Πανώλη στην Κρήτη: Θανατώνονται 350 αιγοπρόβατα – Έλεγχοι δειγμάτων και σε γειτονικές μονάδες

Δημοσιεύτηκε στις 02/08/2024 14:59

Πανώλη στην Κρήτη: Θανατώνονται 350 αιγοπρόβατα – Έλεγχοι δειγμάτων και σε γειτονικές μονάδες

Στην θανάτωση περίπου 350 αιγοπροβάτων προχωρούν οι αρχές στην Κρήτη μετά τον εντοπισμό κρουσμάτων πανώλης σε δύο μονάδες του δήμου Αρχανών – Αστερουσίων.

Σύμφωνα με την οδηγία που έχει δοθεί από την ΕΕ δεν προβλέπεται ο εμβολιασμός των ζώων ή η αντιμετώπιση με άλλους τρόπους ,αλλά σε περίπτωση εντοπισμού κρούσματος, θανατώνεται όλο το κοπάδι λόγω της μεταδοτικότητας της ασθένειας. Όπως διαβεβαίωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείο ,κ.Στρατάκος ,που συμμετείχε σε σειρά συσκέψεων στην Κρήτη θα αποζημιωθούν οι πληγέντες κτηνοτρόφοι.

Mάλιστα σύμφωνα με την η Διευθύντρια της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ηρακλείου κ.Λαμπρινίδη είναι θέμα πολιτικής βούλησης να επιστευστεί ο χρόνος των αποζημιώσεων.

Θα θανατωθούν τα κοπάδια

Στη διαδικασία που θα ακολουθηθεί αναφέρθηκε η κ. Λαμπρινίδη μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη αναφέροντας πως “είναι δύο οι εκτροφές που έχουν βρεθεί θετικές. Είναι μικρές οι εκτροφές με ζώα που είναι σε περιφραγμένους χώρους που δεν συναντιώνονται με ζώα άλλων γειτόνων. Τα βρήκαμε πολύ νωρίς γιατί πήγαμε στοχευμένα. Υπήρχε μια μετακίνηση ζώων από την Γαλλία με έγγραφα και πιστοποιητικά κανονικά, ο μεταφορέας όμως δεν τήρησε την προβλεπόμενη διαδρομή τα άφησε στη Λάρισα και τα ανέλαβε κάποιος Λαρισαίος και τα κατέβασε με δικό του όχημα“.

Έλεγχοι και σε άλλες μονάδες
Σύμφωνα με την κ.Λαμπρινίδη είναι ενδεικτικό ότι στην περίπτωση των μονάδων κάποια ζώα είχαν προσβληθεί , αλλά δεν είχαν εκδηλώσει συμπτώματα. Όπως τόνισε και γειτονικές εκτροφές θα ελεγχθούν και θα ληφθούν δείγματα.

Η πανώλη μεταφέρεται ακόμη και από τους τροχούς
Σε σχέση με τα μέτρα η κ.Λαμπρινίδη υπενθύμισε ότι ισχύει η απαγόρευση μεταφοράς αιγοπροβάτων. Ταυτόχρονα επειδή όπως εξήγησε η πανώλη επιβιώνει για τρεις ημέρες ακόμη και στους τροχούς των οχημάτων συστήνεται η απολύμανση τροχών και σε ότι αφορά τους κτηνοτρόφους η απολύμανση χεριών και παπουτσιών και η σχολαστική τήρηση των μέτρων υγιεινής.