Εκτιμώντας τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα η κτηνιατρική διεύθυνση παρατείνει τα μέτρα απαγόρευσης στις περιοχές όπου εμφανίστηκαν κρούσματα για άλλη μια εβδομάδα -από 19/8 έως 23/8.
Συγκεκριμένα απαγορεύονται «όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων για πάχυνση, αναπαραγωγή και προς θερινούς βοσκοτόπους καθώς και των βοοειδών που προέρχονται από εκτροφές συνδεδεμένες υγειονομικά με εκτροφές αιγοπροβάτων, είτε στεγάζονται εντός του ίδιους οικοπέδου, είτε στεγάζονται σε διαφορετικό οικόπεδο αλλά χρησιμοποιούν το ίδιο προσωπικό, κοινά οχήματα ή εξοπλισμό σε όλη την επικράτεια της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις για τη σφαγή των ανωτέρω ζώων, αυτή απαγορεύεται από, προς και εντός των ΠΕ Τρικάλων, Λάρισας, Καρδίτσας, Ροδόπης, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Μαγνησίας, Ηρακλείου, Κορίνθου, Αιτωλοακαρνανίας, Ηλείας και Αχαΐας.
Στις υπόλοιπες ΠΕ της χώρας, οι μετακινήσεις των ανωτέρω ζώων για σφαγή, γίνεται με αυστηρή εφαρμογή των μέτρων βιοασφάλειας τόσο για τα μεταφορικά μέσα όσο κια για το προσωπικό. Τα ζώα σφάζονται σε σφαγεία της ΠΕ ή στο πλησιέστερο με τη συγκεκριμένη εκτροφή σφαγείο».
Τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν στις 23/8.
Τι ισχύει για τα σφαγεία στην Κρήτη
Σύμφωνα με έγγραφα που κοινοποίησε ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χανίων Γιάννης Μανούσακας σε ότι αφορά στην Κρήτη ισχύουν τα εξής:
• επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις ζώντων αιγοπροβάτων που πηγαίνουν για σφαγή,
• επιτρέπονται μόνο στις Π.Ε. Χανίων, Ρεθύμνου και Λασιθίου και όχι στην Π.Ε. Ηρακλείου ή από την Π.Ε. Ηρακλείου προς τους άλλους Νομούς.
• Κάθε Περιφερειακή Ενότητα σφάζει τα δικά της εκτός από τα βοοειδή που υπάρχει σφαγείο μόνο στη Π.Ε. Χανίων οπότε μπορεί να δεχθεί και από το Ρέθυμνο. Ειδικά ζώντα αιγοπρόβατα από τη Π.Ε. Λασιθίου που θα πρέπει να διασχίσουν το Ηράκλειο δεν μετακινούνται προς σφαγή σε άλλη Π.Ε. της Κρήτης.
• Aπαγορεύονται οποιεσδήποτε άλλες μετακινήσεις (αναπαραγωγή, πάχυνση, προς θερινό βοσκότοπο κλπ),
• Οι προς σφαγή μετακινήσεις ξεκινούν από τη Δευτέρα 19/8/2024 και μετά από έκδοση Υγειονομικού Πιστοποιητικού από την αντίστοιχη Κτηνιατρική Υπηρεσία.
Όσοι μεταφέρουν ζώα στα σφαγεία θα πρέπει να τα παίρνουν από κλινικά υγιείς εκτροφές. Σε οποιαδήποτε περίπτωση υποψίας καλούν την αντίστοιχη Κτηνιατρική Υπηρεσία για περαιτέρω έλεγχο.
Οι υπεύθυνοι των σφαγείων επιβάλλεται
• στις πύλες εισόδου των σφαγείων να διαθέτουν προσωπικό το οποίο να ελέγχει τα υγειονομικά πιστοποιητικά και τα ζώα που μπαίνουν στο σφαγείο,
• να έχουν απολυμαντική τάφρο με το κατάλληλο απολυμαντικό, το οποίο θα ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αν δεν υπάρχει απολυμαντική τάφρος τότε να διαθέτουν υπάλληλο με ψεκαστικό μηχάνημα υπό πίεση, για απολύμανση του φορτηγού.
• Μετά την παραλαβή των ζώων και τον κλινικό έλεγχο από τον κτηνίατρο, θα πρέπει και πάλι να ακολουθεί καθαρισμός & απολύμανση του οχήματος σε συγκεκριμένο χώρο στο προαύλιο του σφαγείου.
Πηγη: flashnews.gr