Παρέμβαση Μανώλη Αλιφιεράκη προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών
Με επιστολή του προς τον Κωστή Χατζηδάκη, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου ζητάει την αναθεώρηση του τρόπου φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Την αναθεώρηση του τρόπου φορολόγησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την απόσυρση διατάξεων που οδηγούν στην οικονομική τους ασφυξία ζητεί με επιστολή του προς τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστή Χατζηδάκη, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης.
Επικαλούμενος τις αυξανόμενες διαμαρτυρίες, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, που φτάνουν στο Επιμελητήριο Ηρακλείου, ο κ. Αλιφιεράκης τονίζει ότι η νομοθέτηση της τεκμαρτής φορολόγησης, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα φορολογικά μέτρα, ενισχύουν τα προβλήματα ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οδηγώντας στον αφανισμό τους.
Αναλυτικά, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου αναφέρεις την επιστολή του:
«Με αφορμή την μικρή παράταση της περιόδου υποβολής των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος, ένα μέτρο προς τη σωστή (κατά τη γνώμη μας) κατεύθυνση, θέλουμε να επισημάνουμε τις επιπτώσεις του Ν. 5073/2023 και τα προβλήματα που επιφέρει στις ατομικές επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους, τη δεδομένη χρονική στιγμή, κατά την οποία αρχίζουν και γίνονται αυτά εμφανή, όσο εκκαθαρίζονται οι φορολογικές δηλώσεις.
Συγκεκριμένα, όπως μας καταγγέλλουν επιχειρήσεις – μέλη μας ( ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι) με τη τεκμαρτή φορολόγηση, καλούνται να πληρώσουν πολλαπλάσιο φόρο απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που σε συνδυασμό με την κατάργηση του αφορολόγητου, την υποχρεωτική εφαρμογή των my data, το τέλος επιτηδεύματος, τον ΕΝΦΙΑ κοκ, πλήττει υπέρμετρα χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους. Με το Ν. 5073/2023 εισήχθη η τεκμαρτή φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων και ατομικών επιχειρήσεων, με οριζόντιο τρόπο υπολογισμού φορολογητέου εισοδήματος, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ιδιαιτερότητες λχ στον κωδικό δραστηριότητας (ΚΑΔ) που διατηρεί ο φορολογούμενος.
Μένοντας σε αυτό το σκεπτικό και λόγω του ότι ο Νόμος ψηφίστηκε στο τέλος του έτους, γίνεται φανερό ότι ο συγκεκριμένος τρόπος φορολόγησης δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στις επιχειρήσεις, καθώς τις φορολογεί για εισόδημα που ενδεχομένως δεν εισέπραξαν και χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώσουν και τις ηλεκτρονικές δαπάνες για το 2023. Επιπλέον, αυτή η αιφνιδιαστική εφαρμογή δίνει την εικόνα της εισπρακτικής πολιτικής και είμαστε βέβαιοι ότι θα κλονίσει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ αγοράς και κυβέρνησης, ενώ πληθώρα ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μπροστά στην αναντίστοιχη με τον τζίρο τους αύξηση των φορολογικών υποχρεώσεων θα οδηγηθούν, με μαθηματική νομοτέλεια, σε λουκέτο.
Από όλα τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι οι διαμαρτυρίες των επιχειρήσεων μελών μας είναι δικαιολογημένες, ενώ είναι βέβαιο ότι τα παράπονα θα αυξηθούν τις προσεχείς ημέρες.
Τόσο τα μέλη του Διοικητικού μας Συμβουλίου, όσο και εγώ προσωπικά, θα θέλαμε να εκφράσουμε την ευχή μας οι εν λόγω ρυθμίσεις τεκμαρτής φορολόγησης ν’ αποσυρθούν άμεσα και ο τρόπος φορολόγησης ν’ αναθεωρηθεί προς μια κατεύθυνση ευνοϊκότερη προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Με τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε θετικά στις παραπάνω επισημάνσεις και προτάσεις μας, σας ευχαριστούμε προκαταβολικά.» επισήμανε ο κ. Αλιφιεράκης.