Οι σεισμόπληκτοι Αρκαλοχωρίου ζητούν παρέμβαση Στουρνάρα για την άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν δάνεια
Στην άρνηση των τραπεζών να χορηγήσουν τα άτοκα δάνεια της τάξεως του 20% που δικαιούνται αλλά και στην δυσκολία που αντιμετωπίζουν να πάρουν ακόμα και το 80% των χρημάτων του ίδιου δανείου από την πολιτεία, όπως προβλέπεται από το Νόμο αναφέρθηκε μιλώντας στον Politica 89.8 και τον Χρήστο Κώνστα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών Αρκαλοχωρίου η Ελπίδα Κώστας Γκαντάτσιος.
Ο κ. Γκαντάτσιος, σχολίασε την απάντηση του κ. Τριαντόπουλου σε ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου με τον ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης σημειώνοντας πως: «Δεν είχα τη δυνατότητα να παρακολουθήσω την απάντηση του κ. Τριαντόπουλου, την μαντεύω όμως. Είναι μια μόνιμη επωδός, της πολιτείας και του κ. Τριαντόπουλου, όπου το μόνο πράγμα που κάνει εξ αρχής, είναι να ρίχνει το βάρος και την ευθύνη, αρχικά τους μηχανικούς που δεν ξέρουν καλά τη δουλειά τους, το έχει πει και δημόσια, και στους πολίτες που δεν συμπληρώνουν σωστά τους φακέλους. Απορώ, όμως ειλικρινά που είναι η ευθύνη της πολιτείας και που αυτή ξεκινάει και που σταματάει. Είναι μόνο οι Αρκαλοχωρίτες και οι σεισμόπληκτοι αυτοί που δείχνουν με το δάχτυλο, ότι κάτι δεν γίνεται σωστά εκεί στην αρωγή ; Ο πολίτης νιώθει ότι δεν υπάρχει ευθύνη της πολιτείας . Νιώθει εγκατάλειψη. Εδώ και καιρό είχαμε επισημάνει το πρόβλημα ότι οι άνθρωποι αυτοί μένουν μέσα σε κίτρινα κόκκινα κι επικίνδυνα σπίτια κι όχι επειδή, έχουν βίτσιο ή επειδή δεν θέλουν να πάνε κάπου αλλού, αλλά επειδή δεν υπάρχουν σπίτια και επειδή δεν προχωρούν οι διαδικασίες. Χιλιάδες συμπολίτες μας, έχουν φύγει από την περιοχή και δεν υπάρχουν προτάσεις και ασφαλείς τρόποι για να ξαναγυρίσουν πίσω, να ανοίξουν τα παλιά τους καταστήματα, τις επιχειρήσεις που είχανε και να ξαναμπούν στα σπίτια τους. Φταίει ο πολίτης που το κράτος χρωστάει στους υπαλλήλους του ΤΑΕΔΦΚ χρωστάει στους υπαλλήλους από 2 έως 10.000 ευρώ. Φταίει ο πολίτης του Αρκαλοχωρίου που αυτή τη στιγμή, οι υπάλληλοι του ΤΑΕΦΚ έχουν χρεωθεί 200-250 φακέλους ο καθένας. Οι άνθρωποι όσο καλή διάθεση και να έχουν όσο καλή πρόθεση και να έχουν δεν προλαβαίνουν να ελέγξουν όλους αυτούς τους φακέλους. Φταίμε εμεις που ακομα μενουμε σε κοντέινερ και εμείς που από 3.000 φακέλους έχουν εγκριθεί μόλις 140; Όχι βέβαια. Οι λύσεις ήταν σαφής εξ αρχής. Πρώτη λύση, ενίσχυση του προσωπικού, όχι με 8μηνητες που τους χρωστάνε και λεφτά. Δεύτερη λύση απλοποίηση των διαδικασιών, 8000 περιπτώσεις των σπιτιών και των επιχειρήσεων που είχαν τραυματιστεί από το σεισμό, αυτή την πρόταση που είχε κάνει το ΤΕΕ να δοθούν άπαξ χρήματα για τις μικρές ζημιές στα μικρά σπίτια της τάξης των 7 με 8.000 ευρώ και στα μεγαλύτερα 15.000 ευρώ και να ελέγχει ο μηχανικός αν έγιναν οι εργασίες σύννομα, όχι βέβαια ακρίτα να δοθούν λεφτά, να ελέγχει ο μηχανικός, του δημοσίου κι από κει και πέρα να πιστοποιεί ότι έγιναν εργασίες, να έβαζε την υπογραφή του και να περίμενε. Έτσι με αυτόν τον τρόπο, χιλιάδες σπίτια και επιχειρήσεις θα είχαν τελειώσει από τον πρώτο χρόνο κιόλας. Μήπως δεν έχουν λεφτά, μήπως δεν θέλουν να λυθεί το πρόβλημα; Μήπως δεν ξέρουν ή δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα; Δεν ξέρω, πάντως εμείς είμαστε ένας απλός σύλλογος εθελοντών κιόλας. Τις λύσεις, τις επιστημονικές τις δίνει το ΤΕΕ.»
