Παρεμβάσεις από τους εκπρόσωπους των εργαζομένων στη συνεδρίαση του ΠΑΓΝΗ
Οι παρεμβάσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων – συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ Δημήτρη Βρύσαλη και Βασίλη Κούδα, στην συνεδρίαση του Δ.Σ. του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου στις 27 Μαΐου.
Αναλυτικά οι παρεμβάσεις:
“Συνάδελφοι, πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα άλλη μία συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου, όπου έγινε και πάλι φανερό αυτό που λέγαμε εξαρχής σαν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, ότι το ΔΣ αποτελεί έναν κρατικό μηχανισμό που υλοποιεί την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική στο χώρο της υγείας. Έχουμε τονίσει πολλές φορές ότι η συμμετοχή μας και η εκλογή μας στο όργανο αυτό θα αποτελεί τη φωνή των μαχόμενων υγειονομικών, των ασθενών και των οικογενειών τους έχοντας σαν στόχο την έγκαιρη ενημέρωση των εργαζομένων, αποκαλύπτοντας τις αντιλαϊκές επιλογές υπουργείου και διοικήσεων.
Από την αρχή της συνεδρίασης θέσαμε το εξής ζήτημα:
Τι σκοπεύει να πράξει η κυβέρνηση σχετικά με τους εργαζομένους του ΟΑΕΔ που λήγουν οι συμβάσεις τους τους επομένους μήνες, καθώς επίσης και για τους ΙΔΟΧ εργαζομένους σε καθαριότητα σίτιση;
Τονίσαμε ότι οι συνάδελφοι αναπληρώνουν ένα σημαντικό μέρος των μεγάλων διαχρονικών ελλείψεων και ότι -ενώ καλύπτουν πάγιες ανάγκες- έρχονται κάθε δυο χρονια αντιμέτωποι με την εργασιακή ανασφάλεια, με την “αβεβαιότητα” για το αύριο και τον κίνδυνο της απόλυσης και της αντικατάστασής τους από άλλους συμβασιούχους ή ακόμα και με την επιστροφή των εργολαβικών εταιρειών, όπως έγινε ήδη με το προσωπικό ασφαλείας του νοσοκομείου. Τυχόν απόλυσή τους -εκτός από το οικονομικό πρόβλημα που θα δημιουργήσει στους ίδιους και τις οικογένειές τους- σημαίνει και απώλεια της πολύτιμης εμπειρίας για τις απαιτήσεις της εργασίας τους και θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των ήδη υποστελεχωμένων τμημάτων, ιδιαίτερα στη σημερινή κρίσιμη περίοδο
Σχετικά με την προτεινόμενη σύνθεση εφημεριών των γιατρών
Το ΔΣ του νοσοκομείου συζήτησε την «προτεινομένη σύνθεση εφημεριών ιατρών και επιστημόνων μη ιατρών για το έτος 2020». Η εισήγηση, ενώ παραδέχεται τη μοναδικότητα πολλών κλινικών σε επίπεδο νησιού, θεωρεί δεδομένη την ανάγκη «εξορθολογισμού», δηλαδή πετσοκόμματος του προγράμματος εφημεριών. Ουσιαστικά στόχος είναι να μπει ακόμα μεγαλύτερος κόφτης στις ανάγκες για δωρεάν ιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ του ΠΑΓΝΗ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΑΝ την προτεινόμενη σύνθεση εφημεριών των γιατρών του νοσοκομείου για το 2020, γιατί αποτελεί και αυτή προσαρμογή στους ήδη πετσοκομμένους κρατικούς προϋπολογισμούς των δημόσιων νοσοκομείων. Αντικειμενικά προσαρμόζει τη λειτουργία των κλινικών στη λογική του ελάχιστου μισθολογικού κόστους. Προειδοποίησαν ότι η απουσία ειδικευμένων γιατρών από πολλά τμήματα θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ασφαλή λειτουργία τους και στην υγεία των ασθενών.
Στη τοποθέτηση τους οι εκπρόσωποι μας τόνισαν ότι:
· Η παρουσία ειδικευμένου γιατρού σε ενεργή εφημερία είναι σημαντική καθημερινά, γιατί ο ειδικευόμενος που πολλές φορές καλείται ν’ αναλάβει όλη την ευθύνη μόνος του, ακόμη εκπαιδεύεται, άρα θα πρέπει να τελεί υπό την εποπτεία ειδικευμένου. Η ανάληψη από τους ειδικευόμενους δυσανάλογων με την πείρα και τις γνώσεις τους υποχρεώσεων αυξάνει τον κίνδυνο ιατρικών λαθών, το άγχος και τη δυσκολία των ίδιων και αποτελεί
αποτρεπτικό παράγοντα για του νέους γιατρούς ώστε να επιλέξουν το νοσοκομείο μας για την ειδίκευση τους. Προσαρμογές βέβαια μπορούν να γίνουν για επιπλέον εφημερεύοντες εφόσον είναι αναγκαίο και ανάλογα με τις ανάγκες κάθε κλινικής και τμήματος.
· Μετά τις ενεργείς εφημερίες πρέπει οι γιατροί να παίρνουν τα ρεπό που δικαιούνται.
· Η καθημερινή παρουσία ειδικευμένων γιατρών σε κάθε εφημερία έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου και νέες προσλήψεις μόνιμων επιμελητών, ώστε να καλυφθούν οι ελλείψεις και να μην αυξηθεί η εντατικοποίηση της δουλειάς τους (με την υπερεφημέρευσή τους).
Μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν το ανθυγιεινό πρόγραμμα εφημερίων που τελικά υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, με τη θετική ψήφο όλων των υπόλοιπων μελών του ΔΣ και όπως ειπώθηκε αντίθετες μόνο τις 2 ψήφους των εκπροσώπων των εργαζομένων (Βρύσαλης, Κούδας).
· Διαφωνούμε σε σημαντικές και με επικίνδυνα περιστατικά κλινικές (όπως π.χ νεφρολογική, πνευμονολογική, αιματολογική, αγγειοχειρουργική, ΩΡΛ κ.α) να υπάρχουν μικτές εφημερίες ειδικευμένων αντί για ενεργείς (δηλαδή να είναι σε ετοιμότητα μετά τις 9μμ τις καθημερινές και μετά τις 2μμ τα Σαββατοκύριακα).
· Στην Παιδοψυχιατρική κλινική δεν υπάρχει ειδικευμένος γιατρός σε ενεργή εφημερία ούτε στις γενικές ούτε στις εσωτερικές, ενώ δεν υπάρχουν ειδικευόμενοι και η κλινική αυτή είναι μοναδική στην 7η ΥΠΕ, δηλαδή δέχεται καθημερινά επείγοντα περιστατικά από όλη την Κρήτη και συνήθως νοσηλεύει 7-8 ή και 10 παιδιά και εφήβους !!!
Αυτό το τσακισμένο πρόγραμμα εφημεριών είναι ένα ακόμα εργαλείο, ώστε το νοσοκομείο να κάνει πιο φτηνή τη λειτουργία του, με την εκμετάλλευση υψηλά εξειδικευμένου προσωπικού, μειώνοντας την αμοιβή του για τις υπηρεσίες που προσφέρει εις βάρος της ασφάλειας των ασθενών. Οι περικοπές των εφημερίων εντάσσονται δηλαδή στο γενικότερο σχεδιασμό για σταδιακό περιορισμό της κρατικής ευθύνης και στην κάλυψη μόνο ενός στοιχειώδους «πακέτου» παροχών υγείας με θύματα υγειονομικούς και ασθενείς.
Καλούμε τους γιατρούς να υπερασπιστούν συλλογικά την ασφαλή αναβαθμισμένη λειτουργία των κλινικών όπου εργάζονται και να μην δεχτούν να γίνουν τα εξιλαστήρια θύματα της διαχρονικής ανθυγιεινής πολιτικής. Τους καλούμε να αγωνιστούν μαζί μας για ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης που θα λειτουργγεί με κριτήριο την καθολική κάλυψη των αναγκών περίθαλψης του πληθυσμού.
Συνάδελφοι, η ανατροπή των αντιλαϊκών αποφάσεων της διοίκησης μπορεί να γίνει μόνο με όρους κινήματος, με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων και μαζικές κινητοποιήσεις.
Συνεχίζουμε όλοι μαζί πιο δυνατά, πιο μαχητικά, πιο ενωτικά, ταξικά”.