Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν δείχνουν να ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα ανεξαρτήτως κυβέρνησης»

Δημοσιεύτηκε στις 27/04/2023 16:14

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: «Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν δείχνουν να ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα στη χώρα ανεξαρτήτως κυβέρνησης»

Στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών στα όσα συζητούνται γύρω από αυτό αλλά και στους λόγους που οι Eυρωπαίοι αξιωματούχοι δεν δείχνουν να ανησυχούν για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα ανεξαρτήτως κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο Δημοσιογράφος, πολιτικός αναλυτής και υπεύθυνος επικοινωνίας του Φόρουμ, Γιάννης Κουτσομύτης στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα. 

O κ. Κουτσομύτης

Ο κ. Κουτσομύτης αναφέρθηκε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται στη χώρα, το οποίο και φέτος κινείται σε πολλά επίπεδα θεμάτων, οικονομικού και πολιτικού ενδιαφέροντος. Όπως επεσήμανε ο κ. Κουτσομύτης: «Διεξάγονται συζητήσεις, για τις επικείμενες εκλογές, έχει τεθεί το ζήτημα της ελληνικής οικονομίας που απασχολεί πάρα πολύ, όπως και το ζήτημα της ελληνικής παραγωγής, όπως για παράδειγμα το Πώς μπορούμε να φέρουμε όσο το δυνατόν περισσότερη παραγωγή στην Ελλάδα. Συζητείται ακόμα και το ζήτημα των διεθνών εξελίξεων με πολλά πάνελ που αφορούν την Ανατολική Μεσόγειο, την Ουκρανία,  τις Ευρωατλαντικές σχέσεις, την Κίνα και πάρα πολλά ακόμα θέματα.»

Σε ότι αφορά την χθεσινή τοποθέτηση του κ. Τσίπρα, ο κ. Κουτσομύτης ανέφερε πως: «Παρακολουθήσαμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, την τοποθέτηση του κυρίου Τσίπρα, ήταν σημαντικό ότι κέρδισε το χειροκρότημα ακόμα κι εκείνων που δεν  φημίζονται για τις αριστερές τους πεποιθήσεις. Ο κ. Τσίπρας,  ανέλυσε το πώς βλέπει την διακυβέρνηση της χώρας,  αν αυτός επιστρέψει, ανέλυσε το τι θα κάνει για τον ελληνικό λαό, ενώ αναφέρθηκε και στις πιθανότητες συγκυβερνήσεων. Ακόμη παρουσίασε τα σενάρια που ακούμε τον τελευταίο καιρό. Είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει κανένα από τη μία κι από την άλλη είπε ότι είναι εμμονές τα όσα ακούγονται για το σχέδιο Δήμητρα. Σήμερα είπε ότι αν είναι δεύτερος δεν βγαίνουν τα κουκιά, αύριο μπορεί να πει κάτι άλλο. Εγώ δεν μπορώ να την παρακολουθήσω αυτή τη συζήτηση και την θεωρώ σε επίπεδο πολιτικής στρατηγικής εσφαλμένη . Δεν ξέρω πως μπορεί να συνεργαστεί με οποιουσδήποτε πέραν της νέας Δημοκρατίας και να βάζει μέσα σε αυτούς ακόμα και κόμματα τα οποία θέλουν να βγάλουν τη χώρα από το ευρώ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση γενικότερα. Αυτό είναι ένα ζήτημα, το οποίο πρέπει να ξεκαθαριστεί καθώς αποτελεί κόκκινη σημαία για πάρα πολλούς ψηφοφόρους.  Όσο δεν γίνεται κάτι τέτοιο, θα δίνονται πόντοι στη νέα δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος από τη μεριά του, μέχρι στιγμής τους εκμεταλλεύεται πάρα πολύ καλά.»

