Π. Καρκατσούλης: «Το νέο ν/σ διατηρεί την άγρια πολιτικοποίηση του κρατικού μηχανισμού»
Τις επιφυλάξεις του για τoυ για το νέο νομοσχέδιο που αφορά στην δημόσια διοίκηση, εξέφρασε στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο καθηγητής Δημόσιας Διοίκησης και στέλεχος του Κινήματος Αλλαγής Παναγιώτης Καρκατσούλης, επισημαίνοντας πως: το νέο Νομοσχέδιο, διατηρεί την άγρια πολιτικοποίηση του κρατικού μηχανισμού.
Σε ότι αφορά τον τίτλο του νέου Νομοσχεδίου για την επιλογή των δημοσίων υπαλλήλων, ο κ. Καρκατσούλης, σημείωσε πως: «Η καλή νομοθέτηση, η νομοθετική παραγωγή, είναι ένας ξεχωριστός κλάδος της διοικητικής επιστήμης που είναι εν πολλοίς άγνωστος σε εμάς, αλλά στο εξωτερικό υπάρχουν σωρεία εδρών και ανθρώπων που ασχολούνται με αυτό και άλλα πολλά πράγματα. Διαβάζεις τον τίτλο και λες πως αυτός ο νόμος θα βελτιώσει οπωσδήποτε την αποτελεσματικότητα του δημοσίου τομέα. Αυτό όμως είναι το ζητούμενο, δεν μπορείς να λες σε ένα τίτλο ότι κοίταξε να δεις, έτσι κι αλλιώς θα το βελτιώσει, διότι είναι αμφίβολο ότι θα βελτιώσει, εφόσον κι ο προηγούμενος δεν βελτίωσε ή κι ο ακόμα προηγούμενος ή και ο ακόμα πιο προηγούμενος δεν βελτίωσαν. Όλοι αυτοί οι πομπώδεις τίτλοι, υποκρύπτουν στην ουσία μια αδυναμία που είναι διαχρονική. Γιατί αν δείτε σε επίπεδο ρύθμισης τυπικών νόμων, το κάθε Νομοσχέδιο, έχει προβλέψει τα πάντα, το θέμα είναι ότι κάθε φορά ενώ προέβλεπε κάτι, υπήρξε πάντοτε κάποια εξαίρεση κάτι υπήρχε εκεί που εμπόδισε να γίνει ακριβώς όπως λέγανε.»
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καρκατσούλης, εξέφρασε την άποψη του για το πως θα πρέπει να γίνονται οι προσλήψεις στον δημόσιο τομέα, επισημαίνοντας πως: «Είμασταν από τις πρώτες χώρες, που είπαμε, πως όποιος διορίζεται στο δημόσιο, θα πρέπει να διοικεί μέσω κάποιων στόχων, ώστε αν τους πετύχαινε να πάρει προαγωγή κι αύξηση κλπ κι αν δεν τους πετύχαινε να πηγαίνει παρά πίσω σε θέσεις διοίκησης μέχρι τελικώς να αποχωρήσει. Αυτά ωστόσο δεν συνέβησαν ποτέ, γιατί πάντα κάποιος πρόσθετε με διάταξη είτε σε άλλο νομοσχέδιο είτε και στο ίδιο ή κατά προτίμηση σε κάτι άσχετο κι εκεί πετάς ότι η εφαρμογή του νόμου θα είναι εθελοντική. Δυστυχώς τη λήψη των σοβαρών αποφάσεων την κρατά το κέντρο. Το Υπουργείο προχωρά σε αναθέσεις και έχει φορέα που αντί να ελέγχει πλήρως την διαδικασία, απλώς λειτουργεί επικουρικά. Θα έπρεπε στην ουσία το ποιος θα αποφασίζει, το πότε θα γίνουν οι προσλήψεις, το ποιες θέσεις θα κενωθούν και θα σταλούν για πλήρωση αλλά και με βάση ποιες προδιαγραφές να μην γίνονται μέσα από απόφαση του Υπουργείου, του Γενικού Γραμματέα, του Υπουργείου Εσωτερικών αλλά και εκπροσώπων του ΑΣΕΠ, αλλά αποκλειστικά μέσω μιας ανεξάρτητης αρχής. Δεν γίνεται, να επιλέγει τον κάθε υπάλληλο, ο Υπουργός και μετά να τον αξιολογεί ο ίδιος και μετά να αποφασίζει πάλι ο ίδιος ποιον θα πάρει και πότε. Ο προγραμματισμός η απόφαση για την επιλογή των προσώπων και η αξιολόγηση θα πρέπει να γίνεται από τρίτο φορέα. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε φτάσει, τα υπουργεία να είναι ανυπόληπτα. Θα πρέπει να ομαδοποιηθούν ανά κατηγορία οι υπηρεσίες και αυτές οι υπηρεσίες συνέχεια να έχουν μια βαρύτητα. Έτσι θα σταματήσουμε να έχουμε μια άκρως πολιτικοποιημένη διοίκηση. Όμως για να αλλάξει η κατάσταση, προϋποθέτει και τόλμη και σχέδιο και πείσμα μεγάλο πείσμα που δεν βλέπω να την έχει η κυβέρνηση.»