυση τη δικαιούνται και με το παραπάνω, όπως και πολλοί άλλοι που αποκλείστηκαν.

Δεν ξεχνάμε ότι η “δωρεά” αξιοποιείται για να συγκαλυφθεί η κρατική ευθύνη για αυξήσεις στους μισθούς μας και για εξασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών δουλειάς με την πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό, τη μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων συναδέλφων, την επέκταση  του ανθυγιεινού επιδόματος και του θεσμού των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων. Δεν ξεχνάμε ότι οι δωρεές αξιοποιούνται και για να αποσπάσουν την αποδοχή μας στην ενεργότερη εμπλοκή των «ευεργετών» στον τομέα υγείας. Δεν ξεχνάμε και ότι οι «δωρεές», προσφορές ή «φιλανθρωπίες» από εφοπλιστές και άλλους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι ήδη «πληρωμένες από εμάς», αφού προέρχονται από την εκμετάλλευση χιλιάδων εργαζομένων.

 

  • Στις ενημερώσεις της διοίκησης για την πρόταση του Υπουργείου και του Ιδρύματος Νιάρχου για την επέκταση της ΜΕΘ στο ισόγειο του Γ’ κτιρίου (χώρος όπου βρίσκονται ιατρεία ψυχιάτρων, και γραφεία γιατρών-ενδοκρινολόγων και παθολόγων), οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τονίσαμε ότι το θέμα δεν είναι μόνο χωροταξικό.

Ενώ προχωράει η επέκταση της ΜΕΘ, δεν έχουν προκηρυχθεί νέες μόνιμες θέσεις γιατρών και νοσηλευτών για να τη στελεχώσουν και δεν έχει δοθεί ακόμη λύση για τη μετεγκατάσταση των γραφείων και ιατρείων του ισογείου.

Είναι προφανές ότι αυτή η επιλογή οδηγεί στην υποβάθμιση της Ψυχιατρικής και της Ενδοκρινολογικής, κλινικές που εξυπηρετούν χιλιάδες ασθενείς. Η Ψυχιατρική είναι μια κλινική με χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης αλλά και χωροταξικά (πχ ακατάλληλος χώρος οξέων), τα οποία το σωματείο μας πολλάκις έχει καταγγείλει. Να σημειωθεί ότι μετά την επανέναρξη της λειτουργίας των τακτικών ιατρείων, δεν έχουν δοθεί στην Ψυχιατρική οι χώροι των εξωτερικών ιατρείων του υπογείου, με αποτέλεσμα να έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τακτικά ραντεβού και οι αναμονές για αυτά να έχουν αυξηθεί σημαντικά. Πολύμηνες είναι οι αναμονές και για ραντεβού στα τακτικά ενδοκρινολογικά ιατρεία, οι χώροι των οποίων είναι περιορισμένοι, ενώ στο ισόγειο βρίσκεται το μοναδικό γραφείο των 3 επιμελητριών, όπου υπάρχει και μηχάνημα υπερήχων.

Το άνοιγμα καταρχάς των μέχρι τώρα κλειστών και η ανάπτυξη και νέων κλινών ΜΕΘ, όπως και η δημιουργία ΜΑΦ, με ταυτόχρονη στελέχωσή τους με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό αποτελεί πάγιο αίτημα των εργαζομένων, γιατί αποτελεί μια βασική ανάγκη για την καλύτερη υγειονομική κάλυψη του νησιού.

Η σημερινή πρόταση της διοίκησης, του υπουργείου και του Νιάρχου αποτελεί αποσπασματική ευκαιριακή λύση, που οδηγεί στη συρρίκνωση τμημάτων, χωρίς να λαμβάνονται υπόψιν ούτε επιστημονικά κριτήρια στην χωροθέτηση και ανάπτυξη των κλινικών (η μια ΜΕΘ θα βρίσκεται στο ισόγειο και η άλλη στον 1ο όροφο).

