Π.Κουρουμπλής: «Eπιμένω ότι χάθηκαν 20.000 άνθρωποι από την πανδημία με πολιτικές ευθύνες και η δικαιοσύνη οφείλει να το ερευνήσει-Έχει δίκιο ο Κασσελάκης για τους Υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά»
Στηρίζει την άποψη του για την πανδημία και τον κ. Κασσελάκη, ο πρώην Υπουργός και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, υποστηρίζοντας σε συνέντευξη του στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, πως: «Eπιμένω ότι χάθηκαν 20.000 άνθρωποι από την πανδημία με πολιτικές ευθύνες και η δικαιοσύνη οφείλει να το ερευνήσει-Έχει δίκιο ο Κασσελάκης για τους Υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά»
Για τα προβλήματα στην δημόσια υγεία ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε: «Μόλις ολοκλήρωσα την περιοδεία μου στα Τρίκαλα . Πρώτος σταθμός σε κάθε πόλη ποιυ πηγαίνω είναι οι δομές υγείας. Το σύστημα βρίσκεται σε μια πραγματικά δύσκολη κατάσταση. Δεν θέλω να πω βαριές κουβέντες. Η υποστελέχωση είναι το πρώτο χαρακτηριστικό, οι συμβασιούχοι μορφής καλύπτουν το 30-40% του προσωπικού κάθε νοσοκομείου, οι οποίοι όταν λήξει η σύμβαση τους παραιτούνται και δεν ανανεώνονται, η υποχρηματοδότηση που μου είπαν σήμερα και οι γιατροί στο νοσοκομείο Τρικάλων. Υπάρχουν περιπτώσεις που τα χρήματα που στέλνει το Υπουργείο δεν καλύπτουν ούτε το 20% των εφημεριών. Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Δεν υπάρχει βέβαια και η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας καθώς τα Κέντρα Υγείας, αφυδατώνονται, υπάρχει αφαίμαξη στελεχών γιατί έχουν ανάγκη τα κεντρικά νοσοκομεία και παίρνουν προσωπικό από τα κέντρα υγείας. Λοιπόν, δεν είναι καθόλου ευχάριστη η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας και βέβαια έχουμε το εξής παράδοξο, προσλαμβάνονται ιδιώτες γιατροί να καλύψουν κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας που αυτοί παίρνουν ένα ικανοποιητικό ποσό αφορολόγητο, όταν την ίδια στιγμή οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό στο δημόσιο τομέα φορολογούνται.»
Για τα απογευματινά ιατρεία και τα απογευματινά χειρουργεία επεσήμανε πως: «Τα απογευματινά ιατρεία θεσπίστηκαν το 2002. Ήταν μια επιλογή για την οποία πολλοί άνθρωποι είχαμε πάρα πολλές επιφυλάξεις. Το επιχείρημα ήταν ότι τα τακτικά ιατρεία θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα για αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν. Εντέλει παρέμειναν. Ωστόσο, είναι άλλο πράγμα τα απογευματινά ιατρεία που θα πας και θα πληρώσεις 60€ και είναι άλλο πράγμα ένα χειρουργείο που θα πας και θα πρέπει να πληρώσεις 1500 2000 χιλιάδες. Ο κόσμος δεν τα έχει. Εμείς όταν είμασταν κυβέρνηση στον ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνήσαμε με ένα πλαίσιο ναρκοθετημένο από επιλογές της τρόικας, η οποία δεν μας επέτρεπε, να προσλάβουμε ανθρώπους για να τους στηρίξουμε. Καταφέραμε όμως παρά τα προβλήματα να εξασφαλίσουμε νοσηλεία και φαρμακευτική περίθαλψη σε δυόμισι εκατομμύρια ανθρώπους που ήταν ανασφάλιστοι.»
