Π. Κουτσαυτάκης: “Αυτή είναι η επιστροφή στα σχολεία για τα παιδιά μας!”
Με αφορμή το άνοιγμα των δημοτικών και των νηπιαγωγείων, μίλησε στον Politica 89.8 και στην εκπομπή “Δημοσίως” του Νίκου Παπαδάκη, ο πρόεδρος της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του Δήμου Ηρακλείου Πολύδωρος Κουτσαυτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε – μεταξύ άλλων – στην σύσκεψη με τους Συλλόγους Γονέων, που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη, στο πάρκο που βρίσκεται στην Λ. Κνωσού πριν την Β’ ΔΟΥ.
Στις ελλείψεις που υπάρχουν, αναφέρθηκε ο κ. Κουτσαυτάκης, ο οποίος τόνισε: “Καταρχάς να ξεκινήσουμε με τις ελλείψεις που υπάρχουν στην καθαριότητα των σχολείων, όπου η ανάγκη με τις καθαρίστριες, για να συμπληρωθούν οι θέσεις, προκηρύχθηκε την Κυριακή το μεσημέρι, και υπάρχουν ακόμη και σήμερα νηπιαγωγεία που δεν υπάρχει καθαρίστρια. Αυτό είναι όχι απλά προχειρότητα, αυτό είναι και επικίνδυνο αυτή τη στιγμή. Για τις καθαρίστριες που βρέθηκαν, οι Διευθυντές και οι Διευθύντριες των σχολείων παρακαλούσαν τις μητέρες των παιδιών, να καλύψουν το κενό αυτό, μέχρι τις 26 Ιουνίου έναντι ενός μικρού οικονομικού ποσού. Μιλάμε για μαμάδες που δεν έχουν αυτή τη στιγμή κάποια εκπαίδευση για το πως πρέπει να γίνει η σωστή καθαριότητα”.
Οι περισσότεροι Σύλλογοι, έχουν αναγκαστεί να ψάχνουν χρήματα για να συμπληρώσουν ώστε οι καθαρίστριες να πηγαίνουν σχολείο. “Αυτό που έγινε είναι ότι τη Δευτέρα το πρωί, οι Διευθυντές ζητούσαν από όποια μητέρα βλέπανε να αναλάβουν το πόστο της καθαρίστριας και ο Δήμος θα τους πληρώσει με ένα μικρό ποσό, το οποίο θα αφαιρεθεί από τα έξοδα του σχολείου, άρα δεν θα καλυφθούν άλλες ανάγκες που υπάρχουν”.
“Ακόμη και με τον τρόπο που συζητάμε, υπάρχουν αρκετά νηπιαγωγεία, που δεν έχουν καθαρίστριες. Μιλάμε για νηπιαγωγεία που είναι σε ενοικιασμένους χώρους, μιλάμε για δύο δωμάτια των 60 και 70 τετραγωνικών με ανύπαρκτες αυλές και δεν έχουμε καθαρίστριες. Αυτή είναι η επιστροφή που λέγαμε στα θρανία για τα παιδιά μας” επεσήμανε ο κ. Κουτσαυτάκης.
Το προηγούμενο διάστημα, δεν ήταν καλύτερο, σύμφωνα με τον κ. Κουτσαυτάκη, στα περισσότερα σχολεία όμως, οι καθαρίστριες πήγαινα το απόγευμα αφού το σχολείο είχε κλείσει. Μάλιστα, ο κ. Κουτσαυτάκης αναφέρθηκε στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Τετάρτη στο πάρκο στην Λ. Κνωσού με τους Συλλόγους Γονέων, καθώς όπως τόνισε ο ίδιος δεν τους έχουν επιστραφεί και τα χρήματα από τις σχολικές εκδρομές που θα γινόταν.
Δείτε την ανακοίνωση της Ένωσης:
“Ξεκίνησε η λειτουργία των Δημοτικών, των Νηπιαγωγείων και των μονάδων ειδικής αγωγής με μεγάλη προχειρότητα, παραλείψεις και ελλείψεις σε σχέση με τους όρους υγιεινής και ασφάλειας, με ευθύνες τόσο από την πλευρά της Κυβέρνησης όσο και από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας και μέχρι και την τελευταία στιγμή δεν είχε καθοριστεί με σαφήνεια το πλαίσιο λειτουργίας των σχολείων με κύριο ζήτημα αυτό της καθαριότητας στα σχολεία και ιδιαίτερα στα νηπιαγωγεία. Την πρώτη μέρα λειτουργίας, σε μια σειρά σχολείων και νηπιαγωγείων δεν υπάρχει καθαριότητα κατά τη λειτουργία τους, με το Δήμο να ψάχνει την τελευταία στιγμή προσωπικό για να καλύψει τα κενά που έχουν δημιουργηθεί, ενώ παράλληλα με το πρόσχημα των εκτάκτων συνθηκών και του κατεπείγοντος μεθοδεύει είσοδο εργολάβων καθαριότητας στα σχολεία! Θεωρούμε ότι μία τέτοια εξέλιξη ιδιωτικοποίησης και εργολαβοποίησης της καθαριότητας οδηγεί σε χτύπημα των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων, την ίδια ώρα που υπάρχει ανάγκη για μαζικούς και μόνιμους διορισμούς σε όλα τα σχολεία. Παράλληλα οι καθαρίστριες που είχαν επιταχτεί στην Δευτεροβάθμια και τώρα επιστρέφουν δεν φτάνουν για να καλύψουν ακόμα και αυτές τις στοιχειώδεις απαιτήσεις που το ίδιο το Υπουργείο έχει καθορίσει από την ΠΝΠ. Επίσης υπάρχει εικόνα ότι αρκετά σχολεία δεν έχουν έγκαιρα προμηθευτεί επαρκείς ποσότητες καθαριστικών και αντισηπτικών για να καλύψουν όλες τις αίθουσες και τις ανάγκες. Τα προβλήματα αυξάνονται όταν το ήδη οξυμμένο πρόβλημα της σχολικής στέγης βάζει πολλά εμπόδια στη διασφάλιση της υγιεινής και ασφάλειας των σχολείων στο άνοιγμά τους στην περίοδο της πανδημίας. Υπάρχουν μια σειρά αίθουσες που είναι ακατάλληλες για να γίνεται μάθημα ακόμα και με τον μειωμένο αριθμό που προβλέπεται, πολύ μικρός αριθμός τουαλετών ανά μαθητή, προαύλιοι χώροι μικρότεροι από τους αναγκαίους, οι οποίοι προβλέπεται να επιβαρυνθούν με βάση το σχεδιασμό του Δήμου με την εγκατάσταση προκατασκευασμένων αιθουσών για την υλοποίηση της δίχρονης προσχολικής αγωγής. Βλέπουμε λοιπόν ότι η αναγκαία από όλες τις απόψεις συνέχεια της μορφωτικής διαδικασίας τελικά φτάνει να αποτελεί ατομική εκτίμηση ρίσκου για τον κάθε γονιό ο οποίος στην απόγνωση του μπαίνει στη διαδικασία να βάλει για άλλη μία φορά το χέρι στην τσέπη για να καλύψει όλα αυτά τα κενά που αυτή η πολιτική έχει δημιουργήσει.