Σε ότι αφορά την τοποθέτηση του κ. Ντογιάκου, ο κ. Κουτσομύτης σημείωσε πως:  «Όσον αφορά το ζήτημα του κόμματος Κασιδιάρη, ο κύριος Ντογιάκος, ήταν ξεκάθαρος και θέλησε να πάρει θέση ως δικαστικός γιατί θεωρεί πως οι δικαστικοί είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι μέσα στην κοινωνία και πρέπει να έχουνε μια θέση καθαρή απέναντι σε τόσο σημαντικά ζητήματα . Τόνισε πως ένα κόμμα το οποίο βαρύνεται με μια δολοφονία δεν μπορεί να μπει στη Βουλή. Αυτό που πρέπει όμως να ξεκαθαριστεί είναι αν υπάρχουν κληροδοτήματα, αν είναι άμεση συνέχεια της Χρυσής Αυγής ή όχι.  Αυτό μένει και να αποδειχθεί εις την ακροαματική διαδικασία που θα γίνει στο Α1 τμήμα του Αρείου Πάγου. Σε ότι αφορά το ζήτημα των παρακολουθήσεων ο κ. Ντογιάκος, προσπάθησε να πετάξει την ευθύνη της έκδοσης γραπτής γνωμοδότησης που έγινε, λέγοντας ότι ο ίδιος επιδίωξε μια επαφή με τον κύριο Ράμμο και την ΑΔΑΕ και δεν είχε ανταπόκριση και γι αυτό αναγκάστηκε να βγάλει αυτή τη γνωμοδότηση, γιατί έπρεπε να καταλάβουν τι σημαίνει ο νόμος και να υπάρχει μια φυσιολογική πορεία της νομοθέτησης. Δεν ήταν πολύ πειστικός νομίζω ότι ο κύριος Ντογιάκος κι έμειναν κενά νομίζω σε αυτό το κομμάτι.»

Για την τοποθέτηση του κ. Βενιζέλου, ο κ. Κουτσομύτης, τόνισε πως:  «Ο κ. Βενιζέλος, γνωρίζει άριστα το πλαίσιο του Συντάγματος και των αναθεωρήσεων, γιατί συμμετείχε στην μεγάλη αναθεώρηση που έγινε το 2001, ως  εισηγητής. Έθιξε το ζήτημα που έχει προκύψει με το άρθρο 16 και τους τίτλους των πανεπιστημίων των ιδιωτικών που έχουν εξισωθεί με εκείνους των δημοσίων σε επαγγελματικό επίπεδο, επισημαίνοντας πως μπορούν να ξεκινήσουν διαδικασίες εξομάλυνσης από το Νοέμβριο του 2024, όπου συμπληρώνονται τα 5 χρόνια από την προηγούμενη αναθεώρηση συντάγματος. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο κ. Βενιζέλος, πλέον πολύ σημαντικό είναι να υπάρξουν συναινέσεις καθώς είναι αναγκαίο στη δεύτερη διαδικασία της συστηματικής αναθεώρησης να υπάρξουν 180 ψήφοι στη Βουλή. Θα πρέπει να υπάρξει μια συναίνεση τουλάχιστον ευρύτερων δυνάμεων για το τι είδους αλλαγές χρειάζεται η χώρα σε επίπεδο συνταγματικό και σε ζητήματα που αφορούν αλλαγές ακόμα και στο τρόπο λειτουργίας της δικαιοσύνης.»

Σε ότι αφορά τα δάνεια, ο κ. Κουτσομύτης ανέφερε πως στο Φόρουμ των Δελφών σημειώθηκε πως:  «Επικρατεί μια χαραμάδα αισιοδοξίας από εκτιμήσεις που λένε πως από το φθινόπωρο ή τον επόμενο χειμώνα,  μπορεί να υπάρξει μια αποκλιμάκωση των επιτοκίων και μια ενίσχυση της ρευστότητας από τις αρχές του 2024.»

Σε ότι αφορά την τοποθέτηση Ανδρουλάκη, ο κ. Κουτσομύτης τόνισε πως: «Ο κ. Ανδρουλάκης, χαρακτήρισε λαϊκιστές τον κύριο Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα. Χαρακτήρισε  λαϊκιστή με γραβάτα τον κ. Μητσοτάκη και τον κύριο Τσίπρα,  λαϊκιστή χωρίς γραβάτα.  Κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό, για το κυβερνητικό του πρόγραμμα που κάνει λόγο για άνοδο των μισθών όταν δεν εξηγείται το που θα βρεθούν τα χρήματα. Ενώ έκανε και αναδρομή στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας από την αρχή των μνημονίων και πριν το 2009.»  

Σε ότι αφορά το πολιτικό σκηνικό της χώρας μετά τις εκλογές και το τι θα ήθελαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, ο κ. Κουτσομύτης, σημείωσε πως:  «Οι Ευρωπαίοι Αξιωματούχοι πιστεύουν πως η χώρα δεν μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο αποσταθεροποίησης, ανεξαρτήτως κυβέρνησης. Δεν φαίνεται να ανησυχούν ακόμα και σε περίπτωση συγκυβέρνησης του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη.»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook