Π. Μπαριτάκης: «Ιερό χρέος μας, να διδαχθούμε από τα διαχρονικά και αέναα μηνύματα της θυσίας των 461 Εθνομαρτύρων»
Με αφορμή τη συμπλήρωση 81 ετών από το Ολοκαύτωμα της μαρτυρικής επαρχίας Βιάννου και την εκτέλεση 461 ηρώων που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς Ναζί, αλλά και την πραγματοποίηση σειράς εκδηλώσεων Τιμής και Μνήμης που ξεκινούν αύριο Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνονται στις 19 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παύλος Μπαριτάκης, στέλνει το παρακάτω μήνυμα:
«Το Ολοκαύτωμα της μαρτυρικής επαρχίας Βιάννου αποτελεί μια από τις πλέον “μαύρες” σελίδες της παγκόσμιας σύγχρονης Ιστορίας και θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο της Ελλάδας μετά από αυτό των Καλαβρύτων.
Είναι ένα τραγικό ιστορικό γεγονός, την κληρονομιά του οποίου τιμούμε σήμερα, αποτελώντας ένα πραγματικό ορόσημο Ελευθερίας.
Μια κληρονομιά και μια ευθύνη απέναντι στους 461 ήρωες που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς Ναζί κατά τη διάρκεια του δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, διδάσκοντας μας τι σημαίνει αγώνας για την Ελευθερία, αυταπάρνηση και πίστη στις Αξίες.
Μια κληρονομιά και μια ευθύνη απέναντι στην ίδια την Ιστορία να τιμάμε τη μνήμη τους και να υπενθυμίζουμε τα ιστορικά γεγονότα στα παιδιά μας, αλλά και τι σημαίνει να νικάς το φόβο και το θάνατο με τη θυσία.
Για αυτό και σήμερα 81 χρόνια μετά, οι μνήμες μας, η Παράδοση μας, η ίδια μας η καθημερινότητα εξακολουθεί να είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την Επέτειο του Ολοκαυτώματος και το χρονικό της τραγωδίας, στη διάρκεια του οποίου χάσαμε όλοι μέλη των οικογενειών μας.
Οι διασωθέντες, οι μαυροφορεμένες χήρες, τα ορφανά, βίωσαν ανείπωτα βάσανα και ταλαιπωρίες για την επιβίωσή τους σε έναν ερειπωμένο και καταληστευμένο -από τους Γερμανούς ναζιστές- τόπο, χωρίς να απολέσουν ούτε για μια στιγμή την αξιοπρέπεια τους.
Μάλιστα ο Καζαντζάκης, ως μέλος της επιτροπής καταγραφής ωμοτήτων, κατά την παραμονή του στη Βιάννο και τις επισκέψεις του στα μαρτυρικά χωριά της, παρατηρεί για τις χήρες Βιαννίτισσες, ότι περίμενε να δει χέρια απλωμένα και εκκλήσεις για βοήθεια και αντιθέτως, συνάντησε αξιοπρέπεια και σεβασμό.
Αυτός ο τόπος είναι γεμάτος μνημεία ηρώων, σε κάθε χωριό και κάθε γειτονιά, γιατί οι αγωνιστές απέναντι στις δυνάμεις του Ολοκληρωτισμού δεν συμβιβάστηκαν με την καταπίεση και την υποδούλωση.
Υπενθυμίζουμε τις ευθύνες της Πολιτείας προκειμένου η τοπική Ιστορία να διδάσκεται στα σχολεία, έτσι ώστε οι νέοι μας, οι μαθητές μας να την μαθαίνουν. Γιατί λαός που δεν έχει μνήμη δεν μπορεί να έχει μέλλον
Ως Δήμαρχος της μαρτυρικής Βιάννου και μέλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος για τις εκδηλώσεις μνήμης για την 81η Επέτειο του Ολοκαυτώματος, που αποτελούν ελάχιστο φόρο τιμής και χρέος από μέρους μας, ώστε να υπερασπιζόμαστε τις διαχρονικές αξίες του Έθνους, απέναντι σε κάθε εχθρό.
Το Ολοκαύτωμα και η καταστροφή των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας έχει τη δική του ξεχωριστή σελίδα στην Ιστορία του τόπου μας και στους αγώνες του λαού μας. Η θυσία της Βιάννου αποτελεί για όλους μας μεγάλη παρακαταθήκη.
Ο δικός μας αγώνας σήμερα είναι να διατηρήσουμε τη Μνήμη ως εφαλτήριο για τους σύγχρονους αγώνες, για τη δημιουργία μιας πατρίδας, όπου όλοι και ιδιαίτερα οι νέοι θα μπορούν να ζουν με το όνειρο μιας καλύτερης ζωής.
Έχουμε ιερό χρέος, όλοι εμείς, και ιδίως οι νέοι μας, να διδαχθούμε από τα διαχρονικά και αέναα μηνύματα της θυσίας των 461 Εθνομαρτύρων που σφαγιάσθηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής, ώστε να μην επαναληφθούν, ποτέ παρόμοια και κυρίως να μη γεννηθούν, ούτε να ευδοκιμήσουν, ποτέ, οι αιτίες που τα προξένησαν
Ένα σπουδαίο ιστορικό κεκτημένο, καθώς όσο η μνήμη των θυμάτων παραμένει αιώνια, τόσο θα παραμένει ζωντανή και η αποστροφή μας στη φρίκη του πολέμου.
Ταυτόχρονα ο δικός μας αγώνας επικεντρώνεται στην έμπρακτη αναγνώριση οφειλών και αποζημιώσεων.
Η φετινή επέτειος σηματοδοτεί την αντίσταση της Μνήμης, που παραμένει ζωντανή, ανατροφοδοτείται και μεταλαμπαδεύεται στις γενιές των νέων ανθρώπων, ορίζει και εμπνέει.
Είναι και θέλουμε να παραμείνει ημέρα περισυλλογής, αυτοκριτικής και αγώνα. Διεκδικούμε την δικαιοσύνη και την αποκατάσταση των γερμανικών επανορθώσεων.
Το ζήτημα των γερμανικών οφειλών συνεχίζει να βρίσκεται στο προσκήνιο.
Με ενότητα, μεθοδικότητα κι ανυποχώρητο αγώνα η δικαίωση της Αντίστασης και της Θυσίας της Ελλάδας θα έρθει. Κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα και στη διάρκεια του πρώτου συνεδρίου για τις «γερμανικές οφειλές από τις ναζιστικές θηριωδίες κατά τη διάρκεια της Κατοχής» που πραγματοποιήθηκε την 1η Ιουνίου στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.
Η αναγνώριση της θυσίας τους παραμένει ανεξάλειπτο δικαίωμα που ένωσε και ενώνει τους Κρήτες, τους Έλληνες, τους ανθρώπους, όπου γης, που πιστεύουν στην ειρήνη και την ευημερία.
Χρέος μας είναι να διατηρήσουμε ακέραιη την ιστορική μνήμη, προκειμένου να μη συμβεί ποτέ ξανά μια τέτοιου είδους θηριωδία.
Το μήνυμα της θυσίας τους είναι πανανθρώπινο και διαχρονικό. Γι αυτό και τα ονόματά τους βρίσκονται στο πάνθεον των ηρώων».