Π. Χρηστίδης: Οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατευτούν από το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Δημοσιεύτηκε στις 17/05/2021 09:46

Π. Χρηστίδης: Οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατευτούν από το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Την πεποίθηση πως οι εργαζόμενοι πρέπει να προστατευτούν από το Νομοσχέδιο Χατζηδάκη, το οποίο φέρνει μεγάλες ανατροπές, εξέφρασε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Νίκο Παπαδάκη, ο Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

O κ. Χρηστίδης, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση της να ανοίξει τον τουρισμό χωρίς να έχει φροντίσει για την προστασία των εργαζομένων, επισημαίνοντας πως: « Η  κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις. Αποφάσισε να ανοίξει τον τουρισμό, χωρίς να έχει λάβει ακόμα τα απαραίτητα υγειονομικά και οικονομικά μέτρα για τους προορισμούς. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα -αφενός να υπάρχει κίνδυνος διασποράς του ιού- και αφετέρου ένα μεγάλο τμήμα των επιχειρήσεων να μην μπορούν να ανοίξουν, λόγω έλλειψης ρευστότητας, ενώ και οι εργαζόμενοι είναι απροστάτευτοι.»

Μεταξύ άλλων ο κ. Χρηστίδης, αναφέρθηκε στο νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο που έχει τεθεί σε διαβούλευση, υποστηρίζοντας πως: «Οι νόμοι του ΠΑΣΟΚ για τα εργασιακά δεν έχουν καμία σχέση με το σχέδιο Μητσοτάκη Ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις ρυθμίσεις του ΠΑΣΟΚ και όσα νομοθετεί η κυβέρνηση της ΝΔ για τις εργασιακές σχέσεις, συμπληρώνοντας πως: Εμείς νομοθετήσαμε το 2010 διευθέτηση χρόνου μόνο για ειδικές ανάγκες της επιχείρησης και αποκλειστικά με συλλογική σύμβαση. Η ΝΔ, με όσα διαβάζουμε, αφήνει τον εργαζόμενο μόνο απέναντι στον εργοδότη, άρα ουσιαστικά απροστάτευτο. Συμφωνία εργοδότη- μεμονωμένου εργαζόμενου, σημαίνει επιβολή της θέλησης του εργοδότη. Είναι, λοιπόν, σαφές ότι καμία σχέση δεν έχουν οι νόμοι ΠΑΣΟΚ με αυτό που φέρνει ο κ. Μητσοτάκης».

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής ανέφερε: «… στο άρθρο 7 παρ. 6, προβλέπεται ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας των παραγράφων 1 και 2 καθορίζεται, κατά σειρά προτεραιότητας, με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή με συμφωνίες του εργοδότη και του επιχειρησιακού σωματείου ή του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή του εργοδότη και των ενώσεων προσώπων της επόμενης παραγράφου, ενώ το άρθρο 7 παρ. 1 εδάφ. 2,3 προβλέπει ότι η επιπλέον απασχόληση παρέχεται από τον εργαζόμενο υπό τις προϋποθέσεις της παραγράφου 6, εφόσον η επιχείρηση εμφανίζει σώρευση εργασίας που οφείλεται είτε στη φύση, στο είδος ή στο αντικείμενο των εργασιών της είτε σε ασυνήθεις ή απρόβλεπτους λόγους. Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνησή του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη. Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του».


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook