“Όλοι όσοι αποφασίζουν το κλείσιμο των επιχειρήσεων στο τέλος του μήνα θα πάρουν το μισθό τους”
“Όλοι όσοι αποφασίζουν το κλείσιμο των επιχειρήσεων στο τέλος του μήνα θα πάρουν το μισθό τους”, τόνισε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος των Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης κι Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανώλης Κουμαντάκης.
Ο κ. Κουμαντάκης θέλησε με την παραπάνω φράση να εκφράσει την αγανάκτηση του, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του λιανεμπορίου την περίοδο του κορονοϊού. Υποστήριξε πως στην πραγματικότητα τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, δεν προσφέρουν καμία στήριξη στην πραγματική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. “Όλοι όσοι αποφασίζουν το κλείσιμο των επιχειρήσεων στο τέλος του μήνα θα πάρουν το μισθό τους”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουμαντάκης, προκαλώντας τους πολιτικούς και τους λοιμωξιολόγους να λάβουν διαφορετικά μέτρα προκειμένου να αποφευχθούν ολέθρια πλήγματα στον τομέα του εμπορίου.
Μάλιστα, όπως εξηγεί ο κ. Κουμαντάκης, χρειάζεται να προτείνουν αυστηρούς κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να εφαρμόζονται απ όλους, να μάθουν στον κόσμο το πως να τηρεί τα μέτρα, να τον πείσουν για την νέα πραγματικότητα που ζούμε και να του μάθουν πως να εφαρμόζουν τους κανόνες χωρίς να παρεμβαίνουν και να ανοιγοκλείνουν την αγορά. Ειδικά εφόσον μάλιστα, δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη διασπορά του ιού στο λιανεμπόριο.
Μεταξύ άλλων ο κ. Κουμαντάκης περιέγραψε την τραγική κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο κλάδος του λιανεμπορίου, τονίζοντας πως: “Υπάρχει έλλειψη ρευστότητας, οι τζίροι ακόμα και σε περίοδο που η που η αγορά είναι ανοιχτή είναι ελάχιστοι. Τα βοηθήματα δεν έχουν βοηθήσει πλήρως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πέραν της επιστρεπτέας προκαταβολής. Δεν νομίζω πως τα μέτρα της κυβέρνησης μπορούν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, το θέμα είναι να δουλέψεις, αλλά να δουλέψεις με κανόνες. Ειδικά εφόσον, δεν φταίει ούτε η εστίαση ούτε το λιανεμοπόριο για την διασπορά του κορονοίού Δεν γίνεται η οι αγορές να μένουν κλειστές, δεν είναι ακορντεόν να ανοίγεις και τις κλείνεις συνέχεια. Μια αγορά δεν είναι εύκολο να ανακάμψει, πρέπει να ανοίξει με κανόνες υγειονομικού χαρακτήρα, με πολύ σκληρούς κανόνες.”