“Παράδειγμα προς μίμηση η Κρήτη σε Τρίκαλα, Ραφήνα για τα υγιεινά τρόφιμα στα σχολικά κυλικεία
Πρεμιέρα για τα σχολεία της χώρας καθώς πραγματοποιήθηκε σήμερα ο αγιασμός που σηματοδοτεί την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και για το ζήτημα της διατροφής στα σχολεία που απασχολεί πλέον μαθητές γονείς και εκπαιδευτικούς σχολίασε ο Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας Ελλάδος και Επόπτης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης Αντώνης Παπαδάκης στον Politica89.8 και την Αντιγόνη Ανδρεάκη.
Την καλή πρακτική των σχολείων που ξεκίνησαν να λειτουργούν πριν από τρία χρόνια στο Δήμο Ηρακλείου ζήτησαν να εφαρμόσουν κι άλλα κυλικεία στην Ελλάδα όπως στο Δήμο Τρικάλων και Ραφήνας Πικερμίου. “Τα Τρίκαλα μάλιστα σκοπεύουν να προχωρήσουν ένα βήμα παραπέρα και να τοποθετήσουν στα κυλικεία των σχολείων αποκλειστικά και μόνο βιολογικά προϊόντα”, σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη
Η πρωτοβουλία πρότασης πώλησης υγιεινών γευμάτων στα σχολικά κυλικεία στους μαθητές ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Αντιδημάρχου Γιώργου Βλαχάκη πριν 3 χρόνια θέτοντας τις βάσεις ολοένα και περισσότερα κυλικεία να υιοθετούν την πρόταση πώλησης στους μαθητές προϊόντων όπως χειροποίητες μπάρες, χυμό από ρόδι και ταχίνι. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης Κρήτης έδωσε επικρότησε την συγκεκριμένη προσπάθεια κι έδωσε εντολή να επεκταθεί η προσπάθεια αυτή και σε σχολεία πέραν του Δήμου Ηρακλείου σε όλη την Κρήτη. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδάκη, “μπορεί τα σχολεία που πωλούν υγιεινά γεύματα στα σχολεία να μην είναι αρκετά καθώς πριν από δύο χρόνια την πολιτική αυτή υιοθέτησαν μόλις 10, αλλά όσα την εφάρμοσαν σημείωσαν σοβαρές οικονομικές απολαβές. Όταν ξεκίνησε αυτή πρωτοβουλία ένα από τα στοιχήματα του προγράμματος ήταν το κατά πόσο θα έχουν κέρδη οι ιδιοκτήτες κυλικείων καθώς πληρώνουν υψηλά τέλη για την άδεια λειτουργίας των κυλικείων στα σχολεία από την μία κι από την άλλη πληρώνουν από μέρος των εσόδων τους τις σχολικές επιτροπές για τις αγορές αναλώσιμων και εξοπλισμών στα σχολεία με αποτέλεσμα να υπάρχουν αμφιβολίες. Ωστόσο μόνο κέρδος αποδείχθηκε τελικά πως είχαν τα κυλικεία που εφάρμοσαν την τακτική πώλησης υγιεινών γευμάτων”.
Στην συνέχεια ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στους ελέγχους που θα διεξαχθούν στα κυλικεία των σχολείων οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν με σκοπό να ελεγχθούν όλα κυλικεία της χώρας τουλάχιστον μία φορά. “Σίγουρα όμως” πρόσθεσε πως “θα πρέπει οι έλεγχοι να γίνονται κατά την διάρκεια ολόκληρης της σχολικής χρονιάς κι όχι μόνο τώρα στις αρχές. Οι γονείς όμως θα πρέπει να ελέγχουν και εκείνοι τα προϊόντα που πωλούν τα σχολικά κυλικεία και να καταγγέλλουν στους αρμόδιους φορείς τυχόν παραβάσεις”.
Ως επόπτης Δημόσιας Υγείας ο κ. Παπαδάκης ανέφερε σχετικά με τις παραβάσεις στα προϊόντα των κυλικείων πως “είναι περιορισμένες, και πως στα σχολικά κυλικεία εφόσον απευθύνονται και σε παιδιά τηρούν κατά βάση τους κανόνες υγιεινής λειτουργίας τους και πως μόνο το 21% των κυλικείων σε όλη την χώρα έχει βρεθεί να πουλά μη επιτρεπόμενα είδη σε παιδιά. Οι παραβάσεις που έχουν σημειωθεί είναι λίγες και αφορούν σε κάποιες περιπτώσεις τις θερμοκρασίες συντήρησης των προϊόντων τους η κάποια μικρά υγειονομικά παραπτώματα”. Συμπληρώνοντας πως υπεύθυνα για την υγιεινή στα σχολεία ακόμα και στα κυλικεία είναι υπεύθυνες οι διοικήσεις των σχολείων.
Κλείνοντας ωστόσο ο κ. Παπαδάκης υπογράμμισε πως “πρέπει να προσέξουμε όλοι και να προσπαθήσουμε τόσο οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς να βελτιωθούν οι συνθήκες διατροφής των παιδιών”.