Παρέμβαση στη Βουλή για τα μέτρα στήριξης στα σχολικά κυλικεία

Δημοσιεύτηκε στις 09/02/2021 21:00

Παρέμβαση στη Βουλή για τα μέτρα στήριξης στα σχολικά κυλικεία

Κοινή ερώτηση κατέθεσαν 5 βουλευτές του ΚΚΕ μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ηρακλείου Μ. Συντυχάκης ζητώντας μέτρα στήριξης για τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των σχολικών κυλικείων

Αναλυτικά η ερώτηση:

“Σε οικονομικό αδιέξοδο βρίσκονται τα σχολικά κυλικεία στην Κρήτη, όπως και πανελλαδικά. Την περσινή χρονιά οι μισθωτοί των σχολικών κυλικείων εργαστήκαν κατά μέσο όρο 80 ημέρες. Φέτος, πολλά τμήματα ή και ολόκληρα σχολεία όλων των βαθμίδων έκλεισαν λόγω κρουσμάτων, ενώ τον Οκτώβριο έκλεισαν τμηματικά όλα τα σχολεία της Ελλάδας, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των σχολικών κυλικείων να έχουν εργαστεί από 10 έως 30 ημέρες, με πτώση κατά μέσο όρο, τουλάχιστον 50% του ημερήσιου τζίρου, σε σχέση με την προηγούμενη σχολική χρονιά. Επιπλέον, το τελευταίο διάστημα, όλο και περισσότεροι μαθητές έχουν πολύ περιορισμένη αγοραστική δύναμη, καθώς οι δυσκολίες για αρκετές οικογένειες μεγαλώνουν, αφού πλήττονται όλο και περισσότεροι κλάδοι εργαζόμενων και μικρών αυτοαπασχολούμενων, από τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, με καταλύτη την πανδημία.

Εν τω μεταξύ τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση ήταν υποτυπώδη για μια κατηγορία χιλιάδων επαγγελματιών, που αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό αδιέξοδο, που έχουν δει τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται για πάρα πολλούς μήνες, ενώ βιώνουν μια μεγάλη ανασφάλεια, μη γνωρίζοντας αν και με ποιους όρους θα συνεχίσουν να λειτουργούν. Έτσι με βάση τη σχετική τροπολογία να αποφασίσει ο κάθε δήμος ξεχωριστά εάν θέλει να δώσει έκπτωση στα μισθώματα από 0% έως 40%, δε διασφαλίστηκε η έκπτωση για όλους. Επιπλέον, ένα ποσοστό περίπου 35-40% εξαιρέθηκαν από το βοηθητικό μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής 4 και 5 και τις προηγούμενες, αλλά και από τη βοήθεια του ΕΣΠΑ (μη επιστρεπτέα προκαταβολή), κυρίως λόγω ελάχιστου τζίρου. Αρκετοί δεν συμπεριλήφθηκαν ούτε στις προηγούμενες αποζημιώσεις ειδικού σκοπού. Ούτε το προηγούμενο μέτρο της έκπτωσης κατά 25% στις εμπρόθεσμα ασφαλιστικές εισφορές δόθηκε, με αποτέλεσμα αρκετοί από αυτούς τους επαγγελματίες αυτή τη στιγμή να μη διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα, ενώ δεν υπήρξε κάποια φορολογική απαλλαγή ως βοήθεια σε έναν κλάδο που έχει να εργαστεί ουσιαστικά από τις 10 Μαρτίου 2020.

 

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, επαγγελματίες με πολύ μικρές επιχειρήσεις, με αποκλειστική πηγή εισοδήματος και μοναδική εργασία το σχολικό κυλικείο, και οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση μοιράζει εκατομμύρια και παροχές σε βιομηχάνους, κλινικάρχες, καναλάρχες και εργολάβους, και συντάσσει νομοσχέδια κατ’ εντολή του ΣΕΒ.

Ερωτώνται οι κ. Υπουργοί πώς προτίθεται να ενεργήσει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να επανενταχθούν οι επαγγελματίες του κλάδου και γενικά οι αυτοαπασχολούμενοι σε αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, με παράλληλη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και του τέλους επιτηδεύματος, αρχής γενομένης από τα εισοδήματα του 2019, ώστε οι προβλεπόμενες αναστολές να έχουν ένα στοιχειώδες αντίκρισμα.
  • Να απαλλαχθούν από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για τους μήνες που επιβλήθηκαν τα μέτρα αναστολής, χωρίς αλλοίωση των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων.
  •  Να απαλλαγούν από τις δαπάνες για ρεύμα για όλο το διάστημα που ο κλάδος ήταν σε αναστολή λειτουργίας.
  • Να απαγορευτούν πλειστηριασμοί και κατασχέσεις, κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς τους δήμους, το δημόσιο και τις τράπεζες, για όλους, καταρχήν μέχρι το τέλος του χρόνου.
  • Να παραγραφεί μέρος των ήδη συσσωρευμένων χρεών σε εφορία και τράπεζες, καταρχήν τόκοι, πρόστιμα, αλλά και μέρος του κεφαλαίου.
  • Να λάβουν όλοι οι σχολικοί κυλικειάρχες ενίσχυση βάσει των 4 πρώτων στοιχείων του ΚΑΔ 5629, μιας και τα τελευταία χρόνια έχουν αλλάξει οι ΚΑΔ και επίσης πολλοί εξαιρέθηκαν λόγω του ότι δεν είχαν κάνει μεταβολή στην εφορία λόγω άγνοιας.
  • Να λάβουν όλοι οι κυλικειάρχες την επιστρεπτέα προκαταβολή χωρίς προϋποθέσεις και δικλείδες αποκλεισμού από αυτήν λόγω ειδικών συνθηκών εργασίας (απουσίες λόγω Covid-19, κλειστά τμήματα, κλειστά σχολεία, καταλήψεις).
  • Να ενταχθεί ο κλάδος στην ανάλογη συνθήκη, ώστε να λάβουν όλοι οι κυλικειάρχες αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Για την έναρξη των 12 δόσεων, προηγούμενων οφειλών προς τους δήμους, από την επανέναρξη της λειτουργίας των κυλικείων και πλέον, για τους μήνες που εργάζονται.
  • Για τη μείωση μισθωμάτων κατά 40%, για όλα τα κυλικεία, όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
  • Για να δοθεί παράταση διάρκειας μίσθωσης για 2 (δύο) σχολικές χρονιές επιπλέον, εφόσον ο μισθωτής το επιθυμεί. Παράταση διάρκειας μίσθωσης κυλικείου, για 3 σχολικές χρονιές, σε περίπτωση που ο μισθωτής είναι προ συνταξιοδότησης (τα μισθώματα των σχολικών κυλικείων έχουν διάρκεια 9 έτη)”.