Για τις δηλώσεις Κασσελάκη και τους Υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά , ο κ. Κουρουμπλής απαντά: «Είμαι από τους λίγους που δεν ανακάλεσα γιατί υπερασπιζόμουν τις απόψεις μου. Επιμένω ακόμα και σήμερα, ότι χάθηκαν 20.000 άνθρωποι από την πανδημία με πολιτικές ευθύνες και η δικαιοσύνη οφείλει να το ερευνήσει. Ευλπιστώ μετά και το συμπληρωματικό υπόμνημα της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσα πως θα αποδοθεί δικαιοσύνη. Η κυβέρνηση το Μάρτιο του 20, προσέλαβε, ελάχιστους συμβασιούχους ιατρούς για να αντιμετωπίσει την πανδημία ενώ γνώριζε τις συνέπειες που αυτό θα είχε κι ενώ είχαμε εκφράσει την ανάγκη να προσληφθεί με fast track διαδικασίες, μόνιμο ιατρικό προσωπικό και ιδιαίτερα παθολόγοι και πνευμονολόγοι, ώστε να στελεχωνονταν τα νοσοκομεία με ειδικότητες που είχαν ανάγκη οι ΜΕΘ. Με βάση αυτό, θα ήθελα να πω πως, έχει δίκιο ο κ. Κασσελάκης για τους Υπουργούς που σκοτώνουν παιδιά. Οι παραλείψεις των υπουργών, οι παραλείψεις των υπουργών σκότωσαν τα παιδιά. Και αυτή τη στιγμή, αντί να έχει τη γενναιότητα, ο κύριος Μητσοτάκης να δώσει, λύση στο ζήτημα απονομής της δικαιοσύνης γίνεται συνένοχος όσων ευθύνονται. Εγώ είδα, μια κοινοβουλευτική ομάδα συμπαγή, να στέκεται όρθια σύσσωμη και να χειροκροτεί τον κύριο Καραμανλή. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη προσβολή της μνήμης αυτών των παιδιών. Προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Ο κ. Σπίρτζης, όταν ήρθε η ώρα η κρίση είπε παιδιά εγώ παραιτούμαι, δέχομαι να με καλέσετε σε όσα δικαστήρια ξέρετε, παραιτούμαι από κάθε, ένδικο μέσον. Δεν είδα ίδια αντιμετώπιση από πλευράς του κ. Καραμανλή.»
Για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία και την συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει: «Τις ημερομηνίες αυτές δεν θα είναι βρίσκεται εδώ ο Έλληνας πρωθυπουργός κι ενώ θα εορτάσουμε τη γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού. Επειδή τυχαίνει να είμαι από την οικογένεια των Ποντίων, θα ήθελα να πω πως εμείς οι Πόντιοι, δεν θέλουμε να εκδικηθούμε την Τουρκία, θέλουμε απλά να μην ξανασυμβούν τέτοια τραγικά γεγονότα. Τώρα, ο κ. Μητσοτάκης, θα μπορούσε να αναβάλλει την επίσκεψη του στην Τουρκία και την συνάντηση του με τον κ. Ερντογάν, καθώς δεν γίνεται να επιλέγει πάντα την τακτική του κατευνασμού. Κάποια στιγμή θα πρέπει να τους πει και κάποιο όχι. Ο κ. Erdoğan προχωρεί σε διάφορες ενέργειες που αυτή τη στιγμή παρά την περίφημη διακήρυξη των Αθηνών μετέτρεψε ένα ιστορικό πλαίσιο για την Ορθοδοξία σε τζαμί. Θέλω να ελπίζω και σημειώστε το αυτό, πως δεν θα πάει σε αυτό το ταξίδι να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Κεμάλ. Θα είναι πάρα πολύ λάθος.»
Για το πως οραματίζεται την Ευρώπη και γιατί επέλεξε να κατέβει στις Ευρωεκλογές ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει: «Είναι ένα εγχείρημα πάρα πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να σταματήσει αυτός ο ευρωσκεπτικισμός, διότι όσο συνεχίζει να υφίσταται, μπορεί να δούμε τη Λε Πέν στη Γαλλία να έρχεται πρώτη δύναμη και να τελειώνει τραγικά το Ευρωπαϊκό εγχείρημα. Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει να προβεί σε κάποια σε κάποιες επιλογές για αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πρέπει κάποτε να φτάσουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να ορίζει τους Επιτρόπους για να τους ελέγχει πιο αποφασιστικά. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομικός γίγαντας πρέπει να αγγίζει αυτό και τη ζωή των πολιτών. Θέλουμε μια Ευρώπη που να διαπραγματεύεται για τα Φάρμακα υψηλού κόστους και που να έχουν σε αυτά πρόσβαση όλοι οι πολίτες της. Μια Ευρώπη που δεν θα υποκύπτει στη λογική του ανταγωνισμού με τη Κίνα, που θα μπορεί να προσδώσει σε κάθε άνθρωπο μια αξιοπρεπή διαβίωση με ένα μηχανισμό δικαιότερης αναδιανομής του πλούτου.»