Οι προϋποθέσεις για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης από τον Χ. Μαμουλάκη
Επτά προϋποθέσεις για την ορθή υλοποίηση του νόμου για τον περιορισμό της χρήσης πλαστικών μιας χρήσης έθεσε ο εισηγητής από την πλευρά της αντιπολίτευσης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ν. Ηρακλείου και Αν. Τομεάρχης Επενδύσεων και Ανάπτυξης κ. Χάρης Μαμουλάκης κατά την 4η συζήτηση στις επιτροπές της Βουλής του νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/904 σχετικά με τη μείωση των επιπτώσεων ορισμένων πλαστικών προϊόντων στο περιβάλλον».
Ο Βουλευτής Ηρακλείου, ανέφερε ότι η οδηγία την οποία ενσωματώνει το εν λόγω σχέδιο νόμου, η οποία αποτέλεσε αντικείμενο διαβούλευσης την περίοδο της διακυβέρνησης της προηγούμενης κυβέρνησης, έχει συμβολική σημασία για το μέλλον του πράσινου μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας και της ενίσχυσης των δράσεων κυκλικής οικονομίας. Στο παραπάνω πλαίσιο έκανε επτά παρατηρήσεις που για τον ίδιο αποτελούν προϋποθέσεις για την επιτυχή υλοποίηση του νόμου.
Πρώτο ζήτημα που έθιξε ο Χάρης Μαμουλάκης ήταν η σημασία της εκστρατείας ευαισθητοποίησης του κοινού και του ιδιωτικού τομέα ώστε να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του νόμου. Από το χρονοδιάγραμμα και το περιεχόμενο αυτής κρίνεται και η «…δημιουργία κοινωνικής συναίνεσης σχετικά με τον εθνικό στόχο συρρίκνωσης της κατανάλωσης πλαστικών μιας χρήσης».
Δεύτερο ζήτημα, ο νόμος για τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης προϋποθέτει σημαντικές επενδύσεις εκ μέρους των ελληνικών βιομηχανιών πλαστικού. Σε αυτό το πλαίσιο ο Χάρης Μαμουλάκης έθεσε το ερώτημα του κατά πόσο τα εν ενεργεία χρηματοδοτικά εργαλεία της κυβέρνησης επαρκούν για να χρηματοδοτήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα.
Τρίτο ζήτημα, στο βαθμό που ο νόμος θέτει νέες αρμοδιότητες για τους ΟΤΑ για τον καθαρισμό και την διαχείριση των αποβλήτων, τίθεται το ερώτημα του αν και κατά πόσο οι φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης θα λάβουν επιπλέον χρηματοδότηση για να προσαρμοστούν στις απαιτήσεις του.
Τέταρτον, στο ζήτημα των δημόσιων βρυσών η πολιτεία θα μπορούσαμε να είναι περισσότερο φιλόδοξοι» ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης: «Ο τουρισμός καταλαμβάνει μεγάλο μέρος της σχετικής κατανάλωσης πλαστικών μπουκαλιών. Θα μπορούσε να προβλεφθεί π.χ. η υποχρεωτική ύπαρξη δημόσιας βρύσης σε όλες τις οργανωμένες παραλίες και σε όλες τις τουριστικές περιοχές υψηλής επισκεψιμότητας όπως στους αρχαιολογικούς χώρους και στα μουσεία.»
Πέμπτο ζήτημα το «Τι θα γίνει με τα μη-βιοαποδομήσιμα προϊόντα όπως τα χάρτινα ποτήρια με πλαστική επίστρωση; Θα συμπεριληφθούν στις προβλέψεις του σημερινού νόμου;»
Έκτο ζήτημα αποτελεί κατά τον Βουλευτή Ηρακλείου η άνιση μεταχείριση των παραγωγών εντός και εκτός ΕΕ ως προς τις υποχρεώσεις τους σε σχέση με τα ΣΕΔΔ.
Τέλος, όπως ανέφερε ο Χάρης Μαμουλάκης: «Έβδομο ζήτημα, στο βαθμό που η οδηγία αφορά σε μεγάλο βαθμό την προστασία των θαλασσών, το νομοσχέδιο θα μπορούσε να είναι περισσότερο φιλόδοξο στο ζήτημα των αλιευτικών εργαλείων.»