ΟΛΗ, Αρχιεπισκοπή και ΙΤΕ προωθούν τον παράκτιο και θαλάσσιο γραμματισμό στην Κρήτη

Η Κρήτη είναι μία νησιωτική περιφέρεια όπου το παράκτιο και θαλάσσιο περιβάλλον έχουν έντονο αποτύπωμα στην κοινωνία του νησιού και στις δραστηριότητες της, καθώς είναι κυρίαρχοι ρυθμιστές των μηχανισμών της φύσης και της κλιματικής αλλαγής. Η προστασία και βελτίωση του παράκτιου και θαλάσσιου περιβάλλοντος και η παράλληλη ανάπτυξη ανθεκτικότητας στη κλιματική αλλαγή, συνάδει με την πράσινη συμφωνία και οδηγεί στην γαλάζια ανάπτυξη.
Μέσα στο πλαίσιο της ευαισθητοποίησης για την δημιουργία μιας συμμετοχικής κοινωνίας στην κατανόηση, αντιμετώπιση και επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τη θάλασσα, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου και το Εργαστήριο Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ, ενώνουν δυνάμεις με αυτό ως κοινό σκοπό.
Την Παρασκευή 4 Απριλίου 2025, έγινε συνάντηση στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης μεταξύ του Σεβασμιότατου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. κ. Ευγενίου, του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΟΛΗ κ. Μηνά Παπαδάκη και του Διευθυντή του Εργαστηρίου Παράκτιας & Θαλάσσιας Έρευνας του ΙΤΕ κ. Νίκου Καμπάνη, με αντικείμενο την συνεργασία για την προώθηση του παράκτιου και θαλάσσιου Γραμματισμού στην Κρήτη. Στην συνάντηση παραβρέθηκε και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κνωσσού κ. Μεθόδιος, ο οποίος θα συμμετέχει στην συγκεκριμένη δράση εκ μέρους της Αρχιεπισκοπής.
Με την δημιουργία πρόσβασης μέσω των δομών της Αρχιεπισκοπής Κρήτης σε ομάδες νεολαίας, με διαφορετικά ηλικιακά και μαθησιακά χαρακτηριστικά, το Εργαστήριο Παράκτιας και Θαλάσσιας Έρευνας θα παρουσιάζει υλικό που θα οδηγεί στην κατανόηση και αφομοίωση γνώσεων για την θάλασσα και την παραλία.
Ο Οργανισμός Λιμένος Ηρακλείου θα παρέχει ασφαλή πρόσβαση σε χώρους πλησίον της θάλασσας, για την επί του πεδίου εκπαιδευτική δραστηριότητα καθώς και ενημερωτικό υλικό από την μακρόχρονη δραστηριότητα του στο λιμάνι και στην γύρω θαλάσσια περιοχή.
Η ενίσχυση της θαλάσσιας συνείδησης της τοπικής κοινωνίας θα την οδηγήσει σε μία ωριμότητα παράκτιας και θαλάσσιας περιβαλλοντικής αντίληψης, ώστε να είναι αφενός ενεργή στην παρατήρηση και διερεύνηση των προβλημάτων και την αναζήτηση λύσεων και εφαρμογής τους και αφετέρου συμμετοχική (ρυθμιστικά και ελεγκτικά, αλλά όχι αρνητικά) σε αναπτυξιακούς σχεδιασμούς για την περιοχή.