  • Έγινε ενημέρωση για την πορεία της δωρεάς του PETCT

Η διοίκηση ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα τόσο με τον οριοθετημένο χώρο που απαιτείται και τη χρηματοδότηση των περιβαλλοντολογικών μελετών, όσο και με το κόστος λειτουργίας και συντήρησης που το καθιστούν ασύμφορο. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε ότι είναι οικονομικά ασύμφορο να λειτουργεί ΡΕΤ στο νοσοκομείο, προκειμένου να μην πηγαίνουν στην Αθήνα για την εξέταση 50 καρκινοπαθείς το μήνα. Προωθείται έτσι από την κυβέρνηση της ΝΔ η εγκατάσταση του ΡΕΤ να γίνει εκτός νοσοκομείου. Επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά ότι στόχος είναι το κράτος να απαλλαγεί από την ευθύνη για την αγορά, συντήρηση και λειτουργία του εξοπλισμού των νοσοκομείων. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τόνισαν ότι η λειτουργία του νοσοκομείου-επιχείρηση με κριτήριο το κόστος και όχι τις ανάγκες ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ.

Οι μαχόμενοι υγειονομικοί παλεύουμε να αποτελούν κρατική ευθύνη ο εξοπλισμός των δημόσιων μονάδων υγείας με σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα -όπως επιβάλλουν οι τρέχουσες υγειονομικές ανάγκες και η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας. Διαφωνήσαμε να μην ΜΗΝ εγκατασταθεί στο νοσοκομείο ΤΟ ΡΕΤ, θέσαμε σαν προϋπόθεση  η αξιοποίηση για τους ασθενεις να είναι  δωρεάν χωρίς άμεσες η έμμεσες πληρωμές  ).

  • Για τα οικονομικά του πρώτου 5μηνου

Η μείωση των δαπανών του ΠΑΓΝΗ το πρώτο 5μηνο είναι αποτέλεσμα, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της διοίκησης, της μειωμένης προσέλευσης ασθενών και της μετατροπής του νοσοκομείου σε νοσοκομείο κορονοϊού. Η όποια μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των νοσηλειών και των χειρουργείων.

Οι εργαζόμενοι κατάλαβαν καλά τη μείωση των δαπανών με τις ελλείψεις σε μέσα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, αντισηπτικά), με τις μετακινήσεις προσωπικού και τις περικοπές που σχεδιάζονται στις εφημερίες των γιατρών. Οι ασθενείς κατάλαβαν τη μείωση δαπανών με την αναστολή της λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, που έφερε την αύξηση των αναμονών για ραντεβού και επεμβάσεις, και με τις ελλείψεις στα τεστ κορονοϊού.

 

  • Στα θέματα ημερήσιας διάταξης.

Με αφορμή την ανάθεση καθηκόντων σε εργαστηριακό καθηγητή θέσαμε το θέμα της αποστολής δειγμάτων (μη έκτακτων περιστατικών) στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), αντί για το Ιολογικό Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, για οικονομικούς λόγους. Στην ουσία δεν επιτρέπουν σε μια σχετικά απλή εξέταση, όπως είναι το μοριακό τεστ για το SARS-CoV-2, να πραγματοποιείται στο ιολογικό εργαστήριο του ΠΑΓΝΗ, ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμο και δωρεάν για όλους.

Διεκδικούμε να εξασφαλιστεί επάρκεια σε διαγνωστικά μοριακά τεστ, ώστε να είναι δυνατή η εκτεταμένη ανίχνευση και ιχνηλάτηση κρουσμάτων και των επαφών τους και να αναπτυχθούν περισσότερα δημόσια εργαστήρια για την διενέργεια της εξέτασης.

Όλες αυτές οι αποφάσεις της διοίκησης υπηρετούν το στόχο του σταδιακού περιορισμού της κρατικής χρηματοδότησης στην κάλυψη μόνο στοιχειωδών αναγκών, πέρα από τις οποίες το κόστος για περίθαλψη θα μετακυλίεται στους ίδιους τους ασθενείς είτε άμεσα (με πληρωμές από την τσέπη τους) είτε έμμεσα (μέσω των ασφαλιστικών τους ταμείων).

Συνάδελφοι,  η ανατροπή των αντιλαϊκών αποφάσεων της διοίκησης μπορεί να γίνει μόνο με όρους κινήματος, με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και μαζικές κινητοποιήσεις. Είμαστε η πραγματική αγωνιστική φωνή όλων των εργαζομένων του νοσοκομείου, των ασθενών και των λαϊκών οικογενειών και μέσα στο όργανο αυτό.