Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Πρόταση για ΣΔΙΤ με Developers για την ανακατασκευή των 100.000 διατηρητέων -ιδιωτικών και δημόσιων -κτιρίων της χώρας

Δημοσιεύτηκε στις 30/01/2024 15:14

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Πρόταση για ΣΔΙΤ με Developers για την ανακατασκευή των 100.000 διατηρητέων -ιδιωτικών και δημόσιων -κτιρίων της χώρας

Μία πρόταση για τη διάσωση και την αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων έκανε γνωστή, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και ο επίκουρος καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου  Νίκος Τριανταφυλλόπουλος στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα.

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος

Ο κ. Τριανταφυλλόπουλος προτείνει τη Σύμπραξη Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα με Developers για την ανακατασκευή των 100.000 διατηρητέων -ιδιωτικών και δημόσιων -κτιρίων της χώρας.

Ειδικότερα προτείνει:  «Τη δημιουργία ενός κρατικού Φορέα Διαχείρισης Προγράμματος Αποκατάστασης Διατηρητέων Κτιρίων. Καταρχήν χρειάζεται ένας τέτοιος φορέας, ο οποίος θα εκδίδει τις άδειες που απαιτούνται, ώστε να μην παίρνουν πολλά χρόνια για να δοθούν οι άδειες αποκατάστασης ενός διατηρητέου. Έπειτα χρειάζεται κρατική πολιτική η οποία θα εξειδικεύεται και χωρικά. Θα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική και σε επίπεδο δήμου και Περιφέρειεας ειδικά σε αυτές που έχουν μεγάλο αριθμό διατηρητέων κτιρίων. Εκεί λοιπόν καταρχήν πρέπει να υπάρχει μια πολιτική χωρική πολιτική, ενδεχομένως να χρειάζονται και παρεμβάσεις, στο δημόσιο χώρο προκειμένου αυτά να γίνουν ελκυστικά. Ένας τέτοιος φορέας, θα ελέγχει την όλη διαδικασία της αποκατάστασής και θα βοηθάει και τους ιδιοκτήτες των διατηρητέων , δηλαδή θα τους φέρνει σε επαφή με εταιρείες, οι οποίες είναι εξειδικευμένες στην κατασκευή και διαχείριση των διατηρητέων κτηρίων, ώστε να έρθουν σε συμφωνία επωφελή και για τους 2 και ώστε σε κάθε περίπτωση, θα απαλλάσσει τον ιδιοκτήτη από το να καταβάλει χρήματα, για τις μελέτες. Ωφέλιμο θα ήταν επειδή μιλάμε για τεράστια κόστη Αποκατάστασης Διατηρητέων Κτιρίων να υπάρχει μια εταιρεία που να μπορεί να τα αποκαθιστά σε συστάδες, ώστε έπειτα να τα ενοικιάζει και να εξασφαλίζει την αποκατάσταση τους για ένα χρονικό διάστημα.  Χρειάζεται ένας  φορέας, πάντως, κάθε χώρα έχει το δικό της, τρόπο να παρεμβαίνει εξαρτάται όχι μόνο από κάθε χώρα, αλλά κι από κάθε περιφέρεια και κάθε δήμο.  Οι πόροι για τα δάνεια και τις επιχορηγήσεις, καθώς αφορούν διατηρητέα κτίρια, μπορούν να προέρχονται από το ΕΣΠΑ ή, ενδεχομένως, και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.  Η ίδρυση και η λειτουργία ενός ταμείου όπως το περιγράφει η πρόταση αλλά και σύμφωνα με τη διεθνή πρακτική εξασφαλίζει σε σημαντικό βαθμό την ανακύκλωση των πόρων: το ποσό του δανείου που αποπληρώνεται σταδιακά θα επιστρέφει στο ταμείο, το οποίο θα μπορεί να διαθέσει αυτούς τους πόρους για νέες επενδύσεις στην αποκατάσταση διατηρητέων κτιρίων.»

 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook