Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Λασιθίου ζητούν μέτρα στήριξης

Δημοσιεύτηκε στις 05/05/2020 21:13

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του νομού Λασιθίου ζητούν μέτρα στήριξης

Συγκεκριμένα μέτρα στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων του Λασιθίου από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοΐου COVID – 19 ετοιμάζονται να ζητήσουν από το Υπουργείο Εργασίας, με τεκμηριωμένο υπόμνημα ο Σύλλογος Ξενοδοχοϋπαλλήλων του νομού Λασιθίου.

Όπως αναφέρεταιστόχος είναι ν’ αντιμετωπιστούν οι εργαζόμενοι του τουρισμού όπως και οι υπόλοιποι, ειδικά στην περίπτωση που δεν θα λειτουργήσει η τουριστική σεζόν, δεδομένο που σημαίνει πως θα πρέπει ν’ αποζημιωθούν με τα 800 ευρώ ανά μήνα ή και να υπάρξουν και γι’ αυτούς άλλες ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Ο Σύλλογος που αριθμεί περίπου 8.000 μέλη και αποτελεί το μεγαλύτερο σωματείο του Λασιθίου, λόγω της σημασίας του τουρισμού, προσπαθεί ν’ αναδείξει την σημασία που έχει για την τοπική οικονομία το θέμα της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Με δεδομένο μάλιστα πως με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης έχει παραταθεί η ισχύς των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των διαιτητικών οργάνων, καθίσταται προφανές πως με βάση την απόφαση για παράταση ισχύος της σύμβασης, έχουν πλέον οι εργαζόμενοι δικαιώματα ενόψει της θερινής περιόδου.

Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ αναφέρεται: «Παρατείνεται έως την 30η Ιουνίου 2020 η ισχύς των κανονιστικών όρων των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και των Διαιτητικών Αποφάσεων, των οποίων η τρίμηνη παράταση ισχύος, έληξε από την 29 Φεβρουαρίου 2020 έως και την 30η Απριλίου 2020».

Αυτό πρακτικά σημαίνει πως ισχύει και η πρόβλεψη της τοπικής συλλογικής σύμβασης εργασίας που αναφέρει πως στην εποχική λειτουργία των ξενοδοχείων του Λασιθίου, οι εργοδότες έχουν το δικαίωμα να προσλαμβάνουν σταδιακά τους εργαζόμενους, ώστε να καλύπτουν και τις ανάγκες των ξενοδοχείων με βάση την πληρότητα που έχουν. Έτσι, αν ξεκινούν τις σταδιακές προσλήψεις τον Μάρτιο, όπως κάνουν πολλά ξενοδοχεία που ξεκινούν νωρίς, ακολουθούν το υπόλοιπο χρονικό διάστημα οι προσλήψεις του υπόλοιπου προσωπικού. Τελευταία ημερομηνία, σύμφωνα με την σύμβαση είναι η 25η Μαΐου του 2020, όπως προβλέπει η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αυτό, θεωρητικά, σημαίνει πως ακόμα κι αν δεν προσληφθούν ξενοδοχοϋπάλληλοι μέχρι τότε, θα πρέπει να τους καταβάλλεται σχετική αποζημίωση. Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας, είναι ένα μέτρο που δεν εφαρμόστηκε. Ωστόσο, εκείνο που έχει σημασία σε σχέση με το κράτος, είναι πως στην παρούσα συγκυρία, όλοι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι θα θεωρούνται ως εργαζόμενοι.

«Ενόψει της διαφαινόμενης μη ομαλής λειτουργίας της τουριστικής περιόδου του 2020 με πιθανολογούμενη ακόμη και την μη λειτουργία ή μερική λειτουργία ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, απαιτείται η λήψη μέτρων στήριξης των ξενοδοχοϋπαλλήλων, λαμβάνοντας υπόψη ότι τα μέλη μας από  25.5.2020 έχουν ενεργό σύμβαση εργασίας», αναφέρει το σχετικό κείμενο που θα αποσταλεί στο Υπουργείο Εργασίας, θα κοινοποιηθεί στον πρωθυπουργό και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της κυβέρνησης κι όχι μόνο.

«Στο πλαίσιο αυτό τονίζουμε ότι οι ξενοδοχοϋπάλληλοι των εποχικώς λειτουργούντων ξενοδοχείων, δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως άνεργοι, αλλά ως εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, των οποίων ανεστάλη η λειτουργία με απόφαση δημόσιας αρχής ή επιχειρήσεων, που επλήγησαν σοβαρά από την  πανδημία του κορωνοΐου COVID – 19. Συνεπώς πρέπει να ληφθούν  μέτρα στήριξης των εργαζομένων  ανάλογα αυτών που λήφθηκαν για εργαζόμενους που επλήγησαν  και προβλέπεται  στις πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που έκανε η κυβέρνηση και στις υπουργικές αποφάσεις», σημειώνει η Μαρία Μαρκάκη – Φαζού Αναπληρώτρια Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας.  

 

Τα πέντε βασικά αιτήματα

Τα βασικά σημεία που θα ζητήσουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να προβλεφθούν είναι πέντε:

α) καταβολή αποζημίωσης ειδικού  σκοπού στους εργαζόμενους για όσο διάστημα δεν απασχοληθούν από τους  εργοδότες τους λόγω αναστολής της σύμβασης εργασίας τους

β) κάλυψη από τον κρατικό προϋπολογισμό της ασφαλιστικής δαπάνης  εργοδότη και εργαζομένου

γ) έκπτωση ενοικίου πρώτης κατοικίας, πάγωμα δανειακών οφειλών και τραπεζικών απαιτήσεων

δ) προστασία των θέσεων εργασίας για το έτος 2021 με βάση  την ανασταλείσα, ή όπως άλλως λειτουργούσα σύμβαση κατά την τουριστική περίοδο του 2020 και

ε) εξειδίκευση μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας στα ξενοδοχεία.

Να σημειωθεί τέλος πως χθες σε ειδική συνάντηση εργασίας που έγινε στο Εργατικό Κέντρο Λασιθίου παρουσία του Προέδρου Μανόλη Πεπόνη και των διοικητικών μελών του Συλλόγου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, προετοιμαζόταν το νομικό κείμενο που θα κατατεθεί για το σκοπό αυτό.

anatolh.com