«Όσοι αποκλείουν την Αυτοδιοίκηση από αποφάσεις πυροβολούν τα πόδια τους»
Με αφορμή την έκτακτη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο Επιμελητήριο Ηρακλείου ο Δήμαρχος Μινώα – Πεδιάδας, Μανώλης Φραγκάκης το πρωί της Πέμπτης, μίλησε στον Politica 89.8 και στον Χρήστο Κώνστα, για τον λόγο που τον ώθησε να παραχωρήσει την εν λόγω συνέντευξη.
Για τον λόγο που παραχώρησε την συνέντευξη τύπου ο κ. Φραγκάκης απάντησε: «Από τις 28 του μήνα, είχα πάθει μια ίωση και μετά με γύρισε σε πνευμονία και σηκώθηκα σήμερα πρώτη ημέρα. Σ το διάστημα αυτό λοιπόν, ακούγοντας και βλέποντας σε κάποια site ότι κάποιοι οικισμοί θα μείνουν χωρίς νερό, ότι πρέπει να γίνει μια μετεγκατάσταση κλπ σκέφτηκα ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα τα οποία, είναι θέματα που πρέπει να τα ξέρει ο κόσμος διότι η δράση μας και η πολιτική μας δεν είναι κρυφή. Η ατζέντα πρέπει να είναι χαλαρή και ο δημότης να ενημερώνεται. Λέω πρέπει να πούμε ορισμένα πράγματα πριν να έρθει ο πρωθυπουργός, θα του δώσουμε και το υπόμνημα ώστε να τα λάβουν υπόψη τους μήπως μπορούμε να διορθώσουμε, ότι μπορούμε να διορθώσουμε. Δηλαδή ήταν κάτι το οποίο πραγματικά με είχε προβληματίσει, το ξέραμε ότι κάποια δίκτυα, είχαμε ειδοποιηθεί από μεγάλο χρονικό διάστημα, ότι τα δίκτυα πρέπει να αντικατασταθούν. Είτε είναι δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, δίκτυα της ΔΕΗ, ΟΤΕ, ότι και να είναι αυτό πρέπει να αλλάξει. Και έτσι αποφάσισα να πούμε κάποια πράγματα για να ενημερώσουμε τον κόσμο».
«Δεν χρειάζεται να ανησυχεί ο κόσμος ότι θα κοπεί το νερό τους»
Για τα δίκτυα υδροδότησης μίλησε ο κ. Φραγκάκης: «Για μένα πρέπει να ξέρουν οι πολίτες ότι κάποια στιγμή τα δίκτυα πρέπει να αλλάξουν τίποτα άλλο. Από εκεί και πέρα δεν έχουν κανένα λόγο ούτε να φοβούνται, ούτε να ανησυχούν ότι θα κοπεί το νερό τους και δεν θα μπορούν να πιουν νερό. Υπάρχει ένας αγωγός μεγάλος, υδρεύει 21 οικισμούς, ανάμεσα τους είναι και το Αρκαλοχώρι, που είναι ο μεγαλύτερος οικισμός του Δήμου μας. Πρέπει να γίνει ένας παράπλευρος αγωγός, της ίδιας ίσως και μεγαλύτερης δυναμικότητας και να γίνει η σύνδεση, αυτό που λέμε στην καθομιλουμένη by bys και τελείωσε. Ο δημότης δεν θέλει τίποτα, ο δημότης θέλει να ξέρει, να μείνει ήσυχος».
Το θέμα των αποζημιώσεων
«Υπάρχει το εξής πρόβλημα. Στους πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν το 1922 σε χωριά και περιοχές που πρόκειται να εγκατασταθεί σήμερα το νέο αεροδρόμιο, τα Ρουσσοχώρια, είχε γίνει μια διανομή το 1938, σε γεωργικές εκτάσεις-κλήρους. Σήμερα τα κληροτεμάχια αυτά έχουν μεταβιβαστεί στους απογόνους των επόμενων γενεών με άτυπες γονικές παροχές (4η γενιά κληρονόμων) και μερικά έχουν πωληθεί σε τρίτους. Όταν αναρτήθηκαν οι κτηματολογικοί πίνακες της απαλλοτρίωσης, διαπιστώθηκε, ότι στους πίνακες αναγραφόταν οι αρχικοί δικαιούχοι των κληροτεμαχίων, δηλαδή οι πρόσφυγες που είχαν έρθει από την Μικρά Ασία και ότι σ’ αυτά ‘’εγείρουν δικαιώματα’’ όσοι κληρονόμοι ή αγοραστές δήλωσαν ότι κατέχουν μέρος των κληροτεμαχίων. Δηλαδή εμφανίζονται οι κληρονόμοι και αγοραστές με ποσοστό επί τοις % επί του κληροτεμαχίου με τα επικείμενα που έχει δηλώσει ότι κατείχε ο καθένας. Αυτό πρέπει να διορθωθεί. Πως έγινε τώρα αυτό; Αυτό προέκυψε γιατί τότε η Πολιτεία για να προστατέψει τους πρόσφυγες από καταπατήσεις των περιουσιών που τους είχαν δοθεί, ψήφισε τον Αναγκαστικό Νόμο (Α.Ν.) 431 /1968, όπου προέβλεπε ότι τα κληροτεμάχια αυτά δεν μπορούν να ‘’κατατμηθούν’’ και ότι ‘’δεν ισχύει η χρησικτησία’’ όσα χρόνια κι αν περάσουν. Εγώ εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν δίκιο, δεν θα μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα αν δε γίνει κάτι. Η πολιτεία πρέπει να σκύψει πάνω από αυτό το θέμα, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα τους».
Σύμφωνα με τον κ. Φραγκάκη: «Το ειδικό χωρικό είναι μια σημαντική εξέλιξη γιατί η υλοποίηση του τοπικού χωρικού σχεδίου θα διασφαλίσει μια ορθολογική ανάπτυξη της περιοχής, θα την προστατεύσει και θα υπάρξει και η ανάπτυξη αυτή που θα έρθει θα είναι ισόρροπη. Τώρα γιατί; Γιατί η χρήση γης που λέμε, ότι εδώ πχ θα είναι μια αγροτική περιοχή, εδώ θα είναι μια οικιστική περιοχή, εδώ αρχαιολογική περιοχή κλπ και όλα αυτά θα ονομαστούν, θα οριοθετηθούν και έτσι δεν θα γίνει μια άναρχη ανάπτυξη γύρω από το αεροδρόμιο ώστε ο καθένας θα ξέρει που θα πάει θα ξέρει που θα επενδύσει. Αυτό λοιπόν εγώ το κατάφερα σε ενάμιση μήνα. Θα υπάρξει μια προέγκριση με τη συνεργασία της Περιφέρειας ώστε μέχρι τον Ιούλιο του 2020, να μπορέσουμε να ορίσουμε τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης και μετά θα γίνει ένας διαγωνισμός που θα κρατήσει 6 – 7 μήνες, ο οποίος θα είναι διεθνής για την μελέτη την πολεοδομική την περιβαλλοντική την γεωλογική κλπ. Όλα αυτά πιστεύω θα τελειώσουν σε δύο χρόνια».
Για το πώς μπορεί να διασφαλίσει τα συμφέροντα του σε σχέση με την υλοποίηση του νέου αεροδρομίου, όταν δεν συμμετέχει στο Διοικητικό Συμβούλιο του νέου διεθνούς αεροδρομίου: «Οι τρόποι υπάρχουν δεν είναι μόνο αυτός, να συμμετέχεις. Αν σκεφτούμε ότι μέχρι σήμερα ότι έχει γίνει σχεδόν ο Δήμος είναι απών, εκείνο που έχω να πω είναι ότι θα πιέσουμε, θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον από τα πέντε άτομα που θα συμμετέχουν από το Υπουργείο Υποδομών ένα να είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος ή ο 11ος ο οποίος πρέπει να είναι κοινής αποδοχής από την εταιρεία και από το Υπουργείο να είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος. Θα πιέσουμε και θα προσπαθήσουμε και αν τα καταφέρουμε, τα καταφέραμε» ενώ ο κ. Φραγκάκης συμπλήρωσε: «Δεν είναι έξυπνο το να μην συμμετέχει ο Δήμαρχος, και να πω γιατί. Γιατί και να θέλουν να κάνουν κάτι, αν το πάρουμε χαμπάρι εμείς σαν κοινωνία μπορεί να τους καθυστερήσουμε χρόνια και χρόνια και να μην τους αφήσουμε να κάνουν κάτι. Αν είμαστε όμως μέσα και το συζητήσουμε και το αποδεχτούμε που λέει ο λόγος είναι πολύ διαφορετικό. Ρίχνουν και τα βάρη σε εμάς έστω. Το αεροδρόμιο θα γίνει γίνεται με βάση μια διεθνή σύμβαση η οποία είναι ένας μπούσουλας, δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το σκεπτικό αυτό».
Ακούστε εδώ ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Φραγκάκη: