Οι πυρκαγιές από γεωργικά υπολείμματα προβληματίζουν την Πυροσβεστική παρά το τέλος της αντιπυρικής
Από την 31 Οκτωβρίου 2019 έχει λήξει η αντιπυρική περίοδος 2019. Τις τελευταίες ημέρες έχει παρατηρηθεί ότι οι καύσεις γεωργικών υπολειμμάτων στην ύπαιθρο εξελίσσονται σε πυρκαγιές, προκαλώντας ζημιές σε γειτονικές περιουσίες.
Κατόπιν τούτου, εφιστάται η προσοχή στους πολίτες που σκοπεύουν να εκτελέσουν εργασίες στην ύπαιθρο, προκαλώντας σπινθήρες ή/και φλόγα, ότι οι καύσεις διέπονται από νομοθετικό πλαίσιο και περιορισμούς, τους οποίους οφείλουν να γνωρίζουν, λαμβάνοντας και τα αντίστοιχα-απαραίτητα μέτρα.
Ειδικότερα: Απαγορεύεται η καύση στην ύπαιθρο (ανοιχτές εστίες) πλαστικών ή ελαστικών υλικών και οποιονδήποτε άλλων στερεών υλικών που είναι σε θέση να προκαλέσουν αξιοσημείωτη ρύπανση του περιβάλλοντος (Υ.Α. οικ.11535 Αρθ.3 Αρ.Φύλλου 329 ΦΕΚ Β’6-5-1993).
Η καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών πρέπει να είναι σύμφωνη με τους Κώδικες Ορθής Γεωργικής Πρακτικής, να ζητείται άδεια όποτε απαιτείται, να γίνεται σε ημέρες που οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν (να μην φυσάει), να είναι σε απόσταση από ευαίσθητες οικολογικά περιοχές (δάση κ.α.) και ο χώρος καύσης να μην είναι κοντά σε υποδομές που ευνοούν την επέκτασή της. Επίσης πρέπει να εποπτεύεται και να ελέγχεται ο χώρος από τουλάχιστον δύο ανθρώπους καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης, να υπάρχουν 200 λίτρα νερού και φτυάρια. Μετά το τέλος της καύσης πρέπει να γίνεται πλήρης κατάσβεση της εστίας και να σκεπάζεται η στάχτη με χώμα. (Αποφ.125347/568 Αρ.Φύλλου 142 ΦΕΚ Β’ 29-1-2004).
Οι υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς διώκονται σύμφωνα με τον Ποινικό Κώδικα και ακολουθείται, η αυτόφωρη διαδικασία και η παραπομπή του δράστη στον αρμόδιο Εισαγγελέα Υπηρεσίας.
Σε περίπτωση που οι πολίτες αντιληφθούν ύποπτους καπνούς ή φλόγες, παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία, στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112 (η κλήση είναι χωρίς χρέωση).