Για την δυσκολία που αντιμετωπίζουν στο να πάρουν δάνεια για να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους οι σεισμοπαθείς και την άρνηση των τραπεζών ο κ. Γκαντάτσιος ανέφερε: « Στείλαμε ένα αίτημα στον κ. Στουρνάρα για να δούμε τι θα γίνει, με τα δάνεια που δίνει η πολιτεία κι έχει θεσπίσει. Το κράτος, δίνει 80% κρατική συνδρομή για να ξαναφτιάξεις το σπίτι του οποιοσδήποτε πληγέντας και το άλλο 20% είναι άτοκο δάνειο το οποίο είχε υπογράψει, ψηφίσει και είχε εγκρίνει τα κονδύλια η πολιτεία. Παρόλο που το κράτος, επιχορηγεί το επιτόκιο, το παρόν παρέχει εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Δεν προχωράει η στήριξη από τις τράπεζες, το τραπεζικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στον ρόλο που προβλέπει το σχήμα. Αρνούνται οι τράπεζες να δώσουν δάνειο. Ο κ. Τριαντόπουλος γνωρίζει, το πρόβλημα δεν φτάνει όμως αυτό, πρέπει να δοθεί μια λύση. Η λύση πρέπει να είναι άμεση, ουσιαστική και ρηξικέλευθη. Πρέπει λοιπόν να πιέσουν τα τραπεζικά πιστωτικά ιδρύματα, η πολιτεία οφείλει να ελέγξει. Γι αυτό και στείλαμε επιστολή στον κ. Στουρνάρα, διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, για να επιληφθεί του θέματος. Στην αρχή έκαναν ότι δεν γνώριζαν. Έλεγαν ότι δεν είχαν ενημερωθεί, ότι δεν έχει βγει εγκύκλιος. Όμως οι τράπεζες έχουν Νομικό τμήμα το οποίο ενημερώνεται απευθείας. Είναι όμως ένας νόμος που ισχύει χρόνια τώρα. Δεν υπάρχει δεν γνωρίζω. Όταν όμως έγιναν οι πρώτες καταγγελίες στο συνήγορο του καταναλωτή και στην Ένωση Τραπεζών από πολίτες, μας απάντησαν ότι δεν μας ενδιαφέρει αυτό να επενδύσουμε σε αυτό το προϊόν, ότι έχουν αλλάξει οι όροι δανείου κι ότι το κάθε τραπεζικό κατάστημα και ίδρυμα είναι στην κρίση του το αν θα δώσει ή αν δεν θα δώσει. Ευελπιστούμε ότι κάτι θα αλλάξει. Υπάρχουν περιπτώσεις συμπολιτών μας που δεν έχει πάρει ούτε το 80% από το κράτος, όχι μόνο το 20% ατόκου δανείου από τις τράπεζες.»