Παρέμβαση στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό

Δημοσιεύτηκε στις 28/04/2020 16:40

Παρέμβαση στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό

Παρέμβαση στην Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμό Ηρακλείου, στο πλαίσιο της μέρας δράσης τους χώρους δουλειάς για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατατέθηκε υπόμνημα με αιτήματα για τους εργαζόμενους στον τουρισμό.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε αυτές τις συνθήκες η κατάσταση στους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι τραγική, ζουν με ένα πενιχρό ή και καθόλου εισόδημα, κρίνεται όχι μόνο η δουλειά τους, αλλά και η ίδια τους η επιβίωση. Αυτό που δημιουργεί τη μεγαλύτερη ανασφάλεια, είναι το γεγονός ότι ήδη εργοδότες εποχικών ξενοδοχείων διακηρύσσουν ότι δεν θα ανοίξουν μετά την αναστολή λειτουργίας που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση, ή στην καλύτερη περίπτωση πως δεν θα επαναπροσλάβουν όλους τους εργαζόμενους.

Μας δείχνουν τα δόντια τους. Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου δήλωσε ότι «αν δεν βοηθήσει το κράτος, θα έχουμε μεγάλο οικονομικό πρόβλημα», ότι «μπορεί και να μην ανοίξουν ξενοδοχεία», ότι «οι παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στα ξενοδοχεία, για υγειονομικούς λόγους, είναι σημαντικά κοστοβόρες και σε πολλές των περιπτώσεων θα είναι και αδύνατες να εφαρμοστούν». Προετοιμάζουν με τις δηλώσεις τους το έδαφος για την επόμενη μέρα. Ήδη έχουν ανακοινώσει μια σειρά απαιτήσεις όπως επιδότηση εργασίας κατά 50% από το κράτος, επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών κατά 100% από το κράτος, μείωση ΦΠΑ, κατάργηση φόρου διαμονής, εκπτώσεις σε ρεύμα – δημοτικά τέλη κλπ. Ζητάνε ακόμα και επέκταση του επιδόματος ανεργίας για όλους τους ανέργους του τουρισμού, όχι βέβαια γιατί τους «έπιασε ο πόνος» για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αλλά για να μην αναγκαστούν να τους επαναπροσλάβουν!

Είναι προκλητικό, οι ξενοδόχοι που πνίγηκαν στα κέρδη τα προηγούμενα χρόνια, που γέμισαν τα ταμεία τους με έσοδα και τα ξενοδοχεία τους με τουρίστες, να λένε ότι έχουν «οικονομικό πρόβλημα». Είναι οι ίδιοι που μόνο στην Κρήτη είχαν το 2018 3,2 δις ευρώ έσοδα, από τα οποία μόνο το 5%, δηλαδή 150 εκατ. ευρώ, πήγαν στους κουτσουρεμένους μισθούς των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ αντίστοιχα είναι τα νούμερα και για το 2019 με αύξηση των εσόδων, παρά το «κανόνι» της Thomas Cook.

Τους στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Πληρώσαμε πολλά, δε θα πληρώσουμε ξανά! Οι εργαζόμενοι δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να πάρουμε στα χέρια μας την υπόθεση της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας. Δεν πρέπει κανείς να μείνει χωρίς προστασία, χωρίς εισόδημα. Συνεχίζουμε να διεκδικούμε:

  1. Όλοι οι εποχικοί και εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις να επαναπροσληφθούν, το αργότερο μέχρι τις 20 Μαΐου, όπως ορίζει η τοπική κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.
  2. Σε περίπτωση που τα εποχικά ξενοδοχεία συνεχίσουν με απόφαση της κυβέρνησης να είναι σε αναστολή λειτουργίας και μετά από τις καταληκτικές ημερομηνίες επαναπρόσληψης, να ενταχθούν όλοι οι εργαζόμενοι στον μηχανισμό στήριξης και να λαμβάνουν την αποζημίωση των 800 ευρώ μέχρι να ανοίξουν οι επιχειρήσεις. Το κράτος να καταβάλει όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.
  3. Οι επιχειρήσεις που δεν θα ανοίξουν με ευθύνη τους, να υποχρεωθούν να καλύψουν όλους τους εργαζόμενους μισθολογικά και ασφαλιστικά για όλη την περίοδο που θα παρέμεναν ανοιχτές.
  4. Να εξασφαλιστεί η τήρηση των όρων της τοπικής κλαδικής ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων, χωρίς καμιά μονομερή μεταβολή στις εργασιακές σχέσεις, καμιά αρνητική μεταβολή στα μισθολογικά και ασφαλιστικά μας δικαιώματα.
  5. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείων και ρυθμίσεων στην εφορία. Να σταματήσουν άμεσα όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, οι εντολές για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευσης, κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.
  6. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Δίνουμε συνέχεια, τιμώντας και τη φετινή Εργατική Πρωτομαγιά. Μένουμε όρθιοι και δυνατοί. Προετοιμαζόμαστε από τώρα και για την επόμενη μέρα, με ενίσχυση της οργάνωσής μας σε κάθε χώρο δουλειάς για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματα και τη ζωή μας.