Παρέμβαση Σ. Βαρδάκη για την κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης

Δημοσιεύτηκε στις 27/10/2020 14:53

Παρέμβαση Σ. Βαρδάκη για την κατάργηση της αποζημίωσης απόλυσης

Αναφορικά με τα άρθρα του Νέου Πτωχευτικού Κώδικα που περιλαμβάνουν την κατάργηση αποζημίωσης των εργαζομένων σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας που εργάζονται, αλλά και τι αλλαγές στα ασφάλιστρα σε συμβάσεις ασφάλισης υγείας, ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δήλωσε τα εξής: 

«Φαίνεται πως η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης έχουν βάλει σκοπό να ξηλώσουν κάθε παράγραφο της υφιστάμενης νομοθεσίας που κατοχυρώνει εργασιακά δικαιώματα, αλλά και δικαιώματα ισονομίας και διαφάνειας. Και όλα αυτά με έναν μόνο νόμο, τον επαίσχυντο Νέο Πτωχευτικό Νόμο που ψήφισαν χθες οι κυβερνητικοί βουλευτές. Ένα προς ένα τα άρθρα του Νόμου που ψήφισαν, δυστυχώς επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό του ‘πολιτικού απατεώνα’.

Έναν αιώνα τώρα, από τον Νόμο 2112 του 1920 (Άρθρ. 6, Παρ.2), σε περίπτωση πτώχευσης της εταιρείας ο εργαζόμενος δικαιούνται πλήρη αποζημίωση. Ακόμα και μετέπειτα, με τον Νόμο 3198 του 1955 (Άρθρ. 1), προβλεπόταν ότι οι επιχειρήσεις υποχρεούνταν να καταβάλουν αποζημίωση στους εργαζόμενους σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης εργασίας.

Και ήρθαν χθες οι κύριοι της κυβέρνησης να καταργήσουν με δυο γραμμές αυτό το ιστορικό εργασιακό δικαίωμα της αποζημίωσης, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 109 του Νέου Πτωχευτικού Νόμου (Παρ. 1), «Σε κάθε περίπτωση πτώχευσης για το κύρος της καταγγελίας της σύμβασης εργασίας δεν απαιτείται η καταβολή αποζημίωσης». Τον Νόμο που δεν ντράπηκαν να τιτλοφορήσουν ως «Δεύτερη ευκαιρία».

Για ποια δεύτερη ευκαιρία έχετε το θράσος να μιλάτε κύριοι; Ο μόνος ταιριαστός τίτλος για τον Νόμο που ψηφίσατε χθες θα ήταν «Ταφόπλακα σε κάθε ευκαιρία του εργαζόμενου να ορθοποδήσει, δωράκια στα γνωστά, μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα».

Γιατί μόνο ως «δωράκι» μπορεί να εκληφθεί το Άρθρο 268, σύμφωνα με το οποίο οι ασφαλιστικές εταιρείες θα μπορούν να επιβάλουν όποτε το θελήσουν αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας, αυξομειώνοντας τα ποσοστά των κριτηρίων που λαμβάνονται υπόψη για τον καθορισμό τους κατά το δοκούν. Κι αν οι ασφαλισμένοι αρνηθούν να δεχτούν τις παράλογες αυξήσεις, χάνουν τα χρήματά τους και το ασφαλιστήριο!

Οι αυξήσεις, όμως, αυτές εκτός από παράλογες είναι και παράνομες, καθώς με την απόφαση 1030/2001 ο Άρειος Πάγος έκρινε καταχρηστική τη μονομερή αύξηση των ασφαλίστρων ασφαλιστικών εταιριών.

Η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξαν χθες έναν δρόμο χωρίς επιστροφή. Διάλεξαν πλευρά, τη συστράτευση –για μια ακόμη φορά- με τα γνωστά, φιλικά συμφέροντα και την κατά μέτωπο σύγκρουση με τον εργαζόμενο, τον μικρομεσαίο, τον οικονομικά αδύναμο. Αυτόν που έχει ανάγκη από στήριξη και αλληλεγγύη, δίπλα στον οποίο ήταν και θα είναι η δική μας θέση».