Π. Κουτράκης – Harvard: Ξηρότερη η Κρήτη στο μέλλον – Αραβικά Εμιράτα & Κουβέιτ “δείχνουν” το δρόμο κατά της λειψυδρίας

Δημοσιεύτηκε στις 24/09/2024 15:57

Π. Κουτράκης – Harvard: Ξηρότερη η Κρήτη στο μέλλον – Αραβικά Εμιράτα & Κουβέιτ “δείχνουν” το δρόμο κατά της λειψυδρίας

Για εφιαλτικές συνθήκες λόγω κλιματικής αλλαγής κάνει λόγο ο διακεκριμένος Καθηγητής Περιβαλλοντικών Επιστημών & Περιβαλλοντικής Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard, Δρ Πέτρος Κουτράκης που βρέθηκε στην Κρήτη για τις ανάγκες εσπερίδας καθώς όπως αναφέρει χαρακτηριστικά “είμαστε κοντά στο χάος” και “αυτά που βλέπουμε σήμερα δεν είναι τίποτα μπροστά σε αυτά που έρχονται”.

Όπως σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή “Ψιλά Γράμματα” του Politica 89.8 και την Φιλία Σαριδάκη , η ταχύτητα με την οποία επιτυγχάνονται οι αλλαγές εξέπληξαν ακόμη και τους ίδιους τους επιστήμονες.

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Κουβέιτ “δείχνουν” το δρόμο
Αναφερόμενος στο πρόβλημα ξηρασίας που θα είναι πιο έντονο τα επόμενα χρόνια στην ανατολική Κρήτη και το πρόβλημα της λειψυδρίας, σημείωσε πως άλλες χώρες “δείχνουν” το δρόμο. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο Κρητικός επιστήμονας “το σημαντικό είναι να πάμε σε μια νέα γεωργία με λιγότερο νερό και να προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε την ηλιακή ενέργεια να γίνει αφαλάτωση. Εδώ υπάρχουν κράτη όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ με πέντε εκατομμύρια κόσμου που εξαρτώνται κατά 95% από το νερό της θάλασσας. Θα πρέπει να σκεφτούμε λίγο μακριά για το πρόβλημα δεν είναι μόνο φέτος. Ίσως του χρόνου έχουμε τεράστια νερά αλλά η τάση τα επόμενα 20-30 χρόνια είναι ότι η Κρήτη θα γίνει ξηρότερη”. Όπως συμπλήρωσε δε, το δίλημμα είναι “θέλουμε να γίνουμε Τυνησία ή Ντουμπάι“.

“Οι ποσότητες νερού δεν θα ελαττωθούν”
Για τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται έντονη λειψυδρία τώρα και τα επόμενα χρόνια στο νησί ο κ.Κουτράκης τόνισε πως “η ποσότητα νερού δεν θα ελαττωθεί. Απλώς η βροχή πέφτει γρήγορα και δεν μπορεί να απορροφηθεί, τα χιόνια στις βουνοκορφές λιώνουν γρήγορα και το νερό που βοηθούσε το καλοκαίρι χύνεται στους ποταμούς και η θερμοκρασία είναι υψηλότερη οπότε το νερό στο χώμα ξηραίνεται“.

Τι είπε για την τεχνητή βροχή
Πάντως επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο κ.Κουτράκης για τα προγράμματα τεχνητής βροχής που ακολουθούν κάποια κράτη προκαλώντας βροχές σε συγκεκριμένες περιοχές χαρακτηρίζοντας τις μεθόδους εξωπραγματικές.

Πως θα αλλάξει η καλλιέργεια αμπελιού και ελιάς
Όπως ανέφερε ακόμη ο Κρητικός καθηγητής στο μέλλον θα πρέπει να αλλάξει εντελώς η γεωργία καθώς έχει διαφανεί ότι “το αμπέλι έχει τελειώσει” και αλλαγές θα δούμε και στις ελιές, όπως διαπίστωσε ήδη και ο ίδιος από την εικόνα που είχαν τα χωράφια που έχει στην Κρήτη. Όπως τόνισε, θα πρέπει να στραφούμε σε καλλιέργειες με λιγότερο νερό ενώ το μέλλον θα είναι καλλιέργειες σε κλειστούς χώρους, όπου θα επιτυγχάνεται φωτοσύνθεση και θα γίνεται η παραγωγή με τη βοήθεια της ρομποτικής.

Το μήνυμα για τις ΑΠΕ και τους υδρογονάνθρακες
Η ανθρωπότητα θα πρέπει να στραφεί στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως είπε. Κάλεσε δε τους Κρητικούς να μην φοβούνται τις ανεμογεννήτριες ή τις άλλες φυσικές πηγές ενέργειας καθώς την ίδια στιγμή υπάρχει το εργοστάσιο της ΔΕΗ και άλλες επιβλαβείς πηγές για τη φύση και τον ανθρώπινο οργανισμό που επιβαρύνουν πολύ περισσότερο .Τόνισε ακόμη ότι καμία πετρελαϊκή εταιρεία δεν θα έχει όφελος από εξορύξεις σε τόσο μεγάλο βάθος σε κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης και όχι μόνο, όταν μπορεί με λιγότερα έξοδα να αντλήσει πετρέλαιο πχ. στις ΗΠΑ .

Καθηγητής με λαμπρή διαδρομή
Ο κ.Κουτράκης με καταγωγή από τις Αρχάνες είναι Καθηγητής Περιβαλλοντικών του Harvard και ήταν ομιλητής σε εσπερίδα της Περιφέρειας Κρήτης για την κλιματική αλλαγή. Έχει πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στον τομέα των περιβαλλοντικών επιστημών υγείας, συμπεριλαμβανομένων των εκτιμήσεων ανθρώπινων κινδύνων που σχετίζονται με την ατμοσφαιρική ρύπανση, την κλιματική αλλαγή, και την περιβαλλοντική ακτινοβολία.Έχει συγγράψει πάνω από 650 δημοσιεύσεις και έλαβε το 2018 Βραβείο Αριστείας από την International Society of Exposure Science.